Picioarele grele și umflate, cu o senzație teribilă de disconfort și oboseală la nivelul lor, simptome deseori apărute după o zi istovitoare de muncă, sunt manifestări incipiente ale insuficienței circulatorii venoase a membrelor inferioare, numită și boala varicoasă (venele membrelor inferioare sunt dilatate, cu tonus scăzut al pereților venoși și stază sanguină). 

Afecțiunea se întâlnește cel mai des la femei (4 cazuri din 5) – în special datorită fluctuațiilor hormonale la care aceasta este supusă de-a lungul vieții – sarcină, menstruație, menopauză, tratamentul cu pilule anticoncepționale și are un caracter ereditar în proporție de 95%.

Cauzele favorizante ale bolii varicoase

Cauzele favorizante ale bolii varicoase, înlaturate la timp, pot să ne ferească de apariția bolii. Dintre acestea menționăm:

Greutatea corporală excesivă

Greutatea excesivă a corpului, crește presiunea hidrostatică în membrele inferioare, făcând dificilă întoarcerea venoasă și implicit duce la apariția varicelor.

Perioada sarcinii la femei

Atât datorită creșterii în greutate cât și datorită compresiei pe care uterul gravid o exercită asupra vaselor pelvine, femeia însarcinată este predispusă la formarea varicelor.

Ortostatismul prelungit

Meseriile care implică pozitie ortostatică excesivă (statul excesiv în picioare) sau poziție șezândă prelungită: chirurgi, stomatologi, coafeze, vânzătoare, ospătari, șoferi, informaticieni (și toate persoanele care petrec mult timp sezând în fața calculatorului) – sunt profesii ce predispun către acest tip de afecțiune.

Excesul de căldură locală 

– Expunerea excesivă la soare, saună, băile calde excesive și epilarea cu ceară caldă- prin efectul de dilatare  a pereților venoși – face ca întoarcerea sângelui venos la inimă să fie mult îngreunată. 

Traumatismele la nivelul picioarelor, pot deteriora calitatea peretelui venos precum și a valvelor venoase care ajută la întoarcerea sângelui.

Sedentarismul 

Lipsa de efort fizic are efect direct asupra circulației venoase, întrucât contracțiile musculaturii gambei (din timpul mersului pe jos, mersul cu bicicletă ori alergatul)  realizează un continuu ‘masaj’ al vaselor sanguine de la nivelul picioarelor, stimulând întoarcerea venoasă și limfatică. Lipsa mișcării face posibilă apariția cu ușurință a varicelor gambiere, tocmai datorită pierderii acestui avantaj natural al contracțiilor muschilor gambei asupra vaselor de la membrele inferioare.

Constipația cronică

Datorită lipsei de eliminare corespunzătoare a scaunului, se realizează o congestie în zona pelvină și astfel circulația sangelui spre și dinspre membrele inferioare este mult îngreunată, favorizând apariția varicelor.

Alimentația necorespunzătoare 

O alimentație bazată pe consumul excesiv al cărnii, al alimentelor excesiv prăjite, sărate sau a alimentelor semipreparate, conservate, cu aditivi alimentari și dieta săracă în minerale și vitamine naturale, scade calitatea peretelui vascular și în același timp favorizează reținerea apei în țesuturi și apariția edemelor, îngreunând circulația sanguină.

Sfaturi  naturale utile în caz de varice

– reducerea excesului de greutate printr-o alimentație lacto- vegetariană, bogată în fructe, legume și cereale integrale;

-evitarea constipației  cronice prin introducerea în dietă a consumului crescut de fibre alimentare și a creșterea aportului intern de apă;

-practicarea regulată a unui sport: alergat, mers pe jos, înnot, ciclism, gimnastică;

-așezarea picioarelor mai sus decât corpul, eventual noaptea ne putem ajuta de o pernă așezată sub picioare; 

-purtarea de încălțăminte comodă, tocuri joase dar nu complet plate;

-aplicarea de dușuri cu apă rece la nivelul picioarelor;

-purtarea ciorapilor elastici medicinali;

-consumarea a cât mai multe lichide: ceaiuri, sucuri naturale ;

– folosirea unguentelor naturale ce stimulează circulația sanguină ;

– utilizarea plantelor medicinale care stimulează circulația sanguină și limfatică : ginkgo biloba, rosmarin, hammamelis, sulfină, păducel, brahmi, gotu kola, lipicioasă, cuișoare, lumânărică, urzică;

– utilizarea plantelor medicinale bogate în vitamina C și flavonoide: măceș, cătină, acerola, amalaki, afin, coacăz, mur, zmeur (fructe și frunze).

În caz de varice se evită : 

-statul prelungit în  picioare sau pe scaun;

-sedentarismul;

-consumul de cafea, alcool, tutun (se știe deja că fumatul are consecințe grave asupra circulației atât arteriale cât și venoase);

-expunerea prelungită la soare, epilarea cu ceară  fierbinte, sauna și băile fierbinți la picioare;

-îmbracămintea prea strâmtă, încălțămintea cu tocuri prea înalte sau prea plate;

-sporturile ce pot duce la traumatisme la nivelul picioarelor: tenis, călărie, volei, baschet.

-cauzele psihoemoționale ce duc la apariția bolii: complacerea în stări de atașament, confort și resemnare, cu riscul încetinirii propriei transformări interioare.

Concluzie: Boala varicoasă sau varicele membrelor inferioare, este o afcțiune care în ciuda condiționării mari a factorilor genetici, poate fi evitată din timp  și tratată dacă înlăturăm factorii favorizanți ai bolii și urmăm un stil de viață sănătos și echilibrat.

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

  1. VIOLETA PÎRVU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

PRODUSE ASOCIATE

Venolin sinergie

Ginkgo biloba tinctură

Fitohipertens capsule 

Venoprotect ceai 

Centellin unguent 

Unguent de castan 

Unguent de muguri de plop 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *