Dr. Violeta Pîrvu
Cu mult timp în urmă, indienii americani mayași și azteci, foloseau o băutură preparată
din pulberea de cacao, sub forma unei licori energizante, supranumită “ băutura zeilor”.
Utilizarea medicinală a pulberii de cacao și a ciocolatei ca bază pentru diferite remedii , a început
în perioada cuceririi Lumii Noi de către spanioli și s-a răspândit în Europa, la mijlocul anilor
1500, fiind indicată bolnavilor cașectici, subponderali, celor obositi și epuizati, sau celor cu o
digestie deficitară.
Originea ciocolatei
Pulberea de cacao este extrasă din semințele arborelui de cacao (Theobroma cacao) care
crește din abundență în pădurile tropicale ale Americii de Sud. Semințele acestui fruct (cacao)
conțin cantități mari de teobromină, feniletilamină (alcaloizi puternici) precum și cofeină,
substanțe responsabile de efectele puternic energizante ale consumului de cacao.
Care sunt compușii activi din cacao?
Cacao conține numeroase substanțe biologic active: metilxantina, amine biogene, acizi
grasi, teobromina, cafeina, feniletilamina, antioxidanti, flavonoide, precum și minerale: K, Mg,
fiecare din ele fiind responsabile de acțiunile pozitive sau dimpotrivă negative, ale consumului
de cacao și ciocolată.
Care sunt beneficiile sale:
– Conținul crescut de antioxidanți face ca băutura de cacao și ciocolata neagră să fie folosită
pentru calitățile excelente antiîmbătrânire și de regenerare.
– Teobromina conținută în cacao, face ca acesta băutură să fie și un bun diuretic, fiind folosită de
către persoanle cu dificultăți de eliminare a urinii.
– De asemenea substantele extrase din cacao reglează nivelul neurotransmițătorilor responsabili
cu schimbările emoționale (serotonina, dopamina) fiind un potențial ajutor în cazul depresiei
ușoare;
– Are un efect afrodiziac și stimulent, în cazul consumului ocazional, manifestat prin creșterea
libidoului și stimularea imaginației sexuale, în special la femei.
– Dorința extremă de a mânca ciocolată este asociată cu modificările hormonale la femei,
prezente înainte sau după ciclul menstrual, consumul de ciocolată în această perioadă, asigurand
o stare de confort psihic, probabil prin conținutul în feniletilamină, un alcaloid cu calități
stimulente psihic.
– Multe studii arată că ciocolata are efect benefic asupra fertilității la femei, prin conținutul său
crescut în antioxidanți
– Ciocolata neagră, cu conținut crescut de cacao (70%) are efect de scăderea a tensunii arteriale,
prin efectul relaxant asupra musculaturii vaselor de sânge.
Ce efecte produce consumul exagerat de cacao și ciocolată
Ciocolata produce dependență
Deși comportamentul adictiv este asociat de cele mai multe ori cu consumul abuziv de
alcool și droguri, studiile moderne indică efecte psihofarmaclogice similare cu dependeța de
alcool, la consumul zilnic și în cantitîți mari a ciocolatei, de către persoanele susceptibile.
Aceasta se datorează în mare parte unui grup de substanțe extrase din boabele de cacao,
tetrahidro betacarbolina, care sunt alcaloizi ce pot produce dependență și care se găsesc de
asemenea și în vin, bere, lichior.
Efecte asupra fertilității la bărbați
Există studii efectuate pe șoareci, care au dovedit că teobromina, substanța prezentă în
cacao, poate afecta structura testiculară asociată cu modificări multiple ale formei și mobilității
spermatozoizilor, aceste studii punând în gardă bărbații mari consumatori de cacao și ciocolată-
Wang Y, Waller DP, Hikim AP, Russell LD, Program for Collaborative Research, University of
Illinois.
Ciocolata poate duce la obezitate
Datorita conținutului crescut de zahăr alb și grăsimi saturate, ciocolata poate duce la
creșterea excesivă în greutate, în cazul consumului crescut și constant, pe perioade mari de timp,
de aceea, se recomandă consumul ocazional de ciocolată și în cantități mici în special la
persoanele supuse riscului de obezitate sau diabet zaharat.
Concluzie:
Iată deci că atăt cacao cât și ciocolata, pot avea efecte pozitive sau negative asupra
sănătății noastre, în funcție de doza administrată și perioada de timp în care a fost folosită. Un alt
fapt foarte important în ceea ce privește consumul de ciocolată, este cel al ingredientelor folosite
la prepararea ciocolatei. Este necesar să fie ingrediente naturale, alese cu grijă și de preferință
îndulcitorul pentru ciocolată sau pentru băutura de cacao, să fie din miere, zahăr brun, melasă ori
alți îndulcitori naturali.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative,
plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul
pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă
și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul
specialist.
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil
072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Wang Y, Waller DP, Hikim AP, Russell LD, Program for Collaborative Research,
University of Illinois.
Wikipedia.org
PRODUSE ASOCIATE
Vitalizant energizant forte pentru adulți
Vitalizant energizant forte pentru copii
Afrodit forte in miere
Afroman forte in miere