Dr. Violeta Pîrvu
După cum știm, Ph-ul (potențialul de hidrogen) este o măsură a acidității sau
alcalinității unei soluții și se măsoară pe o scară de la 0 la 14. Astfel, dacă o soluție este
neutră din punct de vedere al acidității sau alcalinității, ea va avea Ph-ul 7. O valoare a
Ph-ului sub 7 ne arată că soluția este acidă, iar valoarea Ph-ului peste 7 a unei soluții, ne
arată că acea soluție este alcalină.
Ph-ul normal al sângelui uman sănătos este de 7,4 adică alcalin, ceea ce duce la
concluzia că menținerea acestui pH în limite alcaline, favorizează starea de sănătate și
echilibru în organism.

Dieta alcalină, dieta modernă?
Medicina tradițională ayurveda, promova cu mii de ani în urmă, alimentația
sănătoasă bazată pe fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, semințe, miere și
lactate naturale (alimente preponderent alcaline) ca fiind baza formării unui organism
sănătos și a unei minți echilibrate și fericite, care să facă față diferitelor provocări ale
mediului în care se află.
Însă studiile asupra efectelor alimentației alcaline și acide asupra stării de sănătate
a omului, sunt relativ recente, deși importanța alimentației alcaline a fost observată încă
din zorii medicinei moderne (1914- 1930).
Astfel, conform dr. Loren Cordain, medic și profesor al Universității Statului
Colorado: “ În urma digestiei alimentelor, produșii rezulați sunt fie acizi, fie alcalini, iar
rinichii sunt cei care detectează surplusul acid ori alcalin din plasmă, ei fiind responsabili
de menținerea echilibrului Ph-lui aproximativ neutru în organism”.
Când corpul consumă alimente preponderent acide, se eliberează cantități mari de
calciu și magneziu din oase, iar mușchii eliberează și ei anumite substanțe alcaline, care
să permită rinichilor să mențină balanța alcalin/acid. Pe termen lung, o aciditate crescută
a corpului, va spolia rezervele minerale de calciu și magneziu ale oaselor și mușchilor,
ducând la instalarea multor afecțiuni, printre care cele mai cunoscute sunt osteoporoza și
afecțiunile cardiace.

Cum putem menține alcalinitatea în organism?
Modul nostru preponderent de viață și alimenație stă la baza menținerii unui echilibru
între aciditatea și alcalinitatea organismului nostru. Astfel, pe lângă alimentele ingerate
care să fie preponderent alcaline, de un imens folos este și modul de viață natural,
împlinitor, lipsit stresuri psihice sau fizice foarte mari, plin de armonie si echilibru. După
cum știm, practica rugăciunii, a meditației, a anumitor procedee de relaxare, alături de
oxigenarea suficientă a țesuturilor prin intermediul respirației controlate, sunt doar unele
din metodele care au un real folos în reducere stresului zilnic și creșterea calității vieții.

Simptomele creșterii acidității în organism:
– Senzația de greutate și preaplin, cu lipsa poftei de mâncare și îngreunarea digestiei;
– Migrenă, alergii, constipație;
– Creșterea excesivă a secrețiilor de mucus în organism: stomac, cavitatea nazală,
sinusuri;
– Pierderea strălucirii unghiilor, părului și a pielii;
– Nervozitate, irascibilitate, insomnie;
– Scăderea imunității, apariția osteoporozei, a diabetului, cancerului;
Acestea sunt doar câteva din simptomele ce ne arată o creștere alarmantă a acidității
organismului, ce duce în final la apariția diferitelor boli cronice și degenerative.
Este interesant de remarcat că în urmă cu mii de ani, medicina tadițională
ayurveda, reda foarte fidel în scrierile sale, simptomele creșterii aciditătii în organism,
prin termenul de acumulare de AMA (toxine).
Astfel conform tratalor ayurveda Charaka Samhita sau Astanga Hridaya,
simptomele acumularii de AMA (toxine) în organism, sunt:
 Senzația de oboseală permanentă, letargie, ceață mentală
 Limba este acoperită cu depozite albe, lipicioase
 Dispariția senzației de foame, chiar dacă nu s-au ingerat alimente de mai multe
ore
 Dureri în tot corpul și senzația de “înțepeneală” în articulații sau coloana
vertebrală
 Lipsa entuziasmului și lipsa “poftei de viață”
 Indigestie, meteorism abdominal
 Blocaje în tot corpul, începând cu constipație, congestia sinusurilor sau dificultăți
respiratorii

Medicina tradițională Ayurveda, în înțelepciunea ei, ne oferă și căile prin care putem
arde toxinele (AMA) din corp:
 Realizarea regulată de cure de detoxifiere a organismului (cura cu sucuri naturale
de fructe și legume, dieta raw- vegană, postul cu apă, postul intermitent)
 Realizarea regulată a tehnicilor profunde de detoxifiere Panchakarma
 Consumarea zilnică de apă caldă cu pippali/ghimbir sau lămâie, dimineața pe
stomacul gol
 Consumul de alimente preponderent vegetariene, proaspete și proaspăt preparate
 Evitarea consumului de carne și lactate în general, dar și de prăjeli, dulciuri cu
zahăr alb
 Realizarea de cure de detoxifiere cu plante medicinale detoxifiante, dezobstruante
limfatice, diuretice, sudorifice sau laxative
 Evitarea trăirilor și a emoțiilor negative
 Practicarea constantă a meditației

Care sunt alimentele acide și care sunt cele alcaline?
Exemple de alimente alcaline:
Legume: legumele verzi (salata verde, urzici, ștevie, lobodă) castraveți, alge comestibile,
varză, broccoli, țelină, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roșie, spanac, dovleac, dovlecel, vinete,
roșii nepreparate termic, cartofi copți (nu prăjiți) ceapă, usturoi;
Fructe: pepeni galbeni și roșii, struguri, avocado, banane, piersici, citrice (chiar dacă sunt
acide, în urma digestiei dau o reacție alcalină în organism) mere, pere, stafide, ananas,
kiwi, curmale;
Lactate: branză dulce de casă, lapte proaspăt muls
Semințe : floarea soarelui, semințe de in, semințe de dovleac;
Ciuperci: reishi, maitake, shitake;
Cereale: hrișcă, mei, quinoa, amaranth;
Alte alimente alcaline: apă plată, sucurile proaspăt extrase din fructe și legume, mierea,
polenul proaspăt recoltat de albine. Atât timp cât nu au fost suprapreparate, conservate,
prăjite, majoritatea legumelor și fructelor dau o reacție alcalină în organism.
Exemple de alimente acide
Carnea și produsele din carne, laptele și produsele lactate procesate industrial, faina albă
de grâu, rafinată și produsele de patiserie, zahărul alb și produsele cu zahăr alb, orezul
alb, ouăle, nucile (de orice fel) alimentele prăjite, uleiurile vegetale exceptând cel de
măsline, alcoolul, cafeaua, ciocolata, înghețata, în general alimentele procesate industrial,
unele leguminoasele uscate (fasole, soia) alimente contaminate cu pesticide și erbicide,
sucurile carbogazoase, apa carbogazoasă.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile
alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot
veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist.
Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în
tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950,
mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura
Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
Charaka Samhita
Astanga Hridaya
PRODUSE ASOCIATE
Detox limfatic- capsule
Citoplant forte- capsule
Detoxiplant forte- extract glicerinat
Argilă- capsule
Stem plus- capsule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *