Regnul vegetal cuprinde multe taine, iar ciupercile reprezintă o clasă aparte, ele fiind apreciate de specialişti drept o clasă separată, aflată la graniţa între plantă şi animal. Cu toate că oamenii folosesc ciupercile pentru valoarea lor nutritivă, există şi ciuperci cu valori terapeutice remarcabile.

Poate cea mai cunoscută şi renumită dintre ele (pentru că a fost intens mediatizată şi intră în componenţa multor suplimente nutritive) este Ganoderma lucidum, care a fost intens studiată şi la care s-au descoprit proprietăţi reglatoare metabolice (poate regla nivelul glicemiei şi colesterolul, elimină alergiile), anticoagulante, dar şi imunomodulatoare şi antitumorale. În China, ea este la fel de apreciată şi răspândită, precum este cătina la noi. Recomandările sale antitumorale cuprind cancerele de vezică urinară, plămâni, colon, rect, sân, prostată. Se poate administra, inclusiv în timpul chimioterapiei şi radioterapiei. De asemenea, este folosită şi în boli neurologice (epilepsie, boală Parkinson).

Cele 3 ciuperci japoneze (shiitake – Lentinula edodes, maitake – Grifola frondosa, enokitake – Flammulina velutipes) sunt, în egală măsură, comestibile şi terapeutice. Lentinan-ul, compus major prezent în shiitake, este un imunomodulator remarcabil, care face din această plantă, un remediu extrem de promiţător în terapia cancerului. Shiitake sau „ciuperca parfumată” are o valoare nutritivă ridicată şi conţine o mare parte din aminoacizii esenţiali. Are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, fiind, totodată, reglatoare a tensiunii şi glicemiei; tonifică rinichii, ficatul şi activitatea sexuală.
Flammulina are efecte antivirale, antibiotice, antitumorale (pentru cancer de prostată şi limfoame), dar şi de dizolvare a cheagurilor de sânge. Este chelator de metale grele, recomandat în demenţa Alzheimer, care poate să apară în urma expunerii creierului la aditivi alimentari nocivi sau la poluanţi din mediu.
Grifola este, în schimb, un bun tonic cardiovascular, recomandat în hipertensiune. Efectele sale antitumorale se referă la cancerele de sân, stomac, oase şi leucemii.

O altă ciupercă mult studiată este Coriolus (Trametes) versicolor, care conţine şi ea, polizaharide cu acţiune antitumorală şi imunomodulatoare, dar şi analgezică şi este un puternic antiviral. Extractul apos de Coriolus a fost testat la şoareci, demonstrându-se faptul că vindecă tumorile şi previne metastazele. Acelaşi efect a fost demonstrat, tot pe model animal, la utilizarea unei alte ciuperci originare din America de Sud, Agaricus blazei. Cancerele cu localizare în tubul digestiv (stomac, colon, ficat), cele de plămân şi prostată răspund în egală măsură la cele două ciuperci, dar există şi diferenţe în acţiunea antitumorală. Astfel, Coriolus este mai activ în cancere de sân, esofag, faringe, creier, limfoame şi leucemii, iar Agaricus blazei se recomandă în caz de cancer de rect, ovar, sarcoame.

Chaga (Inonotus obliquus) conţine şi ea compuşi cu acţiune antitumorală (în cancer de sân, uter, stomac, ficat, plămân), antivirală şi antibacteriană şi care readuc la normal glicemia crescută. Ca element particular, notăm acţiunea sa de reglator al imunităţii, motiv pentru care este indicată în psoriazis şi alte boli autoimune, precum şi în tuberculoză.

Piptoporus betulinus este antiinflamatoare şi imunostimulentă. Se recomandă în cancere de plămân, colon, sistem nervos, piele (melanom).
Hericium erinaceus (supranumită „coama-leului”), se distinge prin efectul antitumoral, combinat cu cel tonic nervos. S-a demonstrat că are proprietăţi antioxidante şi regeneratoare asupra nervilor şi că reduce efectele secundare ale citostaticelor. Este indicată mai ales în cancere digestive (esofag, stomac, pancreas, intestine), dar şi în inflamaţii şi ulceraţii la nivel digestiv (ulcer gastric, pancreatită, boală Crohn, hemoroizi etc.). Intră, de asemenea, în compoziţia remediilor pentru demenţă şi scleroză multiplă.

Fomes fomentarius are ca şi caracteristici principale, efectele antivirale şi antibacteriene, precum şi acţiunea antihemoragică şi diuretică; este indicată în hemoragii, dismenoree şi tulburări vezicale. Este eficientă în cancerul de stomac, uter, esofag.

Pleurotus eryngii poate scădea colesterolul în exces, fiind un bun purificator al ochilor, rinichilor şi ficatului. Este şi un tonic general, recomandat sportivilor de performanţă. Îmbătrânirea precoce, ateroscleroza şi boala cardiacă ischemică pot fi prevenite şi tratate prin administrarea sa.
Sparassis crispa este antianemică, antidiabetică, imunostimulatoare, antiinfecţioasă şi antialergică. Utilizată în oncologie, reduce efectele secundare ale citostaticelor. Se recomandă mai ales în următoarele tipuri de cancer: plămân, stomac, colon, sân, ovar, uter, prostată, pancreas, ficat, sarcom.

Administrarea tuturor ciupercilor descrise mai sus este binevenită, în amestec cu alte plante, cu gust mai puţin plăcut, deoarece prezenţa lor dă reţetei o aromă de ciuperci crude şi un gust mai consistent. Din experienţa mea, pacienţii au fost mai încântaţi când li s-au prescris amestecuri ce conţineau ciuperci chinezeşti uscate, tolerând însă mai greu amestecuri de plante cu gust amar mai puternic, sau foarte aromate (cum sunt unele condimente orientale). Cei ce doresc să utilizeze ciuperci şi au teren alergic, este bine să îşi testeze sensibilitatea înainte de administrarea propriu-zisă, spre a nu avea surprize.

Şi pentru că tot am vorbit de ciupercile medicinale, le puteti găsi la Centrul Steaua Divină din Bucureşti, sub formă de pulbere, modalitate simplă care vă permite să vă creaţi propriile reţete şi amestecuri, după necesităţi.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *