Dr. Violeta Pîrvu
Scaiul vânăt (Eryngium planum) este o plantă medicinală răspandită în Europa și Asia, folosită tradițional în caz de tuse convulsivă, tuse iritativă și bronșită.
La noi în țară, este prezentă în toată țara, preferând zonele aride și o găsim pe marginea drumurilor, pe pășuni, de la câmpie până la zona de deal.
Denumirea latină de Eryngium este derivată din cuvântul grecesc hruggion, un nume dat de părintele botanicii de origine greacă Theophrastus, pentru o plantă cu frunze “spinoase “. În tradiția populară este cunoscută sub mai multe denumiri: buruiană de cârtițe, mărăcine, scai albastru, spin vânăt, buruiana zmeului, spin de mucedă, spinul vântului.
Părtile aeriene ale plantei cu boboci florali (scaieți) de culoare albastră, se recoltează în timpul înfloririi (lunile iulie – august) și se usucă în spații aerisite și întunecoase (pentru a nu se decolora).


Fitocompuși cu efect terapeutic prezenți în plantă

Scaiul vânăt conține saponine (printre care cea mai activă terapeutic este saniculasaponozida B) triterpene, flavonoide, steroli, taninuri, cumarine, ulei esențial, acid cafeic, acid clorogenic saruri minerale, zaharoza, chestoza, ferulol, fibre vegetale, minerale și vitamine.


Ce acțiuni principale are scaiul vânăt
-expectorantă (prin saponine triterpenice) și fluidifiante ale secreției bronșice cu utilitate în tusea rebelă, tusea convulsivă, traheobronșită;
-antispastic de tip musculotrop – calmează contracțiile musculare patologice;
-antiinflamator;
-antiseptic;
-antimicotic;
-diuretic – mărește secreția și excreția de urină – adjuvant în retenții urinare;
-depurativ – favorizează eliminarea toxinelor, purificând organismul ;
-diaforetic – provoacă transpirația;
-antitumoral
-antioxidant.
Pentru ce afecțiuni se folosește planta
Scaiul vânăt se folosește în caz de: tuse cronică, tuse convulsivă, bronșită tabacică, reumatism, artrită, boli de piele, cancer, afecțiuni dentare.

Studii, cercetări
– Un studiu realizat la departamentul de imunologie clinică de la Universitatea Poznan- Polonia (M Kikowska- 2023) relevă că extractul din Eryngium planum poate induce apoptoza (moartea) celulelor în cancerul ovarian.
– Alt studiu publicat în Digest Journal of Nanomaterials and Biostructures în 2015, arată că extractul alcoolic din scai vânăt poate are effect antiinflamator în caz de periodontită in vivo.
– Un studiu din 1976 realizat de H.J. Jacker și echipa, arată efectul antiexudativ al polifenolilor din scaiul vânăt asupra mucoaselor respiratorii.

Administrare internă
– Pulberea de planta uscată măcinată fin, câte o linguriță rasă de 3 ori/ zi
– Maceratul la rece: se beau 2-3 căni de macerat la rece peste zi între mese.

Administrare externă
– Spălături bucale cu macerat pentru tratarea paradontozei;
– Spălături pe cap pentru tratatrea dermatofitozei (infecții ale pielii capului) la copii.
– Băi de piele pentru combaterea artritei la adulți.
Contraindicații: femei însărcinate sau care alăptează.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Terapia naturistă pag. 220-221, Ecaterina D. Răducanu D, Ed Științifică, București 1992
Enciclopedia plantelor medicinale – Constantin Pârvu
Farmacognozie, Fitochimie și Fitoterapie – Farm. Viorica Istudor

PRODUSE ASOCIATE
Antitusin – sirop
Tusifit – sirop
Antitusin – ceai
Hiperpanaceus – bitter
Bitter românesc Maximus
Bitter românesc 32+7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *