Sindromul premenstrual (PMS) este numele unui grup de simptome care apar cu 10 -14 zile înaintea menstruației  și dispar, de obicei odată cu  începerea acesteia. Deși medicina modernă consideră că toată această simptomatologie ce are legatură cu ciclul menstrual al femeii, este normală, medicina naturistă tradițională inclusiv medicina ayurveda, consideră că simptomele premenstruale, sunt rezultatul unor dezechilibre interne ale femeii (legate nu doar de schimbările hormonale ciclice) dar corelate și cu lipsa eliminării eficiente a diferitelor acumulări toxice din organism, considerând această simptomatologie o veritabilă boală.

Cum se manifestă sindromul premenstrual

Aproape orice femeie a simțit mai mult sau mai puțin în viața sa, unele din simptomele supărătoare asociate ciclului menstrual. Conform studiilor, aproximativ 75% din populația feminină matură, se confruntă mai mult sau mai puțin, cu manifestarea acestor simptome neplăcute, înaintea declanșării menstruației. Printre aceste simptome enumerăm: 

  • manifestări abdominale: meteorism abdominal (balonări), constipație, digestie lentă;
  • manifestări pshiho-mentale: depresie, accese nejustificate de plâns, lipsa încrederii în sine, iritabilitate crescută, insomnie, schimbări rapide de dispoziție, tulburări de concentrare;
  • manifestări articulare: dureri de spate, dureri articulare, edeme (umflături) la mâini și picioare;
  • manifestări în sfera sexuală: scăderea libidoului, creșterea în volum asociată cu dureri ale sânilor, dureri care devin foarte neplăcute și supărătoare;
  • manifestări ale sistemululi nervos vegetativ: palpitații, bufeuri de căldură; 
  • alte simptome: oboseală, dorința puternică de a consuma dulciuri ori foame intensă, dorința de izolare, depresie.

De ce apare sindromul premenstrual?

Cauzele apariției sindromului premenstrual sunt complexe, însă ceea ce este cert este aceea că, există femei sănătoase care au extrem de rar vreo neplăcere sau durere asociată ciclului menstrual, pe când marea majoritate a femeilor manifestă simptome diverse asociate acestuia. De aici rezultă că sindromul PMS este  chiar o “ boală”, nefiind ceva normal, așa cum se consideră de către cei mai mulți. 

Cu siguranță că sindromul PMS este legat și de schimbările hormonale ce se produc în organismul femeii în această perioadă. Însă modul de viață extrem de solicitant al femeii, schimbarea ritmurilor naturale de viață ale sale (legate de odihnă, activitate, somn, alimentație) precum și stresul psihic crescut, au făcut ca în timp, aceste simptome asociate menstruației să devină din ce în ce mai intense, mai complexe și mai greu de suportat de către femeia modernă.

Ce este de făcut?

Recomandări generale:

  • Alimentația naturală și echilibrată bogată în carbohidrați complecși: cereale integrale sub formă de pâine integrală, fulgi de cereale, musli, terciuri din faină integrală, fibre alimentare din rădăcinoase, fructe, legume, leguminoase, grăsimi naturale din uleiuri vegetale naturale, ghee (unt clarifiat) și semințe oleaginoase, glucide naturale din miere, zahăr brun sau fructe dulci și un  conținut scăzut de proteine în alimentație (evitând carnea, ouăle, brânzeturile grase) în special în perioada premestruală.
  • Evitarea sării în exces în alimentele consumate (în special în perioada premenstruală- pentru evitarea apariției edemelor) a zahărului alb și produselor cu înlocuitori de zahăr (aceștia îngreunează digestia, spoliază organismul de unele minerale și vitamine) a produselor ce conțin cofeină: cafea, ciocolată, cacao ( acestea sporesc gradul de iritabilitate psihică și pot accentua problemele emoționale), excluderea alcoolului (crește depresia) și a tutunului (crește irascibilitatea psihică).
  • Hidratarea corespunzătoare: băutul a cel puțin 2 litri de apă plată pe zi, stimulează eliminarea produșilor toxici reziduali din organism.
  • Ritm natural și regulat de viață: somn, activitate, mese, odihnă;
  • Metode de reducere a stresului: plimbări în natură, muzica relaxantă, meditația, practica yoga, thai- chi, aromaterapia, fitoterapia, proceduri ayurveda: Shirodhara, Hrd lepa;
  • Somn suficient : aproximativ 8 ore de somn pe noapte.

Remedii naturale utilizate în sindromul premenstrual

Plantele medicinale utilizate (salvie, crețișoară, urzică moartă albă, păducel, roiniță, urzica vie, soc, coada șoricelului, sunătoare, cardamom, chimen, vitex, yam, nirgundi, shatawari, ashwagandha) vor fi  recomandate de către medicul fitoterapeut  în funcție de tipologia caracteristică  a femeii în cauză și dezechilibrul de care ea suferă.. Plantele se pot lua sub formă de pulbere fină, macerate la rece, ceaiuri capsule ori tincturi.

Concluzie: Sindromul premenstrual este o veritabilă afecțiune  ce trebuie tratată ca atare, prin schimbarea stilului de viață al femeii, al modului său de alimentație și adminstrarea de remedii naturale. Toate acestea  împreună duc la ameliorarea simptomelor și chiar îndepărtarea definitivă a lor. Simptomele sindromului premenstrual răspund foarte bine la tratamentul naturist, de aceea aceste remedii naturale sunt indicate în terapie chiar de la apariția primelor simptome.

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Progestonat capsule

Estrol capsule

Menstrofit cu Vitex capsule si tinctură

Menstrofit sinergii

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *