Cunoscută sub numele ei latin Passiflora incarnata, această plantă cu proprietăți sedative deosebite, crește în mod natural în America Centrală și de Sud, din Argentina până în Brazilia. Deși se cunosc aproximativ 500 de specii de Pasiflora, planta este cunoscută popular ca “floarea pasiunii”, nume ce i-a fost dat de primii coloniști spanioli, care au asociat- o cu patimile lui Iisus.
Descriere botanică
Planta face parte din familia Passifloraceae și poate atinge și 12 m lungime, fiind o plantă agățătoare. Florile sunt albe cu centrul roz sau purpuriu, însă există numeroase varietăți de passsiflora cu flori albastre (Passiflora caerulea) roșii (Passiflora racemosa) ori violet. Însă pentru scopuri medicinale se folosesc frunzele de Passiflora incarnata, iar fructul acesteia, de culoare portocalie poate fi folosit alimentar fiind bogat în vitamina C și foarte aromat.
Care sunt efectele principale?
– Antianxios
Are un efect tranchilizant puternic, fiind un sedativ mediu, cu efecte antianxioase. Modul său de acțiune este însă diferit față de cel al medicamentelor sedative și datorită faptului că nu produce dependență, este una din plantele indicate în caz de anxietate.
– Antidepresiv
Datorită calităților sale profund relaxante generate de conținutul de flavonoide și alcaloizi de tip harmalină, planta este foarte folosită și în cazurile de depresie, atât în medicina naturistă cât și cea homeopată.
– Insomnie
Prin efectul său sedativ și liniștitor, planta este utilizată în tratamentul insomniei și al nervozității excesive, fiind un remediu foarte popular în acest caz.
– Diuretic și antiinflamator
În America de sud, frunzele plantei sunt folosite pentru efectul lor diuretic și antiinflamator hemoroidal.
Alte afecțiuni în care planta este recomandată
– Dependența de alcool,
– Astm bronșic,
– Deficit de atenție sau hiperactivitate,
– Dureri cronice,
– Cancer,
– Tuse,
– Dependență de droguri,
– Infecții virale,
– Afecțiuni gastrointestinale în care este implicată bacteria Helicobacter pylori.
Ce ne spun studiile?
Efectele specifice ale plantei se datorează produșilor chimici pe care planta îi conține. Dintre acestea cei mai importanți sunt alcaloizii și flavonoidele, responsabile de acțiunea sedativă și proprietățile sale antiinflamatorii și anxiolitice. De asemenea planta conține și acizi grași esențiali, aminoacizi, zaharuri, steroli, toate aducând beneficii bolnavilor care o consumă pentru vindecare.
– Un studiu recent realizat de cercetătorii francezi, a arătat efectele benefice ale plantei asupra sistemului nervos, manifestate prin stare de relaxare și reducerea anxietății.
– Un alt studiu realizat de cercetătorii chinezi relevă faptul că planta are reale calități antianxioase, comparabile cu cele ale medicamentelor benzodiazepine, neavând însă efectele secundare ale acestora din urmă.
– Acțiunea sa antiastmatică a fost demonstrată în numeroase studii publicate în Revista de Fitomedicină din SUA.
Cum se folosește
Planta se găsește sub diverse forme: capsule, tablete, pulbere fină, extracte alcoolice (tincturi) sau extracte apoase (macerate la rece) însă dozele și modul de administrare diferă de la un pacient la altul în funcție de afecțiunea și medicamentele asociate pe care acesta le are.
Posibile efecte secundare
– Nu există efecte secundare cunoscute pentru această plantă, însă nu se recomandă consumul său în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează ori la copii sub un an.
– S-au raportat totuși cazuri de alergie, greață, vomă și palpitații cardiace, după administrarea ei în cazul anumitor persoane.
– Poate interacționa cu alte medicamente, de aceea va fi luată cu precauție și doar la sfatul și sub îndrumarea medicului.
Concluzie
Planta Passiflora este o plantă care este sigură pentru consumul uman, însă recomandarea ei în tratament va fi făcută de către un medic fitoterapeut, întrucât poate interacționa cu anumite medicamente și poate genera uneori efecte secundare neplăcute în cazul folosirii nepotrivite.
Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
- VIOLETA PÎRVU
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steaua-divina.ro, www.terapieholistica.ro
PRODUSE ASOCIATE