Turmericul (Curcuma longa) este cunoscut şi folosit de mii de ani pentru multiplele sale proprietăţi terapeutice şi alimentare.
Uleiul esenţial de turmeric se extrage prin distilare la abur a rădăcinii (rizomilor) de turmeric. Are culoare aurie până la roşu brun, este încălzitor, picant, amintind de ghimbir (cu care se şi înrudeşte), iritant, insolubil în apă. Este uşor toxic în cantitate mai mare, de aceea se recomandă să fie utilizat diluat şi administrat în doza indicată de medic.
Proprietăţi terapeutice:
- ulei calmant, util în cazurile de suprasolicitare, chiar epuizare, ajutând la eliminarea stărilor de nesiguranţă şi inhibare emoţională;
- datorită faptului că este un puternic antioxidant şi antiinflamator, uleiul esenţial are efect de diminuare a ridurilor şi redare a vitalităţii şi prospeţimii pielii, ajută la prevenirea căderii părului (calviţiei), este antimătreaţă;
- în afecţiuni respiratorii: răceală, gripă, bronşită, astm, reduce acumularea de mucus (flegmă), diminuează tusea;
- în infecţii ale tractului urinar;
- antitumoral;
- este vermifug faţă de paraziţii intestinali: oxiuri, ascarizi, tenie;
- ajută la detoxifierea ficatului;
- prin efectul antibacterian, antimicotic şi antiviral este util în tratarea fitoterapeutică a bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv HPV şi herpes genital;
- tratarea depresiei;
- se adaugă la creme pentru tratarea problemelor pielii: zgârieturi, acnee, psoriazis, înţepături de insecte;
- respinge insectele, mai ales în amestec cu alte uleiuri esenţiale: citronella şi tulsi, având şi rol insecticid;
- încorporat în proporţie de 1,5% în uleiul de masaj corporal, ajută la crearea unui tonus optimist, redă pofta de viaţă şi puterea de a face faţă schimbărilor, capacitatea de concentrare asupra adevăratelor valori.
Uleiul esenţial de curcuma concentrează proprietăţile terapeutice ale rădăcinii de turmeric, în special ale curcuminei – substanţa activă considerată a fi răspunzătoare, în mare măsură, de efectele tămăduitoare ale turmericului.
Administrare:
Intern: până la 5 picături/zi repartizate în două doze şi diluat într-un ulei purtător, miere sau apă. Doze mai mari pot avea efecte neurotoxice.
Extern: la nivelul feţei 1% încorporat în creme sau uleiuri purtătoare, iar pe corp 1,5-2%
Precauţii şi contraindicaţii:
Este un fotosensibilizant cunoscut. Nu se expune pielea la soare (plajă), timp de 48 de ore după tratament.
Poate provoca greaţă dacă este luat pe stomacul gol.
Se va evita utilizarea la copii sub 6 ani, femei însărcinate sau mame care alăptează, epileptici, vârste înaintate.
Dr. Tena Florea