Dr. Mihaela Diculescu
Numită și ”coada curcanului” datorită aspectului său inedit Coryolus este o ciupercă ce crește pe toată planeta. A fost studiată și folosită de mii de ani de chinezi atât datorită proprietăților sale medicinale cât și celor culinare, ciuperca fiind folosită în China atât ca remediu cât și ca ingredient alimentar.
Denumirea latină a Coryolus, Trametes versicolor, înseamnă ”de mai multe culori”. Aspectul multicolor al ciupercii este o dovadă a abundenței de substanțe vindecătoare în compoziția ciupercii, știut fiind că multe substanțe cu efect terapeutic sunt substanțe colorate.
Ciuperca crește pe cioturi și pe lemnul copacilor în descompunere. Coryolus prezintă pe suprafața sa multiple repere în relief iar marginea ciupercii seamănă cu coada desfăcută a curcanului, de unde și denumire populară care i-a fost atribuită.
Deși întrebuințările sale culinare sunt numeroase în acest articol ne vom referi la întrebuințarile sale medicinale, cel puțin la fel de numeroase.
Compuși fitochimici prezenți în Coryolus:
-monozaharide: glucoză, manoză, galactoză, xyloză, fucoză, ramnoză, arabinoză
-β-glucani
-polizaharopeptide (PSP)
-polizaharide krestin(PSK) care sunt utilizate ca medicamente.
-polifenoli
-flavonoide
-substanțe cu potential antioxidant
Acțiuni
PSP si PSK din Coriolus ajută la încetinirea evoluţiei cancerelor si la stimularea sistemului imunitar.
-efect imunomodulator datorat conținutului de PSP
-inhibă multiplicarea celulelor tumorale
– în administrarea pe cale orală îmbunătățește răspunsul la chimioterapie în anumite tipuri de cancer (datorită conținutului de PSK) și încetinește evoluția cancerului
-crește producția de gamma-interferon
-crește producția de interleukină 2, substanță implicată în răspunsul imun
-stimulează proliferarea celulelor T, implicate în imunitate.
-activează macrofagele peritoneale (cecelule implicate în răspunsul imun) datorită conținutului de PSP, acțiune ce conduce la efectul imunoreglator pe care Coryolus îl are la pacienții cu cancer.
-polizaharopeptidele din compoziția Coryolus sunt folosite din 1970 ca imunomodulatoare recunoscute de medicina oficială din Japonia și China. Aceste polizaharopeptide (PSP) au funcții importante în organism nu doar la pacienții cu cancer ci și la persoanele sănătoase sau cu boli considerate mai puțin grave decât cancerul.
-protejează organismul de efectul distructiv al ciclofosfamidei asupra celulelor albe din sânge, stimulează producția de interleukină 2 și reacția imună așa numit ”întârziată”
-păstrarea statusului imun și ameliorarea efectelor secundare ale chimioterapiei și radioterapiei la pacienții cu cancer esofagian, gastric și pulmonar aflați în tratament chimio- și radioterapic.
-are efect antitumoral demonstrat științific, prin scăderea proliferării celulelor tumorale.
Indicații
–hepatită B şi C
-hiperlipidemie
–afecțiuni care evoluează cu imunodeficienţă
-diverse forme de cancer
-infecții cu HPV (ovule intravaginale)
-infecţii cu virus Epstein-Barr
-alte infecţii virale
-sindromul oboselii cronice
-alte boli cronice
Studii şi cercetări
În ediția specială Natural Medicine in Therapy jurnalul Biomedicines a publicat în anul 2020 un studiu realizat la universitatea Greenwich din Marea Britanie. Articolul subliniază efectele antitumorale ale polizaharopeptidelor (PSP) și polizaharidelor krestin (PSK) din compoziția Trametes versicolor. Aceste efecte antitumorale au fost studiate de cercetătorii chinezi atât in vitro, in vivo cât și clinic și s-a dovedit că efectul antitumoral se datorează atât proprietăţilor citotoxice directe ale PSP și PSK asupra celulelor tumorale cât și capacității acestora de a crește sinteza de IFN-γ , IL-12, TNF-α, substanțe cu efect antitumoral cunoscut.
Tot jurnalul Biomedicines a publicat în anul 2022 un studiu ce a evidenșiat o acțiune intensă anticanceroasă a polizaharopeptidelor din Trametes versicolor în cancerul colorectal atât in vitro cât și in vivo precum și efectul de scădere a reacțiilor adverse ale chimioterapiei al acestor substanțe extrase din această ciupercă.
Journal of the Society for Integrative Oncology a publicat în martie 2010 un articol in extenso despre proprietățile imunomodulatoare ale polizaharidelor din compoziția Trametes versicolor și despre utilitatea acestei ciuperci în imunoterapie în cancerul de sân, concluzii ce se bazează pe observarea efectelor polizharidelor PSP de stimulare a celulelor Natural Killer, a limfocitelor, a efectului antiinflamator și a eliberării citokinelor cu efect antitumoral. Datele clinice furnizate de cercetătorii din Japonia și Coreea susțin ipoteza că efectul imunomodulator exercitat de substanțele din compoziția Trametes versicolor pot influența evoluția clinică în cancerul de sân în sens pozitiv.
Bibliografie
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.
https://www.sciencedirect.com/science
PDQ Cancer Information Summaries
Frontiers in Pharmacology
Cancer treatment reviews
- MIHAELA DICULESCU
medic specialist medicină de familie, competență Ayurveda, apifitoterapie, acupunctură
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950 www.clinicasteauadivina.ro