Ayurveda este un sistem medical complex, care pune un mare accent, în menţinerea sănătăţii, pe unele aspecte care sunt mai puţin pomenite în medicina actuală. Manualele medicale actuale recomandă, de exemplu, să nu suprasolicităm auzul sau văzul, mai ales dacă lucrăm într-un domeniu în care există expunere la zgomot sau la lumină artificială. Tot ele ne atrag atenţia să ne protejăm dacă suntem expuşi la extreme climatice (prea cald sau prea frig, prea umed sau prea mult curent etc.), însă recomandările se opresc, din păcate, aici.

Medicina alternativă indiană este mult mai complexă în abordare şi ia în considerare mai multe particularităţi. Unul din aspecte este, de exemplu, adecvarea la constituţia proprie (la sensibilitatea moştenită, predispoziții la boli, lipsa naturală a rezistenţei etc.). O persoană cu greutate corporală mai mică (tip constituţional Vata dosha) şi cu rezistenţă mai mică la boli, va avea o toleranţă mai mică şi la nivelul de decibeli sau la intensitatea luminoasă. Un alt aspect este necesitatea adaptării la mediul extern. Acest lucru este luat în considerare şi în medicină, dar Ayurveda îl analizează mult mai amănunţit şi ia măsuri mult mai elaborate. De exemplu, anotimpul, locul geografic unde te afli şi toţi factorii de mediu sunt considerați ca fiind importanți. De asemenea, la fel ca şi în medicina tradiţională chineză, ayurveda abordează mult mai pertinent influenţa emoţiilor asupra organelor senzoriale.

Sistemul Ayurveda descrie existenţa, pe lângă trupul fizic, de care suntem conştienţi cu toţii, a încă 4 corpuri: energetic, al gândurilor şi emoţiilor, al mentalului superior şi al trăirii stărilor de fericire. Din această perspectivă complexă, impurificarea unui canal senzorial cu informaţie (fizică sau energetică) de calitate mai puțin bună este considerată a fi o greşeală foarte mare. Simţurile noastre sunt asemenea unor ferestre prin care percepem lumea înconjurătoare, iar dacă ele nu sunt curate, clare, lipsite de impurități,  percepţia corectă a lumii exterioare va fi deformată corespunzător și va genera suferință psihică sau/și fizică.

Tulburările care ne pot afecta organele senzoriale (nasul şi simţul mirosului; limba şi simţul gustului; ochii şi percepţia vizuală; pielea şi senzaţiile tactile; urechea şi auzul), se pot încadra, din punct de vedere ayurvedic, în mai multe categorii. Medicina vestică menţionează doar folosirea excesivă a unui anumit organ senzorial (ochi, urechi), în timp ce Ayurveda precizează că ne putem confrunta cu stări de perturbare sau boală, inclusiv dacă nu folosim suficient, sau dacă folosim incorect, perturbat, un anumit simţ. În medicina actuală. această eventualitate nu este luată în considerare ca şi cauză de boală.

Putem folosi în mod eronat un anumit organ de simţ, suprasolicitându-l. Un exemplu este folosirea excesivă a vederii/ ochiilor, prin expunerea repetată la monitorul calculatorului. Toată lumea cunoaşte acest lucru, iar medicul care face controlul anual la medicina muncii va fi, îndeosebi, interesat de condiţiile de iluminare de la locul de muncă. Însă, acelaşi medic de medicina muncii nu te va întreba niciodată dacă ai refuzat să vezi ceva sau ai privit multe scene violente sau filme de groază.

Ayurveda consideră că, în genere, folosirea greşită a simţurilor poate fi cauzatoare de boală, dacă depășește un anumit prag de adaptare a organismului.

Simţul mirosului

Medicina alternativă indiană consideră a fi o greșeală nefolosirea mirosului sau percepţia frecventă a unor mirosuri toxice, neplăcute, cu rezonanţe joase.

Simțul tactil

În cazul atingerii, se consideră ca e eronat a se folosi masajul cu ulei când persoana are un exces de Kapha (are foarte mult mucus în corp, este răcită, obeză, are edeme etc.) ori când afară vremea este rece şi umedă, sau dacă nu a digerat complet mâncarea din stomac. Dacă vara atingem lucruri prea fierbinţi, sau iarna, lucruri prea reci, şi avem deja un organism sensibilizat, la un moment dat, poate apare o problemă de sănătate.

Simțul auzului

Perceperea cuvintelor urâte, injuriilor, bârfelor, vorbelor rele, veştilor proaste, poate fi cauză de îmbolnăvire a urechilor sau a pierderii simţului auzului. Acest fapt poate explica otitele repetate apărute la copiii mici, ai căror părinţi se ceartă.

Simțul vizual

Dacă privim la televizor scene de groază, violenţă, ştiri alarmante, simţul vizual poate avea de suferit. Iată, din start, o modalitate de „îmbolnăvire  garantată”: audierea frecventă a ştirilor cu conținut nociv emoțional sau a filmelor cu mesaje negative, triste, de la televizor. Deși efectul nu este unul de pierdere fizică a vederii sau a auzului, impresiile negative ne vor afecta conştiinţa, şi vom începe să considerăm informaţiile negative ca fiind normale: lumea e rea, ne merge tot mai rău etc. Majoritatea oamenilor nu sunt atenţi la substratul mesajelor primite atunci când stau în faţa monitoarelor de televizor sau calculator, a tabletelor sau smartphone-urilor, sau ascultă radioul favorit. Dimpotrivă, sunt foarte receptivi, gata să ia drept „bune şi corecte” orice ştiri transmise de „aparatele vorbitoare”.

Simţul gustativ

Alimentele necomestibile sau alterate, sau combinaţiile de mâncăruri considerate incompatibile sunt nerecomandate.

Concluzionând, sunt mult mai multe aspecte care trebuie luate în considerare, dacă vrem să avem o viaţă echilibrată, sănătoasă şi să ne ferim de apariţia bolilor. De aceea, apelarea din timp la un specialist în medicina Ayurveda ne poate face să cunoaştem mult mai multe despre propria persoană şi despre complexitatea necesităţilor noastre.

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *