Foarte mulţi pacienţi sunt depistaţi astăzi, la analizele anuale de sânge, cu valori crescute ale nivelului de colesterol. Depăşirea nivelului colesterolului total peste valoarea de 200 mg%, atunci când este crescut şi “colesterolul rău”, adică LDL-colesterol, este tratată de cei mai mulţi medici cardiologi şi specialişti în boli interne cu medicamente din grupa statinelor: Atorvastatină, Rosuvastatină, Simvastatină, Pravastatină, Lovastatină şi altele asemenea lor. Numele comerciale ale acestor produse sunt: Atoris, Zocor, Crestor, Sortis, Rosucard etc….Ce fac aceste medicamente? “Pun un fel de piedică” în calea formării colesterolului, adică blochează o enzimă care contribuie la formarea sa. Ele sunt însă printre medicamentele care au cele mai multe potenţiale efecte adverse: dureri de muşchi sau chiar distrugerea celulelor musculare, agravarea crizelor de astm, toxicitate asupra ficatului (vizibilă prin creşterea nivelului transminazelor), dureri de cap, somnolenţă sau insomnie, şi nu numai. Problema cea mai mare este că actualmente ele au ajuns să fie recomandate preventiv, la pacienţii care au avut un infarct sau alte boli de inimă, chiar dacă valorile colesterolului sunt în limite normale. Se spune că ar fi foarte eficiente, dar şi cu multe reacţii adverse. Excesul de colesterol este periculos pentru inimă şi vasele de sânge, însă, el nu terebuie să fie nici prea scăzut, pentru că are un rol de protecţie, iar când lipseşte, vasele de sânge pot deveni fragile şi chiar se pot sparge, iar sistemul nervos are cel mai mult de suferit, deoarece colesterolul intervine în multe reacţii metabolice. De exemplu, el este important pentru producerea serotoninei, iar lipsa lui poate conduce la depresie, nevroze, tulburări cognitive, până la demenţă Alzheimer.
O altă clasă de medicamente folosite pentru scăderea nivelului de grăsimi din sânge sunt fibraţii; ei se folosesc mai mult în situaţia în care sunt crescute şi trigliceridele. Se consideră că nu scad atât de bine colesterolul şi, de aceea, uneori se recomandă împreună cu statinele. Oricum, statinele sunt printre medicamentele la care se semnalează des reacţii adverse, astfel încât trebuie evaluat clar raportul risc-beneficiu, ca să merite administrarea. Mai există o problemă: toate aceste medicamente nu vindecă problema, adică nu elimină definitiv cauza, astfel încât eficienţa lor se rezumă la perioada în care sunt administrate, şi eventual, la un timp scurt după aceea.
Acestea sunt motivele pentru care o persoană care se confruntă la un moment dat cu un exces de colesterol trebuie să caute alternative la medicamente. O adevărată prevenţie, dar şi un tratament eficient pentru excesul de colesterol, începe în bucătărie, unde trebuie folosite cât mai mult uleiurile vegetale presate la rece, în locul grăsimilor animale gen lactate sau untură, slănină etc. Se adaugă la consumul zilnic, sucuri proaspete de citrice (portocale, gref, lămâi etc.), dar şi ingrediente gen condimente (ceapă, usturoi, piper, ghimbir, turmeric etc.), ce ajută la digestia mai rapidă a grăsimilor şi la “topirea” depozitelor adipoase.
Consumul de uleiuri vegetale sau extrase din plante medicinale poate ajuta la reglarea nivelului grăsimilor din sânge. Este cazul, de exemplu, al suplimentelor bogate în uleiuri de tip Omega-3 sau Omega-6, cum ar fi uleiul din seminţe de cânepă sau uleiul de luminiţa-nopţii. Uleiul de luminiţă (Oenothera biennia) ajută inclusiv în cazul problemelor genetice, cum ar fi hipercolesterolemia familială.
Se vorbeşte foarte mult despre anghinare, ea fiind într-adevăr o plantă capabilă să diminueze colesterolul, dar şi trigliceridele. Ca şi în cazul altor remedii naturale, beneficiile ei nu se opresc aici: drenează şi vezica biliară şi este de mare folos în diskinezia biliară, este un bun tonic al ficatului, ajută în caz de icter şi indigestie. Trebuie să avem grijă doar să nu depăşim dozele, pentru că efectul ei drenor este foarte rapid şi din această cauză pot apare colici biliare, greaţă etc., mai ales dacă vezica biliară este supraîncărcată sau are pietre. Anghinarea se foloseşte ca atare, sub formă de pulbere sau macerat, precum şi în amestec cu diferite alte plante, pentru un efect sinergic. Avem ca exemplu, formula pentru echilibrarea Meridianului Ficat (disponibilă sub formă de capsule sau tinctură), în care anghinarea se asociază cu coada-şoricelului, armurariu, genţiană, coada-şoricelului etc.
O altă plantă renumită în medicina tradiţională indiană pentru reglarea nivelului de colesterol este guggul (Commiphora mukul), răşina unui arbore folosit de peste 2000 de ani, şi care s-a dovedit că are multe beneficii.Este în acelaţi timp detoxifiant, purificator sangvin, imunostimulator, creşte puterea de digestie, ajută la reglarea greutăţii corporale, reglează ciclul menstrual şi ajută la dizolvarea formaţiunilor de tip fibrom uterin. Se poate găsi inclus în mai multe produse, de exemplu, în tinctura Normocolesterin, dar şi în formulele de capsule Detoxiplant sau Fitofibromstop. După cum vedeţi, este o plantă care are şi multe beneficii colaterale, astfel încât este cu mult mai avantajos să o utilizăm.
Dacă vom administra aceste suplimente o perioadă de timp suficientă (3-6 luni sau poate chiar mai mult, în funcţie de necesităţi) şi dacă ne schimbăm obiceiurile alimentare, e posibil ca nivelul nostru de colesterol să rămână în limite normale. Plantele medicinale sunt printre remdiile care au cu adevărat putere de vindecare, inclusiv în cazul dislipidemiilor.
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, api-fito-aromaterapie, acupunctură, homeopatie