Daca vrem sa trăim o viață cȃt mai lungă şi mai sănătoasă, este necesar ca ficatul nostru să funcționeze corespunzător.
Ficatul este considerat a fi cea mai complexă glandă din corpul uman si are printre cele mai multe funcții vitale ale corpului, unele dintre ele strans legate de sistemul vascular. Acest organ cheie este filtrul natural al corpului, agentul organic care filtrează toate toxinele din sistemul circulator şi toate substantele nocive pe care le ingerăm din alimente. Tot ceea ce bem sau mâncăm, după ce este descompus în tubul digestiv, este apoi absorbit la nivel intestinal şi merge spre ficat, prin vena portă, ficatul fiind prima staţie a tuturor substanţelor asimilate în urma digestiei. Deşi nu este considerat glandă endocrină, ci exocrină (pentru că secreţia sa se varsă în tubul digestiv şi nu în sânge), este cel puţin la fel de important pentru corpul nostru ca şi pancreasul, glandă implicată atât în digestie, cât şi în metabolismul glucidelor (prin producerea de insulină).
În medicină, ficatul mai este numit şi „laboratorul organismului” deoarece execută peste 500 sute de funcții chimice ale corpului nostru: produce grăsimi, proteine, glucide şi apoi le eliberează în sânge, spre a fi conduse la locul unde este nevoie de ele, şamd.
Una din funcțiile cele mai importante este aceea de a crea şi produce bila. Deşi multă lume se plânge de probleme biliare, lichidul cunoscut sub numele de „bilă”, este de fapt produs în ficat şi doar depozitat în vezicula biliară. Prin producerea bilei, ficatul are implicaţii majore în digestia lipidelor (substanţelor grase). Dar tot el este implicat şi ȋn sinteza substanţelor dulci de rezervă, la producerea şi degradarea proteinelor şi eliminarea grăsimilor în general. Ficatul ia un component si il transforna ȋn cu totul altceva. De exemplu, ia materia solida sau lichida ingerata si o transforma in energie si in substantele nutritive necesare celulelor noastre.
Totodată, ficatul depozitează semnificative rezerve de minerale şi vitamine. Puțini stiu că tot el ajută la producerea căldurii corporale şi la apărarea antiinfecţioasă şi poate pune rapid, la dispoziţia organismului, rezervele de energie necesare la un moment dat.
Pe lângă rolul esenţial în funcţionarea corpului, recunoscut de medicina alopată, el are şi unele roluri de reglare energetică, după cum susţin sistemele de medicină tradiţională chineză şi indiană.
Astfel, medicina tradiţională chineză consideră că ficatul are un rol vital în reglarea circulaţiei sângelui, a fluxurilor de energie ascendente şi descendente (ce pot fi puse în corespondenţă cu transmiterea nervoasă şi cu mişcările tubului digestiv), şi în fenomenele de asimilare a nutrienţilor şi eliminare a reziduurilor, toxinelor. Medicina chineză asociază ficatul cu elementul Lemn, relevȋndu-i rolul major în creşterea şi dezvoltarea organismului – considerăm că această funcție este corelată de cea de producere a proteinelor complexe, precum şi cu capacitatea sa extraordinară de regenerare. Ficatul este cel care hrăneşte apoi Focul (inima şi sistemul vascular). Tot medicina chineză consideră că buna funcţionare a ficatului ne ajută să ne planificăm şi să ne organizăm viaţa şi ne asigură o stare de echilibru şi relaxare, armonizează emoţiile şi reglează emotivitatea. Se consideră ca greşelile pe care le facem pot însă perturba funcţia acestui organ şi pot duce la apariţia unor stări de iritabilitate, mânie, frustrare.
Medicina tradiţională indiană Ayurveda, consideră că ficatul se afla în corespondenţă cu elementul Foc (Pitta dosha), şi poate fi perturbat de orice factor care „supraîncălzeşte” organismul. Astfel, stările de furie, enervare, mânie, frustrare sunt elementele pot contribui la dezechilibrarea funcţiei ficatului şi, ulterior, la apariţia unor probleme de sănătate la acest nivel. Sistemul Ayurveda insistă deasemenea asupra legăturii ficatului cu circulaţia vasculară (cu capacitatea de a reţine şi înmagazina sângele).
Pornind de la aceste informații, putem emite câteva recomandări privind modul în care ne putem ajuta ficatul să funcţioneze cât mai bine, şi să preîntâmpinăm probleme grave care ar putea să apară la nivelul acestuia. În acelaşi mod ȋn care ne îngrijim pielea sau felul ȋn care arătăm, este necesar să ne îngrijim şi de modul cum funcţionează organele interne. Putem deveni „prieteni” cu ficatul nostru, oferindu-i tot ce are nevoie, si chiar dacă acum nu avem nici un fel de afecțiuni hepatice, putem preveni instalarea unei game vaste de probleme de sănătate care se pot dovedi greu de tratat.
1. Cura de detoxifiere – este necesară cel puţin de două ori pe an, la schimbarea anotimpurilor (primăvara şi toamna), când avem din abundenţă sucuri, fructe, legume, plante proaspete. Ficatul are nevoie de alimente cu gust acrişor şi amărui, uneori şi dulce. Sucurile de citrice sunt cele care îi fac cel mai bine, dar putem folosi şi sirop natural de cătină sau măceşe. Putem lua şi un amestec de plante detoxifiant, cum este de exemplu Detoxiplant. Cura de drenare biliară (renumita „cură cu sucuri de citrice”), în care se poate consuma şi ulei de măsline (cu condiţia să nu avem litiază biliară) este foarte binevenită şi este bine să se facă sub coordonarea unui medic specialist de medicină alternativă. Nu uitaţi de perioadele de post, ele sunt recomandate periodic, deoarece ficatul se poate regenera astfel mult mai bine.
2. Calitatea alimentelor şi băuturilor – ficatului nu îi place alcoolul şi nici un element toxic pentru corp (cum sunt aditivii alimentari sintetici), mai ales deoarece el este primul care are de suferit. Este foarte bine dacă ne obişnuim să consumăm produse apicole, în special polen şi păstură.
3. Muzicoterapia sau masajul de relaxare – eficiente ȋn prevenția suprasolicitării şi a stărilor de mânie şi frustrare. Întrucât aceste tipuri de stări îi pot afecta mai ales pe cei care au un tip constituţional predominant de Foc (persoane impulsive, pasionale, cu voinţă puternică şi de multe ori, cu funcţii de conducere), este recomandat ca, mai ales în cazul lor, să se administreze un amestec de plante personalizat, după o discuţie prealabilă cu medicul specialist. Conform principiilor medicinei chineze, la cei la care energia Focului se amplifică mult şi care au frecvent stări de mânie (chiar dacă nu este exteriorizată), se pot produce crize hipertensive şi chiar accidente vasculare cerebrale, impunȃnd măsuri preventive.
4. Suplimente naturiste cu efecte răcoritoare – precum gelul de aloe sau Argintul coloidal (care este de folos mai ales dacă există o afectare infecţioasă, de exemplu un virus de tip hepatitic). Deoarece elementul Apă este cel care poate controla Focul excesiv, se recomandă produse cu o preponderentă compoziție lichidă şi calmantă, pentru a reechilibra şi hrăni ficatul, Bineînţeles, vara putem face baie cât mai des, mai ales dacă suntem într-un cadru natural, deoarece frumuseţea naturii are darul de a ne relaxa, linişti şi regenera.
5. Acupunctură – dacă nu vă este frică de ace, puteţi recurge la şedinţe de pentru reechilibrarea meridianului Ficat, sau puteţi administra tinctura sau capsulele pentru Meridianul Ficat.
6. Terapie posturală – exerciţiile fizice realizate cu atenţia orientată spre reechilibrarea zonelor cu probleme, eventual cuplate cu exerciţii de respiraţie, realizată sub ghidarea unui specialist sunt o modalitate excelentă de „îngrijire” şi igienizare emoţională. Atunci cȃnd ne orientăm atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru şi reuşim să ne definim sursa nemulţumirilor şi frustrărilor, putem reuşi să ne gestionăm mult mai uşor emoţiile negative şi să le transmutăm în stări pozitive, creatoare.
7. Alegerea conştientă a stărilor de iubire şi iertare – ne va menţine deasupra supărărilor care pot apare şi ne pot afecta, fie că vrem, fie că nu vrem. Nimeni nu este perfect, cu toţii suntem aici, împreună, pentru a învăţa diverse lecţii, de aceea trebuie să urmărim să trecem cu seninătate şi dragoste prin toate încercările şi să ne păstrăm pacea sufletească. Să nu uităm că, aşa cum ne sunt gândurile, aşa ne va fi şi viaţa.
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie