Origine:  Ciuperca cunoscuta sub denumirea latina de Ganoderma Lucidum face parte din familia Polyporaceae Numele latin ”lucidum” înseamnă strălucitor sau lucios, derivând de la culoarea pălăriei ciupercii, care este lucioasă. Ganoderma era folosită în scopuri curative încă din secolul IV îen. (Zhao and Zeuny, 1994). In Japonia este numită Reishi sau Mannetake (Ciuperca de 10.000 de ani) iar în China și Coreea este numită Ling Chu, Ling Chih and Ling Zhi (Ciuperca Nemuririi). 

În China şi în Japonia antică ganoderma era considerată un ,,elixir al nemuririi”, fiind utilizată de către şamani pentru creșterea longevității și reîntinerire. În secolul al XVI-lea, în Farmacopeea chineză Ben Cao Gang Mu, era menţionat faptul că ganoderma influenţează energia Qi a inimii, fiind recomandată pentru tratarea bolilor din zona plămânilor, creşterea capacităţii intelectuale şi îmbunătăţirea memoriei. 

Descriere botanică:  Are o pălărie lucioasă, de culoare roșiatică până la orange și negru, având forma unui rinichi și tulpina inserată  periferic, conferindu-i un aspect distinct de evantai. 

Este ciuperca pictată cel mai mult, în  vechea artă japoneză, chineză și coreană, fiind foarte larg descrisă pe unele din tapetăriile regale din China. În Japonia crește pe ramurile prunilor bătrâni, însă în flora spontană se găsește rar și e foarte scumpă. În prezent este mult cultivată ceea ce o face mai usor accesibilă, inclusiv ca preț. 

Constituenți esențiali: : germaniu organic (unul din cele mai importante componente ale sale) antioxidanți, flavonoide, acizi organici, steroizi, lactone, alkaloizi, polizaharide și triterpene (acid ganoderic, acid ganoderenic, acid lucidenic) beta and hetero-beta-glucani, Ling Zhi-8 protein, acid ganodermic – triterpene.

Mod de administrare: din pulberea de ciupercă uscată, râșnită fin se pot administra 1 g de 4 ori/zi sau 1 capsulă de 3-4 ori/zi ori la indicația medicului. Este foarte important ca persoanele ce suferă de diferite afecțiuni să  ceară sfatul medicului înainte de administrarea ciupercii.

Acțiuni: 

Analgezic, antitumoral, imunostimulent (crește activitatea celulelor natural killer în vitro) antialergic, antioxidant, adaptogen, antihipertensiv, antibacterian (Staphylococ, Streptococ, Bacillus pneumoniae) antiviral (stimulează producția de interferon), stimulează proliferarea celulară, efect cardiotonic, scade colesterolul seric, îmbunătățește hemodinamica arterelor coronare, anticolinergic, expectorant, antitusiv, antiviral ( anti HIV) in vivo  și in vitro, crește funcțiile adrenocorticale, hipoglicemiant, antitrombotic antiîmbătrînire.

Așa cum se cunoaște deja, multe persoane experimentează procesul de îmbătrânire ca o scădere rapidă a sistemului imunitar, iar ca rezultat al acesteia, apar mai ușor diverse inflamații și infecții. În același timp, aceste probleme de sănătate pregătesc terenul pentru apariția unor probleme mai grave cum sunt cancerul, bolile cardiovasculare și diabetul. Termenul tehnic pentru această situație este imunosenescența, care înseamnă mai exact, deteriorarea progresivă a sistemului imunitar, provocată de înaintarea în vârstă.

În prezent, cercetătorii știu că există trei componente principale care sunt esențiale pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Aceste componente cheie oferă cea mai bună protecție posibilă la nivel celular și de ADN și sunt următoarele:

– polizaharidele care ajută la evitarea cancerului prin întărirea sistemului imunitar;

– triterpenii care protejează ficatul, reduc nivelele de colesterol și stabilizează tensiunea arterială;

– peptidele care are un rol antioxidant foarte important.

Indicații: 

Hepatita acută și cronică, hepatita virală A, B, C, nefrita, HTA, hipercolesterolemie, ateromatoză,  artrită, neurastenie, insomnie, bronșită, astm bronșic, ulcer gastric, diabet, tromboflebită, cancer (în general), ateroscleroza, lumbago, reumatism, alergie, cure de regenerare și reîntinerire, creșterea longevității, protejează celulele împotriva stresului oxidativ, efect adjuvant în curele de chimioterapie, radioterapie în cancer, scăderea memoriei, scaderea circulatiei cerebrale, afecțiuni ale prostatei, tonic general, detoxifierea organismului.

Studii, cercetări: 

  • Germaniu organic- acesta marește cantitatea de oxigen absorbită de sânge până la 1,5 ori, poate susține metabolismul și impiedică degenerarea țesuturilor. 
  • Conform cercetărilor efectuate de Dr. Kazuhiko Asai, Ganoderma conține 800 – 2.000 p.p.m. de Germaniu, ceea ce reprezintă de 4 – 6 ori mai mult decât  în planta Ginseng. 
  • Prin proprietățile antiinflamatorii ale triterpenelor și  germaniului organic, apare relaxarea musculaturii bronșice și se reduce severitatea episoadelor de astm. 
  • Un studiu de mare anvergură, realizat în China la sfarşitul anilor 1970, pe 2000 de persoane care sufereau de bronsită cronică, a pus în evidenţă o îmbunătățire seminificativă a starii generale și a apetitului pacienților care au avut o suplimentare cu  reishi. 
  • Prin conținutul în beta și hetero-beta-glucani este antitumoral și imunostimulent.
  • Prin compusul Ling Zhi-8 care este o proteină, este antialergic și  immunomodulator, prin acidul ganodermic și triterpene este antialergenic, scade colesterolul și presiunea sanguină.  
  • Polizaharidele prezente în ciupercă, fortifică sistemul imunitar al organismului și au acțiune antivirală. 
  • Prin conținutul în polifenoli, flavonoide, beta glucan și în principal Lentinan, Ganoderma ajută la stimularea sistemului imunitar în caz de infecții.
  • Prin efectul Lentinanului şi a altor polizaharide precum beta-glucan se reglează funcția sistemului nostru imunitar, combătând astfel bolile precum psoriazis, vitiligo, lupus, artrită.
  • Ciuperca stimulează global sistemul imunitar (activarea macrofagelor, limfocitelor T auxiliare, producerea de interferon și interleukine) -Hobbs, 1995, ceea ce o face utilă în cancer.

Observații: Studiul toxicității pentru reishi nu a detectat efecte secundare pentru ciuperca cultivată. In cazul ciupercilor native și în cazul dozelor excesive, s-au descris uneori reacții toxice: greață, vomă, diaree.

Notă: informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale, remedii naturale, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru tratamentele inclusiv naturiste și folosirea acestor informații în tratamentul  bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Ganoderma pulbere

Citoplant forte – Detoxiplant forte

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *