În corpul omenesc, pancreasul joacă un rol-cheie în asimilarea nutrienţilor şi metabolizarea substanţelor dulci. Îl putem compara cu un cuptor alchimic, unde se produc felurite tipuri de focuri (enzimele digestive), care fac posibilă descompunerea hranei şi apoi absorbţia ei (şi, analogic, asimilarea şi „digerarea” tuturor experienţelor noastre de viaţă). În medicina chineză, pancreasul este pus în unitate funcţională cu stomacul, un alt organ unde se desfăşoară procese intense de descompunere a substanţelor complexe din hrană şi transformarea lor în ceva util pentru corpul nostru. Ambele organe servesc, atât fizic, cât şi simbolic, la asimilarea experienţei fizice, concrete, pământeşti – sunt puse în corespondenţă cu Elementul Pământ, sub toate aspectele sale. De aceea, orice problemă legată de planul material, concret, care ne preocupă şi ne deranjează foarte tare, ar putea perturba activitatea pancreasului, făcându-ne să nu mai putem asimila complet hrana, experienţele de viaţă, bucuria care vine din lucrurile simple.

Din punct de vedere al fiziologiei, putem spune că el este un organ „discret”, situat profund, care nu ne prea dă semnale că există. Cu toate acestea, atunci când apar probleme la nivelul lui, manifestarea lor este foarte vie, zgomotoasă şi nu ne poate lăsa indiferenţi pentru mult timp. Asemenea unui cutremur care zguduie pământul din temelii, pot apare dureri intense, ascuţite, violente (datorate de revărsarea enzimelor în afara căilor şi celulelor pancreatice), care pot impune uneori intervenţie chirugicală. Alteori, problemele sale pot lua forma icterului, durerilor surde, balonărilor, setei, diareei marcate, şi pierderilor rapide de nutrienţi, ce pot deveni ameninţătoare pentru viaţă. Iar uneori, se poate instala diabetul, chiar dacă nu l-am avut în tinereţe. E clar că nimeni nu îşi doreşte să ajungă la aşa ceva, astfel încât acest organ preţios trebuie protejat cât mai bine.

Şi cum se poate face eficient protecţia pancreasului? Prin echilibru şi cumpătare în tot ce ţine de domeniul material, inclusiv hrana (şi mai ales ea!). Aşadar, trebuie să nu mâncăm alimente prea grele, grase, prăjite, stropite cu alcool. Pe plan emoţional, teebuie să ne ferim de griji şi de lăcomie şi să mâncăm lucruri simple, sănătoase, vii şi nechimizate: fructe, legume, cereale, pentru a putea educa digestia şi a îi lăsa şi pancreasului un răgaz de odihnă. Detoxifierea este un bun început, şi o putem face cu alimente bogate în fibre (capsulele Detoxiplant sunt un bun exemplu) şi cu sucuri proaspete din legume sau fructe (depinzând de ce avem la dispoziţie în sezon). După ce ne reeducăm organismul, nemaialimentându-l cu materie primă de proastă calitate, putem trece la susţinerea funcţiei sale, cu ajutorul suplimentelor din plante (tinctura Meridian Splină-Pancreas) şi al acupuncturii.

Uneori, problemele pancreatice se pot declanşa prin migrarea unor pietre din căile biliare, care blochează evacuarea pancreatică şi pot transforma situaţia în una dramatică. De aceea, este bine să verificăm periodic în ce stare este vezica biliară şi să facem cure de drenare biliară, care vor fi foarte bine primite de toate celulele corpului nostru. Aceste cure se fac, de obicei, la indicaţia medicului naturist, care s-a asigurat că nu există nici un pericol să migreze vreun calcul prea mare şi să rămână fixat unde nu trebuie. Cel mai bun moment de a le realiza este primăvara, când putem realiza după cură şi o „reeducare alimentară” cu verdeţuri de care dispunem din plin atunci. Putem face o variantă de detoxifiere mai accesibilă corpului nostru, consumând 10-14 zile, 1-2 litri de suc proaspăt de citrice şi luând remedii de drenare biliară (cum ar fi amestecul Meridan Vezică Biliară). În această perioadă, ne vom abţine de la ce mâncam de obicei şi vom consuma mai mult lichide, sau salate din crudităţi, la care putem adăuga mici cantităţi de plante condimentare (coriandru, nucşoară, ghimbir, piper, rozmarin etc.).

După terminarea detoxifierii, este bine să reintroducem treptat, abia după 1-2 săptămâni, alimente din categoria celor mai grele, bogate în grăsimi. Este bine să ne obişnuim să consumăm mai degrabă cereale integrale – cea mai echilibrată categorie de alimente, aflată la baza nutriţiei tuturor populaţiilor. Nu vă grăbiţi să mâncaţi nici lactate. Este un moment propice, dacă dorim să renunţăm definitiv la unele alimente nesănătoase de care eram dependenţi (în special la carne), observând că nu le mai tolerăm ca înainte. Azi, tot mai mulţi oameni mănâncă predominant hrană vegetală, şi se simt plini de energie, au digestie rapidă, foarte bună şi nici un fel de tulburări gen arsuri, greaţă sau balonare – de ce să nu urmăm exemplul lor? Aceasta este, de altfel, calea către un pancreas sănătos….

 

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, api-fito-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *