Steatoza hepatica, cunoscuta popular sub denumirea de “ficat gras” este o afectiune a ficatului care apare de obicei dupa varsta de 40 ani, si care consta in incarcarea celulelor hepatice cu grasimi (trigliceride, colesterol, alte lipide) si se datoreaza unui metabolism deficitar al acizilor grasi si al glucidelor in organism.
Incarcarea grasa a ficatului are doua tipuri principale:
1. steatoza alcoolica datorata consumului crescut de alcool si
2. steatoza nonalcoolica datorata mai multor factori printre care: dieta nepotrivita, boli ca: obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemia, hipotiroidia, anumite medicamente, scaderea brusca in greutate.
Simptomele bolii raman mult timp ascunse, deoarece ficatul face eforturi uriase in a se adapta, insa in stadii avansate, pacientul poate prezenta: oboseala accentuata, pierdere in greutate, simptome digestive: greata, dureri abdominale, meteorism, tegumente icterice, de asemenea poate apare urticarie, edeme la nivelul picioarelor, simptome in general nespecifice.
Din punct de vedere ayurvedic ficatul este descris ca un organ care este legat de Pitta dosha (elementul foc) si Agni (“focul” metabolic) fiind sediul atat pentru diferitele transformari metabolice cat si o importanta “uzina” de detoxifiere a organismului.
Unele din cele mai importante functii ale ficatului care au impact direct pe formarea steatozei hepatice o reprezinta metabolismul carbohidratilor (glucide) si digestia lipidelor (grasimi), de aceea orice perturbare a doshei Pitta (“foc”) si slabire a lui Agni, poate duce la slabirea functiilor hepatice prin incetinirea metabolismului glucidelor si proasta digestie a lipidelor care apoi se vor depune in ficat.
Ce recomanda ayurveda in cazul steatozei hepatice?
1. Dieta- evitarea consumului crescut de carbohidrati (fainoase, dulciuri, cereale rafinate) si grasimi nesanatoase din carne, lactate grase, oua in exces. Se recomanda consumul constant de fibre alimentare din cereale integrale, fructe, vegetale cu frunze verzi, radacinoase (telina, morcovi) dar si proteine sanatoase din leguminoase (naut, linte, fasole, mazare, soia), seminte, precum si lipide sanatoase din uleiuri naturale. Evitarea alcoolului si alimentelor tratate chimic. Se recomanda dieta specifica tipului constitutional Vata, Kapha, Pitta.
2. Deoarece ficatul este legat direct de elemtul “foc” in organism, este importanta evitarea alimentelor care agraveaza Pitta dosha- prajeli, alimente prea iuti, prea sarate, acre sau fierbinti.
3. Evitarea emotiilor “fierbinti”- ayurveda ne spune ca o alta cauza a bolilor de ficat este trairea emotiilor negative ca : furie, manie, invidie, iritabilitate, frustrare, ambitie excesiva. Toate aceste emotii necontrolate si nesublimate pot crea vulnerabilitate la nivelul ficatului sau pot agrava orice afectiune hepatica. Cultivarea emotiilor ca : entuziasm, satisfactie, multumire interioara, echilibru, acceptarea a situatiilor de viata sunt menite sa ne aduca cu sine o stare de sanatate deplina la nivelul ficatului, alatruri de dieta plante medicinale si stil de viata optim.
4. Plantele medicinale- cel mai des utilizate in ayurveda: bringaraj, bhumiamalaki, katurohini, neem, guduchi, turmeric, alaturi de plante romanesti ca: armurariu, fenicul, cardamom, menta, papadie, galbenele, rostopasca, coada soricelului. Plantele medicinale se pot lua sub forma de amestecuri din pulberi cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, sau sub forma de macerate la rece din plante sau capsule cu pulberi de plante medicinale.
Dr. Violeta Pîrvu
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro