Abdomenul este zona din corpul nostru unde se desfăşoară o mulţime de procese: digestive (de transformare a hranei în nutrienţi şi de asimilare a acestora, de separare a ce este folositor de nefolositor), urinare (legate de metabolismul lichidelor), endocrine (aici sunt localizate mai multe glande – pancreas, suprarenale). În partea de jos, abdomenul se continuă cu pelvisul, locul unde se găsesc organele capabile să creeze şi să găzduiască temporar o nouă viaţă, sau locul tainic unde se întâlneşte în fiinţa noastră masculinul cu femininul.

Puţină lume poate spune astăzi că nu a suferit niciodată de probleme abdominale. Crampele digestive, arsurile la stomac, balonările, constipaţia, digestia slabă şi scaunele moi, durerile de cap datorate proastei funcţionări a vezicii biliare sunt cele mai des întâlnite probleme. Interesant este faptul că în zona pieptului se găsesc organele considerate „vitale” – inima şi plămânii, protejate „de la natură” de cutia toracică, organe cărora le putem controla funcţia ascultându-le (cuşca toracică servind drept cutie de rezonanţă în care se propagă foarte uşor sunetele), în timp ce organele abdominale sunt mai accesibile spre a fi palpate (atinse) şi inspectate vizual pe zonele de proiecţie cutanată. Așadar, ascultăm toracele, privim şi apăsăm abdomenul, spre a ne da seama dacă totul funcţionează cum trebuie.

Pentru a fi perfect sănătoşi şi la nivel abdominal, trebuie ca toate procesele ce au loc aici să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Mulţi se preocupă de aspectul exterior realizând exerciţii de tonfiere a musculaturii abdominale, insă cheia sănătăţii acestei zone se află de fapt în buna digestie, asimilare şi eliminare a tuturor elementelor nutritive. Pentru aceasta, un prim pas este reglarea ritmurilor digestive, spre a fi în acord cu ciclurile de funcţionare a organelor energetice. Astfel, o bună funcţionare digestivă şi urinară înseamnă că dimineaţa să înceapă cu fenomenele de eliminare a deşeurilor şi reziduurilor ce s-au acumulat în „rezervoarele” reprezentate de vezica urinară şi rect. Evacuarea zilnică matinală, imediat după ce ne trezim, în jur de ora 7-8 a.m.,  este primul indiciu de sănătate. Dacă acest lucru nu se petrece, înseamnă că trebuie să stimulăm fenomenele de detoxifiere şi eliminare şi să dinamizăm Meridianul Intestin Gros, prin acupunctură, presopunctură, exerciţii fizice sau suplimente alimentare (capsulele sau tinctura cu acelaşi nume)..

Dimineaţa, după eliminare şi încheierea vechiului ciclu de funcţionare, urmează o nouă etapă de digestie. Ne aşezăm la masă şi ne alimentăm. Ideal este ca la prima oră, imediat după eliminări, să ne obişnuim să consumăm o cantitate ceva mai mare de lichide, minim1 litru, pentru a compensa eliminarea şi a stimula fenomenele circulatorii în corp. Dacă ne simţim deshidrataţi sau avem pielea foarte uscată (la persoanele în vârstă, ca şi la bebeluşi, deshidratarea se observă uşor ridicând puţin pielea de pe abdomen şi văzând cât este de elastică), putem bea şi mai multe lichide, dar nu toată cantitatea odată, spre a lăsa răgaz corpului să asimileze.

Dacă ne aşezăm la masă dimineaţa, trebuie să mâncăm pe îndelete, alocând timp suficient pentru o mestecare integrală a fiecărei înghiţituri, pentru a uşura apoi desfăşurarea următoarelor etape de digestie. Când această etapă nu funcţionează bine, ne putem ajuta stimulând pe diverse căi acţiunea Meridianului Stomac: prin exerciţii, cu ace de acupunctură sau cu plante corespunzătoare acestui meridian. Multe tradiţii atrag atenţia asupra felului cum mâncăm, promovând evitarea „lăcomiei pântecelui” şi al obiceiului de a mânca până apare senzaţia de saţietate sau preaplin, ci de a mânca puţin sau moderat cantitativ, într-o stare emoţională adecvată.

Dacă funcțiile urinare sunt problematice sau dacă articulaţiile bazinului ne deranjează, e un semn că trebuie să reglăm funcţia Meridianului Vezică Urinară, responsabil şi de buna funcţionare articulară. Putem folosi aceleaşi metode ca şi cele enumerate mai sus.

E posibil uneori, cu toate că am mâncat liniştiţi şi am respectat orele de masă, să ne confruntăm la scurt timp după aceea cu stări de greaţă sau vărsături, ori cu o stare de balonare supărătoare. În ambele situaţii trebuie să luăm măsuri. Greaţa şi vărsătura pot arăta existenţa unui reflux sau a unui blocaj la nivel biliar, caz în care trebuie să stimulăm acţiunea Meridianului Vezică Biliară. Dacă apare balonarea, aceasta poate fi un semn de lipsă de enzime digestive sau de combinare incorectă a alimentelor. Situaţia se poate regla cu ajutorul tincturilor Meridian Intestin Subţire şi Meridian Splină Pancreas şi al capsulelor Antibalonal..

Uneori, în peretele abdominal se pot acumula tensiuni, datorită stresului psihic, încordării, suprasolicitării. Le putem îndepărta cu un amestec de plante Antistres şi cu masaj abdominal cu ulei de masaj călduţ.

Pentru reglarea funcţionării abdominale, multe sisteme de medicină alternativă recomandă periodic realizarea de clisme. Terapia ayurvedică este însă mai complexă şi cu acţiune mai rapidă în această privință, deoarece realizează clisma în mai multe variante, proceduri cuprinse sub termenul general de Basti. Pentru consiliere privind realizarea acestei terapii, puteţi apela la specialiştii în terapii ayurvedice ai clinicii noastre.

Există așadar multe metode naturale de îngrijire a abdomenului. Vă invităm să vă alegeţi pe cele potrivite dvs. şi să începeţi  să le aplicaţi. Orice transformare începe cu un pas.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *