Primăvara este anotimpul în care natura renaşte, mirosul florilor ne ademeneşte şi zumzetul albinelor ne bucură fiinţa.

Pentru unele persoane însă, primavara este şi anotimpul în care se reactivează suferinţe vechi de tipul alergiilor de sezon – rinita şi conjunctivita alergică. 

Cunoscută în limbaj popular sub denumirea de “febra de fân”, rinita şi rino-conjunctivita alergică este o afecţiune care se manifestă la contactul mucoasei nazale şi oculare cu alergenii din aer, cum sunt polenul florilor, al arborilor sau al plantelor. 

 

Care sunt simptomele “febrei de fân”

Deşi nu se manifestă foarte zgomotos, pacientul resimte destul de neplăcut simptomele rinitei şi conjunctivitei alergice: nasul este înfundat, rinoreea (secreţiile nazale) este abundentă, făcând respiraţia dificilă asociată uneori cu senzaţia de sufocare, apare strănutatul excesiv, înroșirea conjunctivelor, mâncărimi ale ochilor şi lăcrimare excesivă, umflarea pleoapelor, buzelor, limbii (angioedem) oboseală nejustificată şi pierderea mirosului. Aceste simptome sunt suficiente pentru a ne alerta asupra reactivării sezoniere a problemelor alergice.

 

Când apare?

Începutul primaverii este perioada cea mai favorabilă apariţiei alergiilor, de aceea metodele de prevenire şi tratament trebuie aplicate cu ceva timp înainte de apariţia perioadei de polenizare a plantelor şi florilor. Asocierea cu fumul de tigară, păr de animale sau acarieni din praful de casă ori din puful de perne, ori mucegaiuri diverse, duce la agravarea simptomatologiei, făcând mult mai dificilă tratarea bolii.

 

De ce apare boala?

Boala apare datorită sistemului imun al pacientului, care a dezvoltat o reacţie exagerată faţă de alergeni inofensivi (praf, polen de flori, puf) şi implică acţiunea imunoglobulinelor E- anticorpi care în mod normal apără fiinţa de substanțe străine, paraziţi intestinali şi alte microorganisme patogene cu care aceasta intră permanent în contact. La persoanele alergice, aceste imunoglobuline E suferă o ”mutaţie” şi se “leagă” de particule inofensive (praf, puf, polen, alimente) declanșând reacţii alergice nejustificat de ample faţă de substanţe banale, care pentru alte persoane sănătoase, sunt complet inofensive. 

Astfel apare alergia la polen de flori, de exemplu: tei, ambrozia, salcâm sau apare alergie la păr de pisică sau câine ori alergie la acarienii care sunt prezenți permanent în proaful din casă sau la anumite tipuri de alimente: căpșuni, fragi, mure, zmeură, piper, alune etc. 

 

Care este tratamentul natural?

Irigața nazală cu apă sărată

Este una din cele mai eficiente metode de a scăpa de senzaţia de nas înfundat ce apare la persoanele cu rinită alergică de sezon. Se pune o jumătate de linguriţă de sare grunjoasă organică (fără adaos de iod) la un litru de apă plată calduţă şi în momentul în care aceasta s-a dizolvat bine, se fac irigaţii nazale alternative pe o nară şi pe cealaltă, de 1-2 ori pe zi. 

Va  apare senzaţia de uşurare a respiraţiei prin eliminarea mucusului şi crustelor depuse pe mucoasa nazală, însoțită de o senzaţie de reîmprospatare a mirosului. Această tehnică simplă este deosebit de eficientă, fiind chiar mult mai eficientă decât multe medicamente utilizate în acest scop (dezobstruarea nasului).

 

Fitoterapia şi apiterapia– utilizarea plantelor medicinale și a produselor apicole, este de mare ajutor în tratamentul natural al rinitelor alergice. Se pot utiliza plante depurative şi antialergice (urzică, trei fraţi pătaţi, brusture, coacăz, afin, coada soricelului, gălbenele) macerate glicerinate din coacăz negru şi măceş sau extracte din propolis, toate acestea folosite la recomandarea medicului fitoterapeut, după o consultație prealabilă.

 

Dietoterapia- evitarea alimentelor care pot produce alergii (fragi, căpşuni, alune, lapte, ouă) a alimentelor cu aditivi şi coloranti, evitarea cărnii şi a produselor lactate în exces, introducerea în alimentaţie a alimentelor naturale, cu conţinut scăzut de proteine.

Consumul alimentelor bogate în cobalt şi mangan: cereale, legume şi fructe uscate, soia, ciuperci, usturoi, ceapă, ridichi, ajută la ameliorarea alergiilor.

 

Alte recomandări- renuntarea la fumat este o condiție esențială a tratamentului. Vacanțele la munte în zone cu păduri de foioase (stejar, fag) ajută foarte mult întrucât acestea reprezintă adevărate filtre naturale antipolen.

 

Deși simptomatologia nu este foarte zgomotoasă, alergiile de sezon trebuie tratate cu maximă seriozitate la medic, întrucât aceste afecțiuni netratate la timp, pot declanșa uneori fenomene alergice foarte grave numite reacții anafilactice cu angioedem ( cu edem al limbii, buzelor sau epiglotei) ce pot pune viața pacientului în pericol. 

 

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
Enciclopedia plantelor- Constantin Parvu

 

PRODUSE ASOCIATE

Bronhoprotect tinctură

Bronhofit ceai

Astmofit ceai

Meridian Plămân tinctură

Meridian Plămân capsule

Imunoplant tinctură

Imunoplant capsule

Detoxiplant capsule

Rhinolin cu activator

Imunisan cu activator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *