Procesele de detoxifiere din organism sunt foarte complexe și se derulează permanent.  Organele principale implicate în procesele de purificare ale organismului sunt intestinul gros (care este supapa prin care deșeurile sunt  eliminate propriu-zis din organism), ficatul  (organ cu multiple funcții de metabolizare și detoxifiere), rinichiul care elimină din organism substanțele toxice sau excedentare solubile în apă, pielea care prin glandele sudoripare elimină și ea lichidele în exces, plămânii care elimină gazele rezultate din metabolismul celular.

Aceste organe, care prin funcțiile lor, deservesc întregul organism, au circulație sangvină dublă. O circulație nutritivă prin care celulele proprii sunt hrănite și o circulație funcțională prin intermediul căreia aceste organe participă la viața internă a organismului ca ansamblu.

INTESTINUL GROS

Porțiune terminală a tubului digestiv, colonul este segmentul intestinal prin care produșii finali de metabolism  sunt eliminați din corp. Funcționarea normală a colonului este esențială pentru menținerea stării de ”curățenie” în organism. Constipația este unul dintre principalii factori care determină intoxicarea organismului.  Remediile laxative trebuie incluse în prima linie de tratament în cazul persoanelor cu constipație (și nu numai) urmând ca după ameliorarea tranzitului intestinal să se intervină și cu alte remedii detoxifiante. 

FICATUL

Organ nepereche situate în partea din dreapta sus a abdomenului ficatul este cel mai greu organ al corpului putând ajunge până la 1,5 kg la adultul sănătos.

Ficatul are o circulație sangvină dublă. Circulația nutritivă se realizează prin artera și vena hepatică iar circulația funcțională este realizată prin vena portă prin care ajung la ficat substanțele nutritive absorbite din intestin și care sunt rezultate din procesul de digestie.

Unele dintre aceste substanțe sunt substanțe de bază rezultate în urma digestiei proteinelor, grăsimilor și zaharurilor complexe conținute în alimentele pe care le consumăm. O parte din aceste molecule de bază sunt folosite de către ficat pentru sinteza substanțelor necesare întregului organism iar o altă parte este depozitată sub forma unor macromolecule care vor constitui ulterior resurse de energie atunci când condițiile de viață o vor cere.

Alte substanțe, care nu ne sunt necesare, sunt eliminate de ficat prin intermediul bilei, alături de substanţele care alcătuiesc compoziţia normală a lichidului biliar. Bila se elimină în duoden de unde ajunge apoi în intestinul subțire și apoi în intestiul gros prin care aceste sbstanțe sunt apoi eliminate. 

Ficatul este organul la nivelul căruia organismul filtrează și separă substanțele utile și necesare de cele inutile și/sau dăunătoare. În momentul în care această capacitate a ficatului este depășită de cantitatea foarte mare de substanțe toxice acestea nu mai pot fi eliminate din organism în același ritm în care sunt asimilate  și încep să se acumuleze în organism împiedicând funcționarea normală a organismului.

RINICHII

Organe pereche situate în părțile laterale și către în spate ale corpului, rinichii sunt organe specializate în filtrarea sângelui în vederea eliminătii din corp a substanțelor  solubile în apă de care corpul nostru nu mai are nevoie. La nivelul acestor organe cu structură extrem de complexă au loc procese de filtrare, secreție, reabsorbție și excreție în urma cărora rezultă urina ce este apoi eliminată din corp. 

Este dovedit științific faptul că în cavitatea bucală există receptori care nu sunt implicați în recepția gusturilor ci în perceperea prezenței în alimente a anumitor substanțe astfel încât organismul nostru este ”avertizat” cu privire la substanțele de care va beneficia în urma digestiei putându-și face un plan în avans cu privire la substanțele pe care le primește din alimente și la cele pe care va trebui să le sintetizeze prin eforturi proprii.

Rinichii sunt organele care, prin intermediul senzației de sete, ne semnalizează faptul că trebuie să bem apa care ne este atât de necesară pentru derularea normală a tuturor proceselor fiziologice de la mobilitatea articulațiilor până la gândirea abstractă și analitică.

PIELEA

Cel mai întins organ al corpului, pielea prezintă în structura sa glande sebacee și sudoripare prin care organismul poate elimina la exterior foarte multe toxine. Acest proces se derulează constant de-a lungul vieții noastre și poate compensa temporar și parțial incapacitatea altor organe de a derula propriul proces de detoxifiere. În condițiile unui tratament de detoxifiere cantitatea și calitatea lichidului eiminat prin transpirație se poate modifica pacientul putând observa modificarea cantității, culorii și a mirosului transpirației. În curele de detoxifiere se folosesc inclusiv plante sudorifice care cresc cantitatea de lichid ce se elimină prin transpirație favorizând procesul de eliminare a toxinelor din corp.

PLĂMÂNII

Organe pereche situate în cutia toracică, plămânii sunt cei care asigură schimburile de gaze respiratorii între organism și aerul exterior.  Structura extrem de complexă a plămânilor, deși foarte delicată și fragilă, permite preluarea din aerul inspirat a gazelor necesare metabolismului celualar și eliminarea substanțelor volatile și a gazelor rezultate din metabolismul țesuturilor. Actul respirator, prin acest schimb gazos permanent, este unul dintre mecanismele prin care organismul menține pH-ul sangvin, parametru foarte important în menținerea stării normale de puritate a organismului. 

În organsimul nostru toxinele se acumulează mai ușor dacă mediul intern al organismului se acidifiază adică atunci când pH-ul scade. Acumularea toxinelor scade și mai mult ph-ul organismului și se creează astfel un cerc vicios care condcuce la creșterea cantității de toxine în organism.

Prin mecansime foarte fine de autoreglare plămânii au capacitatea ca în condiții de acidoză să elimine volume mai mari de substanțe volatile acidifiante participând astfel la efortul general al organismului de a regla pH-ul la nivelul întregului corp diminuând starea de acidoză și ca atare condițiile favorizante pentru acumularea de toxine în corp.

SISTEMUL VASCULAR ȘI SISTEMUL LIMFATIC

Nu putem să nu includem pe lista organelor care intervin în procesele de detoxifiere vasele de sânge și cele limfatice. Acestea sunt sistemele prin care sunt vehiculate lichidele în corp. Starea de sănătate a acestor vase este foarte importantă pentru ca circulația acestor lichide să se facă prompt și corect. 

Prin sistemul cardiovascular sunt vehiculate în cea mai mare parte substanțe hidrosolubile și în cantitate foarte mică și substanțe grase iar prin sistemul limfatic sunt transportate substanțe uleioase.

Remediile detoxifiante și depurative au rolul de a fluidifia sângele și limfa și de a crește viteza de circulație a sângelui și respectiv a limfei prin vase pentru a crește cantitatea de toxine care sunt eliminate din corp precum și viteza cu care acestea sunt eliminate.

În tratamentul detoxifiant se folosesc remedii care acționează asupra calității sîngelui și a vitezei sale de curgere prin artere și vene dar și asupra peretelui vascular știut fiind că în condiții de arterită, varice sau tromboflebită circulația sângelui este mult îngreunată la nivelul segmentelor vasculare respective. Menținerea sănătății pereților vaculari este foarte importantă și trebuie să îi acordăm atenție de-a lungul întregii vieți, încă din tinerețe, deoarece peretele vascular este o structură foarte fragilă și odată deteriorată această structură este greu de reparat.  Peretele arterelor și al venelor este afectat în condiții de hipertensiune arterială, diabet zaharat, fumat etc. astfel încât evitarea acestor condiții de boală este extrem de importantă pentru întregul organism.

În tratamentul depurativ se folosesc remedii care fluidifică limfa și cresc viteza de circulație a acesteia prin vase accelerând astfel eliminarea din corp a substanțelor toxice solubile în grăsimi.

Sistemul limfatic are o structură diferită de sistemul vascular mecansimul său de funcționare nu a putut fi explicat de medicina oficială.

Spre deoasebire de sistemul sangvin, care formează o buclă completă ce pornește și se încheie la nivelul inimii sistemul limfatic pornește prin vase foarte mici ”în deget de mănușă” ce își au originea chiar la nivel celular. Aceste vase imfatice microscopice se varsă în vase din ce în ce mai mari pentru ca în final să se verse în sistemul sangvin la nivelul toracelui.

Tratamentul detoxifiant și depurativ acționează în primul rând la nivelul acestor organe ajutându-le în efortul lor de eliminare din corp a toxinelor. 

Tratamentul fitoterapeutic de detoxifiere este foarte complex și nu face obiectul acestor articole pentru că se face obligatoriu la recomandarea și sub supravegherea unui medic competent și cu experiență în prescrierea și supravegherea unui astfel de tratament.

În paralel cu un astfel de tratament sau, ideal, înainte de a avea nevoie să urmăm un astfel de tratament putem realiza siguri acasă diverse cure de detoxifiere. În medicina tradițională românească și nu numai se cunosc multe cure de detoxifiere unele foarte simplu de urmat prin care se poate realiza relativ ușor o purificare temeinică a organismului prevenind astfel deterioarea stării stării de sănătate și apariția bolilor.  

Aceste cure de detoxifiere fac obiectul următoarelor articole. Haideți să aflăm împreună care sunt aceste cure de detoxifiere, cum se realiză ele și care sunt efectele lor. 

Pentru purificarea acestor organe cu rol primordial în eliminarea din organism a toxinelor vă recoman mai multe remedii: tinctura Meridian Intestin Gros, ceaiul Laxativ Forte, capsulele Antibalonal şi Detoxicarb, Bitterul Românesc, tinctura Meridian Intestin Gros, ceaiurile Hepatovit şi Coledin, tincturile Meridian Rinichi şi Meridian Vezică Urinară, ceaiul Renolit, tinctura Meridian Plămân, ceaiul Renolit şi gama Silueta (ceai, capsule şi tinctură).

MIHAELA DICULESCU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, acupunctură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *