Păpădia pentru cancer
The European Journal of Nutrition (Sursa de încredere: 1) a publicat un studiu care a arătat că anumite substanțe fitochimice, găsite în păpădie, pot inhiba activitatea celulelor cauzatoare de cancer. Fitochimicele sunt substanțe precum tiocianați, sulforafan sau indoli, care sunt eficiente în contracararea tendințelor cauzatoare de cancer în procesele organismului. Un studiu din PLOS One Journal sugerează că acești compuși ajută la combaterea cancerului de prostată, de sân, de col uterin, de colon și ovarian. Cu toate acestea, mecanismul de acțiune nu este bine înțeles, așa că sunt necesare cercetări suplimentare în curs. (Sursa de încredere: 2,3,4)
Păpădia pentru diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 se caracterizează prin niveluri anormal de ridicate ale glucozei din sânge (zahăr) care pot afecta mai multe organe din cauza nivelurilor ridicate de inflamație cronică.
Păpădia conține substanțe despre care se crede că contracarează aceste efecte, inclusiv acid cicoric, acid clorogenic, lactone sesquiterpenice și, în special, taraxasterol. Sucul de păpădie poate ajuta diabeticii prin stimularea producţiei de insulină din pancreas, reglând astfel nivelul de zahăr din sânge. (Sursa de încredere: 5)
Păpădia întărește sistemul imunitar
Există mai multe dovezi care arată că păpădia poate avea proprietăți antimicrobiene și antivirale, care pot sprijini capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor:
Mai multe studii in vitro au descoperit că extractul de păpădie reduce semnificativ capacitatea de replicare a virușilor (Sursa de încredere: 6, 7, 8)
Cercetările indică, de asemenea, că unii compuși activi din păpădie protejează împotriva diferitelor bacterii dăunătoare (Sursa de încredere: 9, 10, 11)
Vitamina C este una dintre cele mai bune apărări pentru corpul tău pentru a căuta radicalii liberi periculoși, inflamatori și pentru a-i elimina din organism înainte ca aceștia să poată provoca daune reale. Această binecunoscută vitamină se găsește în cantități mari în păpădie și ajută la menținerea sănătății, oferind un plus de stimulare sistemului imunitar. Cu proprietăți antioxidante şi dezinfectante și datorită prezenței vitaminei C şi a luteolinei, păpădia combate atât nfecțiile virale cât şi infecțiile bacteriene.
Păpădia pentru anemie
Păpădia conţine mult fier, vitamine și proteine. În timp ce fierul este o parte integrantă a hemoglobinei din sânge, vitamina B și proteinele sunt esențiale pentru formarea globulelor roșii și anumite alte componente ale sângelui. (Sursa de încredere: 12)
Păpădia pentru inimă
Păpădia este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că vă poate crește frecvența de urinare. Acest lucru poate fi benefic în tratarea hipertensiunii arteriale (tensiunea arterială ridicată) și, la rândul său, în reducerea riscului de boală coronariană (CAD).
Replicând acțiunea medicamentelor diuretice precum Coumadin, unii cercetători emit ipoteza că anumiți compuși din păpădie pot lupta activ sau pot preveni afecțiunile cardiace precum ateroscleroza (întărirea arterelor) și insuficiența cardiacă (în care inima este mai puţin capabilă să pompeze sânge în tot organismul), înlocuind sodiul. (Sursa de încredere: 13)
Păpădia pentru artrita reumatoidă
Artrita reumatoidă este forma autoimună de artrită în care sistemul imunitar își atacă propriile articulații. În timp, inflamația autoimună poate distruge treptat cartilajul protector și poate duce la deformarea articulațiilor și durerea cronică. Taraxasterolul este compusul din păpădie despre care se crede că reduce inflamația și protejează potențial împotriva daunelor pe termen lung cauzate de artrită reumatoidă.
Studiile la șoareci cu artrita reumatoidă indusă chimic au arătat că injectarea de taraxasterol a redus nivelurile unui marker inflamator cunoscut sub numele de prostaglandină E2 (PGE2) cu mai mult de 50% în comparație cu cei care au fost lăsați netratate. (Sursa de încredere: 14)
Păpădia îmbunătățește sănătatea oaselor
Păpădia este bogată în calciu și vitamina K, nutrienţi care sunt esențiali pentru creșterea și rezistență oaselor. De asemenea, planta este bogată în antioxidanţi precum vitamina C şi luteolina, care ajută la protejarea oaselor împotriva bolilor care pot sa apară odată cu înaintarea în varstă, cum ar fi osteoporoza şi artrita. (Sursa de încredere: 15)
Păpădia pentru ficat
Un studiu publicat de Institutul de Cercetare Alimentară din Coreea a constatat că extractul de frunze de păpădie poate ajuta la ameliorarea bolii ficatului gras non – alcoolic. (Sursa de încredere: 16)
Antioxidanții precum vitamina C și luteolina, din păpădie, pot menține ficatul să funcționeze în mod optim. Acești nutrienți protejează ficatul de toxine și pot ajuta la tratarea hemoragiei hepatice.
Păpădie pentru pierderea în greutate
Studiile privind remediile pe bază de plante pentru pierderea în greutate arată că păpădia poate fi de ajutor. O cercetare sugerează că ierburile amare precum păpădia, luate sub formă de lichide sau ceaiuri înainte de a mânca stimulează secrețiile gastrice și favorizează descompunerea grăsimilor și a colesterolului. Frunza de păpădie este diuretic echilibrat şi poate fi adaugată la salate. Deși ierburile nu sunt un panaceu, ele pot fi folosite ca alimente sau medicamente pentru a completa și susține intervențiile legate de dietă și exerciții fizice. (Sursa de încredere: 17)
Surse de incredere:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18458837/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20726001/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4065051/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4065051/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24481875/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27513212/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29548293/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644491/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29507587/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401523/
13. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/7/1350
14. https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2016.3860
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23603008/
17. https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits#TOC_TITLE_HDR_17