Cu siguranță a-ți auzit despre fibromul uterin, care într-o anumită perioadă a vieții unei femei prezintă un risc de apariție și dezvoltare mai mare.

Orice boală aduce cu sine o suferință fizică, psihică, emoțională, chiar dacă cel care este afectat, nu sesizează ieșirea din starea de bine și normalitate și intrarea într-o zonă de suferință. Privind cu atenție viața și comportamentul femeilor care suferă de fibrom uterin se poate observa că acesta ajunge sa afecteze starea pacientei la nivel emotional, psihologic, mental și, chiar, familial. Lipsa informării suficiente, dar și tendința de a ignora chiar și cele mai mici simptome, determină o neglijare a unor semnale care, dacă ar fi observate și luate în considerare la timp, le-ar scuti pe femei de o mulțime de neplăceri.  Se știe că:

  • 20-40% dintre femeile cu vârsta până în 35 de ani sunt expuse la a dezvolta un fibrom uterin, în timp ce, odată cu înaintarea în vârstă, incidența acestei afecțiuni crește până la 70-80%;
  • boala afectează, cu precădere, femeile cu vârste între 35 și 55 de ani;
  • 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine cândva pe parcursul vieții, însă, cele mai multe dintre ele nu sunt conștiente de prezența fibroamelor, acestea fiind, de obicei, asimptomatice.

Numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom, fibromul uterin  este cea mai frecventa tumora uterina benigna, rezultata din proliferarea fibrelor musculare netede ale miometrului. Modificarea structurala a fibrelor musculare la acest nivel conduce la o diminuare a functiei de contractie a miometrului, astfel incat, interventia prin contractie a acestuia pentru oprirea hemeragiilor este diminuate, ceea ce conduce la sângerari uterine prelungite, abundente în timpul menstruației, sau, la femeile insarcinate, la dificultati in a mentine sarcina.

Fibroamele uterine sunt frecvent asimptomatice. Majoritatea fibroamelor uterine nu produc nici un simptom si se considera ca nu necesita tratament specific în afară de observarea periodica a medicului. Ele pot fi descoperite în timpul examenelor ginecologice de rutina sau in perioada de ingrijire prenatala.

Aproximativ 20 pana la 30% din femeile de peste 30 de ani sufera de simptome asociate fibroamelor uterine. Femeile cu fibrom uterin se pot confrunta cu următoarele simptome:

  • Menstruatii dureroase, prelungite, cu sangerari abundente
  • Sângerări inainte si dupa menstruatie sau chiar intre menstre;
  • Anemie
  • Senztie de plin, presiune sau durere în partea inferioară a abdomenului
  • Urinari frecvente, imperioase ca rezultat al compresiei fibromului asupra vezicii urinare
  • Constipatie, balonare
  • Durere in timpul actului sexual
  • Durere în partea inferioară a spatelui, ce poate varia în funcție de dimensiunea fibromului uterin.
  • Degenerescenta sau cresterea in volum a fibroamelor produce durere acuta care poate deveni cronica, pe masura degenerarii.
  • Oboseala
  • Infertilitate sau probleme in sarcina (avort spotan).

 

Tipuri de fibroame

Locația, dimensiunea și numărul de fibroame influențează semnele și simptomele. Există mai multe tipuri de fibroame care se pot dezvolta în uterul unei femei:

Fibroame intramurale – cresc în interiorul peretelui muscular uterin. Dacă  ating dimensiuni mari, ele pot distorsiona și întinde uterul, putând provoca presiune și durere in regiunea pelviană. Fibroamele intramurale sunt cel mai frecvent tip de fibrom.

Fibroame subseroase – cresc în afara pereților uterului, sub seroasa care acoperă uterul. Sunt responsabiel pentru compresiunea pe vezica urinara cauzând simptome urinare cum ar fi dificultatea golirea vezicii urinare sau atunci cand sunt localizat in spatele uterului, pot determina constipatie sau dureri de spate, datorită compresiunii pe nervii spinali.

Fibroame pediculate – cresc pe tulpini mici în interiorul sau în afara uterului.

Fibroame submucoase – cresc chiar sub mucoasa uterină. Pot să provoace sangerari prelungite, menstruatii neregulate, fiind o adevarata problema, in special, pentru femeile care doresc o sarcina.

Este posibil să existe mai mult de un tip de fibrom în același timp. Fibroamele pot apărea și în țesutul cervical. Aceste fibroame sunt rare și se numesc fibroame cervicale.

 

Factori de risc

Următorii factori pot creste riscul de aparitie a fibromului la femei:

Ereditatea: fibroamele par a fi genetice; s-a observat aparitia fibroamelor în familii, o femeie cu mama sau sora care a avut / are fibroame prezintă o predispoziție mai mare să dezvolte această afecțiune.  Un alt exemplu: gemenele identice au mai multe șanse de a avea ambele fibroame decât gemenele nonidentitice.  Multe fibroame conțin, de asemenea, celule musculare cu gene diferite de genele din celulele musculare uterine normale.

Vârsta: incidența fibroamelor este mult mai mare la femeile cu vârsta de 35 de ani și 55 de ani.

Rasa: femeile afro-americane au de două până la trei ori mai multe sanse de a dezvolta fibroame decât femeile din alte rase sau etnii. Femeile negre au tendința de a avea fibroame la vârste mai tinere, mai mari si mai numeroase.

Dieta: mulți practicieni holistici consideră că acumularea de toxine joacă un rol important în dezvoltarea fibromului. Alimentatia bazata pe carne si preparate din carne, laactate în exces, aditivii alimentari, substantele chimice continute in unele ambalaje din plastic cu structură asemănătoere estrogenului etc  implica un risc mult mai mare de aparitie a fibromului. Alimentele care sunt bogate în estrogen și substanțele chimice care distrug hormonii si care mimează estrogenul pot, de asemenea, să joace un rol în dezvoltarea fibroamelor.

Obezitatea: femeile supraponderale sau obeze sunt mai susceptibile de a dezvolta fibroame comparativ cu femeile care mentin o greutate sănătoasă.

Tensiunea arterială ridicată: hipertensiunea arterială pare să crească riscul femeilor de a dezvolta fibroame.

Hipotiroidismul: hipotiroidismul a fost asociat cu prezența leiomiomului uterin (fibroame).

Menstruația precoce: femeile care au menstruație înainte de vârsta de 10 ani prezintă un risc mai mare pentru fibroame decât femeile la care menstruația a survenit după vârsta de 10 ani.

Hormonii:  Estrogenii și hormonii progesteronici sunt responsabili de stimularea creșterii mucoasei uterine în fiecare lună, în vederea pregătirii unei posibile sarcini. Estrogenul de asemenea, pare să promoveze creșterea fibroamelor, ale caror celule conțin mai mulți receptori de estrogen decât celulele normale ale mușchilor uterini. Un alt motiv pentru care această teorie hormonală are sens este faptul că fibroamele tind să se micsoreze după ce o femeie ajunge la menopauză atunci când survine o scădere a nivelelor hormonale ale femeii.

Anticoncepționalele: folosirea pastilelor pentru controlul nașterii pot face fibroamele să crească mai rapid datorită nivelului crescut de estrogen din organism.

 

Ce este de făcut?

Fibromul uterin NU înseamnă cancer și nici nu implică riscuri în dezvoltarea lui. Este o formațiune tumorală benignă care presupune investigații și tratamente specifice pentru reducerea dimensiunilor sau chiar eliminarea lui definitivă.

Investigarea si diagnosticarea acestei afectiuni este absolut necesara.

Îmbinarea modului tradițional de investigație (consultații de Ayurveda) cu proceduri moderne de diagnosticare: biorezonanță, termografie, DDFAO, etc. aduce un plus de informații necesare unei evaluări amănunțite a stării pacientei atât în ceea ce privește fibromul uterin cât și în ceea ce privește starea generală a femeii si, prin reevaluare in urma tratamentului,.

Echografia simplă sau transvaginală reprezintă o investigație absolut necesară evaluării fibromului uterin.

Efectuarea analizelor hormonale salivare este de asemenea de mare importanță în astfel de situații, deoarece echilibrarea hormonală joacă un rol major în sănătatea genitală a femeii. Se cunoaște faptul că în cazul fibroamelor uterine estrogenul se găsește într-un raport mai mare decât progesteronul, iar pentru un tratament optim este necesar să se cunoască cu precizie acest exces estrogenic pentru a fi corectat, desigur prin metode naturale.

Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină vă pune la dispoziție o echipă de medici și terapeuți specializați în diagnosticarea si tratarea  diferitelor afecțuni și prevenirea îmbolnăvirilor, prin refacerea si promovarea stării de sănătate prin mijloace naturale.

Ulterior se va stabili o sui generis strategie de remediere ce va avea un caracter complex. Aceasta va include terapii perfect naturale, individualizate privind stilul de viață, regimuri alimentare, administrări de remedii naturale din plante medicinale, terapii speciale de purificare și regenerare cum sunt cele ayurvedice, readaptarea ritmului de viață la ritmurile firești ale naturii, meditația, rugaciunea.

Produsele  realizate la SD, si-au dovedit eficiența de-a lungul timpului, fapt dovedit de cererea foarte mare a acestor produse si raspunsurile de multumire din partea celor care le-au folosit. Printre aceste se află produse cu efecte de normalizare a metabolismului și multiplicării celulare, antinflamatoare, drenoare limfatice, detoxifiante, regeneratoare uterine.

Produse asociate:

Fitofibromstop – capsule însumează efectele speciale ale unor binecunoscute plante indiene, cu rol decongestiv limfatic antiinflamator, de refacere a metabolismului celular.

Fitofibromstop – extract hidroalcoolic are la baza retete din plante românești cu efecte de refacere si imbunatatire a structurii si functiei aparatului genital feminin.

Fitofibromstop – amestec de plante pentru ceai

Antiinflamin – capsule cu efect antiinflamator.

Detoxiplant Forte – extract glicerinat + Citoplant Forte – capsule asociază acțiunile detoxifiante ale extractului glicerinat cu acțiunea de normalizare și menținere a metabolismului si funcției de multiplicare celulară a capsulelor cu amestec complex de plante.

Sanofem A – capsule un excelent tonic feminin, cu rol in echilibrarea si armonizarea starii femeii prin compensare hormonala, echilibrare fizica si psihica, tonus psihoemotional optim.

La acestea se adaugă și o serie de modalități novatoare în ceea ce privește tratamentele non medicamentoase cum ar fi de exemplu cele realizate cu ajutorul aparatului de biorezonanță, acupunctura, terapia Bowen, muzicoterapia, EFT, reflexoterapia, masajul, terapia cu Dioptron, terapia cu venin de albine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *