Neuromielita optică (NMO, boala Devic) este una din bolile autoimune greu de tratat. Ea poate semăna ca şi simptome cu scleroza multiplă (SM), care are o incidenţă mult mai mare. Deşi este întâlnită mai rar, ea se poate manifesta mai agresiv decât leuconevraxita şi poate duce la tulburări neurologice ireversibile. Diferenţierea dintre NMO şi SM se face prin teste imunologice, cum ar fi determinarea titrului anticorpilor serici anti-aquaporină 4, care este crescut în NMO şi alte boli, dar normal în SM. NMO este considerată o problemă ce afectează nervii optici şi unele zone din măduva spinării (unde apar leziuni demielinizante, asemănătoare celor din SM), şi mai există şi alte boli neurologice în care manifestările clinice sunt asemănătoare cu cele din NMO (mielite, encefalite, nevrite optice retrobulbare etc.).
Diagnosticul de NMO se pune după excluderea celui de SM (care, după cum spuneam, este mult mai răspândită). Bolnavii sunt diagnosticaţi cu NMO dacă au avut unul sau mai multe episoade de mielită şi de neuropatie optică, au leziuni demielinizante pe RMN, au anticorpi anti-aquaporină 4 crescuţi şi nu au benzi oligoclonale în LCR (indicatoare pentru SM). NMO şi bolile ce seamănă cu ea au un mecanism de producere autoimun.
În contextul acestei boli, la fel ca şi în celelalte boli autoimune, tratamentul cu plante şi produse apicole poate ajuta la corectarea răspunsului autoimun perturbat, la ameliorarea sau chiar dispariţia manifestărilor clinice şi la normalizarea aspectului RMN. Cu privire la modificările imagistice, menţionăm faptul că sunt cazuri (am avut şi eu şi colegii mei apiterapeuţi) în care leziunile demielinizante se pot estompa sau chiar pot dispărea cu totul, fapt ce modifică perspectiva asupra regenerării neuronale.
În tratamentul fitoterapeutic al neuromielitei optice vor fi incluse plante cu potenţial neuroregenerator, precum ashwagandha (Withania somnifera), plantă renumită în medicina Ayurveda pentru efectele sale la nivel nervos. De asemenea, se asociază plante care stimulează circulaţia la nivel cerebral (ginkgo biloba, jyotishmati, păducel, măceşe, lumânărică), sedative, tonice şi reechilibrante (ciuboţica-cucului, tei, nalbă mare, levănţică, hamei, pasiflora, valeriană etc), iar tratamentul va fi adaptat particularităţilor cazului.
Dintre produsele apicole, se vor folosi cu precădere cele care au efecte de hrănire şi regenerare neuronală (lăptişor de matcă, polen, păstură). Lăptişorul de matcă este preferabil să fie administrat crud, în doze de 3-8-10 g zilnic, în doze crescătoare, în funcţie de răspunsul clinic. La fel ca în celelalte boli demielinizante (de exemplu SM), el poate ajuta la recuperare rapidă, inactivarea leziunilor active şi dispariţia celor inactive. Este ingredientul tonic principal din schema de tratament, datorită calităţilor sale terapeutice.
Polenul şi păstura sunt cele care îi pot asigura creierului şi vaselor cerebrale, suport nutritiv şi pereţi tonici, rezistenţi la şocuri. Efectul antioxidant, reparator şi cicatrizant al tincturii de propolis o recomandă să fie inclusă în schemele de tratament pentru NMO. Pentru cei care nu suportă gustul acestor superalimente, există posibilitatea dizolbării în suc de citrice sau iaurt, sau încorporarea lor în mixturi („cocteil apicol”) care să conţină şi plante medicinale (cum este de exemplu, amestecul Vitalizant-energizant, produs de Steaua-Divină).
Poate cel mai important remediu apiterapeutic, pentru proprietăţile sale stimulente circulatoare, antioxidante şi reglatoare autoimune, este veninul de albine. Acesta, nu numai că îmbunătăţeşte starea clinică şi ajută la dispariţia simptomelor, ci are şi un efect energizant sau relaxant asupra întregului corp, în funcţie de necesităţi. Un caz recent de neuromielită optică, la o persoană tânără, care asocia tulburări de vedere şi de echilibru, mers dificil fără sprijin, tulburări de sensibilitate, precum şi prezenţa unui parazit (chist hidatic cu localizări pulmonare, ce au necesitat intervenţie chirurgicală), a evoluat excelent sub tratament cu plante şi produse apicole, cu toate că mai urma încă tratament imunosupresor, prescris de medicul neurolog. După un an de tratament, în care s-a realizat terapie cu venin de albine săptămânal, pacienta şi-a revenit aproape complet, mersul s-a îmbunătăţit şi a devenit posibil fără sprijin (la început, venea la consultaţie doar cu însoţitor).
La fel ca şi în cazul mielitelor, evoluţia clinică favorabilă sub tratament alternativ a acestui caz ne arată că produsele apicole sunt hrană şi medicament totodată, şi cu ajutorul lor, boli considerate fără tratament pot deveni doar o amintire şi o lecţie de viaţă. În plus, remediile apicole nu vindecă doar local, ci restabilesc funcţiile întregului organism, acţionând astfel sistemic, cum numai natura ştie să o facă.
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie