Mult subevaluate în ziua de azi, beneficiile somnului erau cunoscute de popoarele din vechime, popoare care își foloseau cunoașterea pentru a se vindeca, regenera și pentru a crește spiritual. Traiul conform cu ritmurile naturii a devenit acum o modă, fiind afișat de unii doar pentru a aduna like-uri pe rețelele de socializare.

Cei care sunt însă cu adevărat interesați de o viață sănătoasă știu că fără opt ore de somn în intervalul potrivit nu putem vorbi de regenerare sau vindecare indiferent că vorbim despre ulcer gastric sau cancer, de orice fel ar fi el.

Teoriile moderne spun că avem nevoie de 8 ore de somn pe noapte în intervalul 23.00-7.00 fără să ne dea prea multe explicații.

Studii recente efectuate în Marea Britanie și Statele Unite dovedesc că o durată a somnului mai mică de 8 ore pe noapte ne predispune la a dezvolta diabet zaharat, hipertesiune arterială, cancer, accidente vasculare, boală renală cronică, afecţiuni hepatice și alte boli cunoscute ca fiind cauzatoare de moarte prematură.

Pe de altă parte însă somnul prelungit, mai lung de 8 ore din cele 24 de ore ale zilei, nu este nici el lipsit de pericole. Persoanele care exagerează cu somnul sunt predispuse la obezitate, diabet zaharat de tip 2, insomnie, apnee în somn, demență și boala Alzheimer.

Necesarul de somn variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, gradul activității fizice sau intelectuale, starea organismului (sănătate, boală, convalescență).

Nou născuții au necesarul de somn cel mai mare, 16 ore pe zi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă necesarul de somn scade până la 7-8 ore pe zi.

Conform cu necesitățile corpului, la vârsta adultă putem avea perioade cu un necesar de somn mai mare. Spre exemplu: femeile gravide (au nevoie de mai mult de 8 ore de somn pe noapte), persoanele în stare de convalescență (convalescența este una dintre puținele situații în care este indicat somnul de după-amiază), perioadele cu solicitări fizice intense.

În ultima perioadă cu toții am aflat că în timpul somnului de noapte organismul se regenerează, secreția de melatonină (principalul hormon regenerator) crește, că avem perioade de somn cu vise și perioade de somn fără vise.

 

Ce știu puțini oameni este însă că meridianele de acupunctură au un orar de funcționare fix, care nu se modifică în funcție de programul nostru. Fiecare meridian are 2 ore de funcționare la randament maxim din cele 24 de ore ale zilei.

Între orele 23-7 meridianele Vezică Biliară, Ficat, Plămân și Intestin gros își îndeplinesc cu success funcțiile energetice cu condiția ca în acest interval noi să dormim.

Culcatul la ore târzii, trezirile repetate și de durată, somnul superficial fac ca meridianele energetice și circulația energiei prin aceste meridiane să fie perturbate.

Persistența acestor dezechilibre “minore” perioade lungi de timp, de ordinul anilor în cazul anumitor persoane, face ca în timp, acestea  să ducă la boli cronice grave.

În timpul nopții energia de apărare (care pe perioada zilei ne ”învelește” corpul și ne apără de factorii patogeni) se retrage în interiorul corpului pentru a fi purificată și regenerată. Dacă facem sport după ora18, dacă lucrăm la calculator sau folosim telefonul mobil până aproape de ora de culcare, dacă stăm treji noaptea, această energie de apărare nu se regenerează iar a doua zi capacitatea de apărare a organismului este mai mică. Și tot așa de la o zi la alta, această energie numită de apărare nu își mai poate exercita acest rol fundamental de protecţie și noi devenim din ce în ce mai sensibili la tot felul de factori care ne vulnerabilizează și ne îmbolnăvesc.

Există persoane, foarte multe în ziua de astăzi, care de luni până vineri muncesc mult și dorm puțin iar vinerea și sâmbăta ”recuperează”. Ceea ce nu aflăm din articolele standard despre somn este că deficitul de somn nu se poate recupera. Chiar dacă fizic resursele energetice se pot reface într-o anumită proporție, lipsa cronică de somn afectează sistemul nervos central creând un ”deficit de somn” ce nu poate fi recuperat ulterior.

Experimentele realizate în timpul celui de-al doilea război mondial au pus în evidență modificările biochimice ce apar la nivel nervos la persoanele private de somn și s-a constatat că aceste modificări biochimice sunt cu atât mai severe cu cât privarea de somn durează un interval mai mare de timp.

Studiile mult mai recente efectuate pe animale au arătat și ele că privarea de somn afectează sistemul imunitar și scade speranța de viață.

Spațiul dintre neuroni, numit sinapsă, este un ocean de mediatori chimici cu taine nebănuite, a cărui funcționare perfectă ne permite să fim oameni normali. Perturbarea acestei compoziții chimice a creierului distruge în timp neuronii afectând capacitățile noastre cognitive, capacitatea de adaptare la stres, relațiile interumane, capacitatea de regenerare și calitatea vieții în general.

Cu toții am observant că ne enervăm mai ușor când suntem obosiți, și asta este doar ce se vede cu ochiul liber. Scăderea creativității, a memoriei, a atenției sunt aspecte ce se cronicizează dacă nu ne corectăm la timp tiparul de somn.

Și după o vreme, aceste deficiențe nu mai pot fi corectate chiar dacă ne reglăm programul de somn.

Sănătatea nostră depinde nu doar de numărul de ore de somn ci și de calitatea acestuia.

Cauzele insomniei sunt multiple:

-ritm de viaţă perturbat

-stresul crescut în timpul zilei

-dezechilibre emoţionale

-dezechilibre hormonale

-dezechilibre energetice

-carenţe de minerale (ex. Magneziu)

-boli cronice cum ar fi adenomul de prostată care trezeşte bărbatul de mai multe ori pe noapte, diverse afecţiuni care provoacă dureri (boli articulare, arterită etc.)

Faptul că nu dormim destul de mult sau destul de bine este semnalizat de:

-trezirea dificilă dimineața

-starea de somnolență în timpul zilei sau chiar nevoia de a ”trage un pui de somn”

-adormirea instantanee seara, de cum punem capul pe pernă precum și adormirea dificilă.

Calitatea somnului nostru poate fi îmbunătățită respectând o rutină zilnică personală:

-să avem aceleași ore culcare și trezire atât în zilele în care muncim cât și la sfârsit de săptămână și în vacanțe

-să facem sport înainte de ora 18 ( ca să avem un somn de calitate este chiar recomandat să facem un sport ușor zilnic dar cu această limită orară)

-să luăm cina la cel târziu ora 18 (un proverb arab spune “Mănâncă mai puţin şi-ţi vei lăuda somnul!”)

-să evităm substanțele excitante atât în timpul zilei cât mai ales seara înainte de culcare (cacao, ciocolată, cafea, alcool, tutun, energizante)

-să evităm ecranele înainte de culcare și să le înlocuim cu o baie caldă, cu audierea unei muzici armonioase sau cu o lectură de calitate. Cititul de pe hîrtie scade în câteva minute tensiunea arterială, pulsul cardiac și ritmul respirator inducându-ne o stare de relaxare ce precede în mod armonios somnul. În acest sens ne poate ajuta foarte mult faptul de a nu avea televizor în dormitor. La fel şi obiceiul de a pune telefoanele la încărcat în camera de alături.

-să avem grijă ca încăperea în care dormim să fie întunecată, liniștită, răcoroasă (se recomandă ca în dormitor să avem maxim 18°C) și lipsită de animale de companie ale căror zgomote ne-ar putea trezi peste noapte!

-să eliminăm problemele de sănătate care ne induc un somn de slabă calitate cum sunt apneea în somn, polipii nazali, deviațiile de sept nazal.

În Ayurveda calitatea somnului este primul citeriu care ne ajută să ne dăm seama dacă suntem sau nu sănătoși. Un somn de calitate ne indică o stare de sănătate pe când perturbările somnului ne arată clar prezența unui dezechilibru. 

Există multe metode şi remedii prin care persoanele insomniace îşi pot vindeca acest dezechilibru pentru a se bucura din nou de un somn odihnitor.

Terapiile ayurvedice ne pot ajuta foarte mult să avem un somn sănătos. Cea mai eficientă terapie ayurvedică ce ne ajută să revenim la un somn odihnitor și de calitate este Shirodhara. Această terapie de excepție are efecte vindecătoare nu doar în insomnii ci și în caz de  dureri de cap, anxietate, depresie, iritabilitate și multe alte afecțiuni https://clinicasteauadivina.ro/shirodhara/.

 

Plantele medicinale ne pot ajuta și ele foarte mult în acest sens. Pulberile de plante medicinale sunt remediul perfect deoarece în afară de substanţele vindecătoare propriu-zise, ţinute sub limbă 10-15 minute, plantele ne oferă şi componenta subtil-energetică de care avem nevoie pentru a ne echilibra şi relaxa.

În timpul zilei putem folosi plante tonice cerebrale cum ar fi brahmi, shankapushpi, ginseng (pentru cei cu valori normale ale tensiunii arteriale), gotu kola şi altele.

Seara putem folosi, tot sub formă de pulbere administrată sublingual dar şi sub formă de macerat, plante cu efect de relaxare fizică şi psihică: valeriană, lavandă, tei, roiniţă, muşeţel, floarea pasiunii şi altele.

Pentru inducerea stării de somn şi pentru creşterea calităţii acestuia putem opta pentru anumite alimente.

Migdalele şi nucile sunt renumite pentru efectele lor benefice asupra creierului. Migdalele prin conţinutul lor de magneziu, favorizează instalarea rapidă a somnului.

Nucile, al căror miez seamănă izbitor de mult cu emisferele cerebrale, sunt denumite hrana creierului.

Atât migdalele cât şi nucile sunt renumite pentru conţinutul lor de melatonină, aşa numitul hormon al somnului.

Fructul dulce acrişor de kiwi este perfect pentru cina de la ora 18. Are un aport caloric redus, dar este bogat în nutrienți, fibre și antioxidanți naturali.

Kiwi se numără printre alimentele recomandate pentru consumul înainte de culcare, datorită conținutului de serotonină, substanța chimică esențială în reglarea ritmului somn-veghe, favorizând astfel un somn mai profund și odihnitor.

Pe pulpa degetului mare de la picior şi a degetului mare de la mână există, chiar în mijlocul pulpei degetului, zone reflexogene care masate blând, fără a exercita o presiune prea mare, timp de 3-5 minute ne ajută să ne vindecăm de insomnie. Acest masaj este foarte plăcut şi uşor de realizat şi ne va ajuta să ne scufundăm într-un somn relaxant şi odihnitor.

Vindecarea tulburărilor de somn  ne redă pofta de viață, energia și creativitatea pe care nu am sesizat că le-am pierdut. Ne ajută să ne folosim la maxim potențialul și să ne recăpătăm bucuria de a trăi. 

 

Dr. Mihaela Diculescu – medic specialist de Medicină de Familie, Atestat Apifitoterapie și Acupunctură. Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 0733014160  www.clinicasteauadivina.ro

 





Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *