Dr. Mihaela Diculescu
Numită și Ciuperca siberiană Chaga este o ciupercă foarte specială. Inonotus obliquus, așa cum se numește Chaga în latină, rezistă la temperaturi extreme, crește foarte lent și doar în locuri sălbatice din Siberia, nordul Canadei, Alaska și în unele zone din nordul Statelor Unite. Sunt ciuperci care cresc în principal pe scoarța mesteacănului, în climat foarte rece. De asemenea, se găsesc pe fag, arin, castan și carpen.
Identificarea ciupercilor Chaga nu este deloc dificilă, deoarece au un aspect deosebit de alte ciuperci. Ele arată ca niste “ciorchini”, cu un aspect exterior asemanător cărbunelui ars și cu un miez galben-portocaliu moale.
Numele ,,chaga” provine din cuvântul rusesc pentru ciupercă.
Compuși fitochimici
Ciupercile Chaga sunt într-adevar impresionante prin conținutul lor de antioxidanți. Au un conţinut scăzut de calorii, sunt foarte bogate în fibre și nu conțin grăsimi și nici zahăr.
Două lingurițe de ciupercă Chaga proaspătă conțin aproximativ:
30 calorii
0 grame de lipide
7 grame carbohidrati
7 grame de fibre (28% DZR)
di- și triterpene
steroli
compuși fenolici (în principal acid clorogenic)
α- și β-glucani
acizi organici (acid oxalic, galic, p-hidroxibenzoic)
Acţiuni
-antitumoral
-stimulent imunitar
-antiviral
-antiinflamator
-hipoglicemiant
-anticoagulant
-hipocolesteroleminat
-antioxidant
Indicaţii
DEFICITE IMUNOLOGICE
În studiile pe animale, aceste ciuperci au dovedit capacitatea de întărire a imunității prin stimularea producției de componente imunitare, inclusiv interleukina 6 (IL-6), și limfocite T.
Aceste substanțe și celule cu rol imunoreglator ajută la creșterea imunității și în lupta împotriva infecțiilor bacteriene și virale.
Cercetările au arătat că extractele de Chaga pot stimula limfocitele splinei, care au apoi un efect pozitiv direct asupra funcției sistemului imunitar.
AFECȚIUNI ONCOLOGICE
În studiile experimentale extractul de Chaga a redus numărul metastazelor și proliferarea celulelor tumorale în anumite tipuri de cancer.
În studiile realizate pe model animal s-a observat că administrarea de Chaga protejează organismul împotriva creșterii tumorale. De exemplu, într-un studiu realizat pe șoareci s-a observat că adminstrarea de Chaga a avut ca efect scăderea cu 60% a dimensiunii tumorii.
INFECȚII VIRALE
Unele studii științifice au corelat efectul antiviral asupra virusului HIV și asupra virusului hepatitei C cu administrarea unui extract de Chaga, însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest efect antiviral.
Chaga stimulează producerea de citokine bune. Aceste citokine cresc sinteza de celule albe a căror acțiune antiinfecțioasă este bine cunoscută.
AFECȚIUNI INFLAMATORII
S-a demonstrat că ciuperca Chaga reduce inflamația. Administrarea de Chaga scade producția de citokine ”rele”, proinflamatorii.
De exemplu, un studiu pe animale a arătat ca extractul de Chaga reduce inflamația peretelui intestinal în colita ulcerativă. Mai exact, cercetătorii au descoperit că efectul antiinflamator al extractului de Chaga se datorează capacității ciupercii de a suprima expresia mediatorilor chimici proinflamatori.
CREȘTEREA REZISTENȚEI FIZICE
Extractul de Chaga crește depozitele de glicogen din mușchi și ficat și scade concentrația de acid lactic din sânge, îmbunătățind semnificativ rezistența fizică.
POSIBILE REACȚII ADVERSE ȘI CONTRAINDICAȚII ALE CIUPERCII CHAGA
Utilizarea Chaga nu a fost studiată la femeile însărcinate sau care alăptează. Se recomandă consultarea medicului specialist fitoterapeut înainte de administrarea ciupercii.
Dacă în prezent sunteți în tratament medicamentos sfatul nostru este să consultati un medic specialist fitoterapeut înainte de a adăuga această ciupercă în dieta dumneavoastră.
PRECAUȚII ÎN ADMINISTRAREA CHAGA
Ciuperca Chaga se administrează cu precauție în:
-BOLI AUTOIMUNE: artrită reumatoidă (AR), scleroză multiplă (SM), lupus (lupus eritematos sistemic (LES) – această precauție este necesară datorită puternicului efect de stimulare imunitară al Chaga, care ar putea agrava simptomele bolilor autoimune.
-DIABETUL ZAHARAT – Chaga poate scădea nivelul glicemiei la diabetici.
-DEFICITE DE COAGULARE – datorită efectului anticoagulant al Chaga poate crește riscul de sângerare, așa că este mai bine să nu o utilizați dacă aveți o tulburare de sângerare.
PREGĂTIRE PRE-OPERATORIE-este bine să opriti utilizarea Chaga cu cel puțin două săptămâni înainte de orice tip de intervenție chirurgicală, deoarece poate crește riscul de sângerare și/sau poate afecta controlul glicemiei în timpul și după intervenția chirurgicală.
Bibliografie:
Annie Price, Chaga Mushroom: 5 Benefits and How to Make Chaga Tea, Dr. Axe official website
National Library of Medicine, NIH, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
STUDII, CERCETĂRI
Journal of Ethnopharmacology a publicat în iunie 2021 un articol cu privire la proprieteta Chaga de a induce autofagia celulelor tumorale în cancerul de sân.
Sage Journals a publicat în februarie 2018 un articol despr efectele citotoxice ale administrării Chaga în adenocarcinomul pulmonar și cancerul epiteliului bronșic la oameni.
World Journal of Gastroenterology a publicat în anul 2008 un studiu cu privire la efectele de inducere a apoptozei în celulele hepatomului uman de ciuperca Chaga
International Journal of Molecular Science a publicat în august 2023 un studiu despre proprietățile ale triterpenpidelor din compoziția ciupercii Chaga asupra cheratinocitelor umane, cu efect antiiinflamator, antioxidant și antiaging.
International Journal of Medicinal Mushrooms a publicat în anul 2021 un studiu ce a evidențiat capacitatea acidului botulinic și a terpenoidelor din compoziția Chaga de a interacționa cu o afinitate foarte mare cu receptorul membranar al glicoproteine Spike a SARS-COV 2, împiedicând fixarea acesteia pe membrana celulară.
Dr. MIHAELA DICULESCU
Medic specialist Medicină de Familie, atestat Apifitoterapie și Acupunctură
Centrul Naturist de Sănătte Steaua Divină – București, tel 021/2331950
www.clinicasteauadivina.ro