În timpul sezonului rece, aceia dintre noi cu articulaţii sensibile se resimt din plin, de obicei. Reumatismul cronic reuneşte sub această denumire bolile degenerative articulare (cele terminate în „oză”: gonartroză, coxartroză, spondiloză…). Tot afectări cronice ale articulaţiilor apar şi în unele boli autoimune cum ar fi: lupus, poliartrită reumatoidă sau boli „înrudite” cu ele. În medicina „oficială”, aceste boli beneficiază de tratamentul cu analgezice, antiinflamatoare de tip steroidian (din familia cortizonului) sau nesteroidian, imunosupresoare sau alte categorii de medicamente. Fiind vorba de boli considerate cronice, aceste medicamente trebuie luate fără întrerupere, cu ajustarea periodică a dozelor, ceea ce poate duce în timp la disconfort datorat efectelor secundare ale medicaţiei.

Cum medicina modernă se dovedeşte a fi un ajutor nepreţuit în bolile acute şi urgenţe, dar mai puţin folositoare în bolile cronice (în sensul că nu poate vindeca aceste tipuri de boli), suntem într-o căutare permanentă de soluţii ca să ne păstrăm cât mai sănătoşi şi să nu ne confruntăm cu faimoasele „efecte secundare”. Şi aşa ajung pacienţii să caute soluţii naturiste.

Alternativele naturiste de tratament presupun de obicei un efort mai mare decât luarea a 2-3 tablete zilnic, însă rezultatele pot fi mult mai bune în timp. Cu cât ne hotărâm mai din timp să apelăm şi la soluţii de medicină alternativă, cu atât rezultatele pot fi mai bune şi mai rapide. Dacă deja s-au produs distrucţii şi remodelări articulare ireversibile, chiar şi aşa, medicina naturistă ne poate ajuta cu preparate analgezice şi antiinflamatoare.

Un lucru important este susţinerea funcţiilor articulaţiilor afectate de îmbătrânire cu ajutorul unei diete bogate în antioxidanţi şi alte substanţe cu rol în menţinerea structurii şi mobilităţii normale a articulaţiilor. Alimentaţia bogată în antioxidanţi (vitaminele A, C, E, seleniu din surse naturale) este, de altfel, indicată şi în celelalte boli ce apar la vârstnici, cum ar fi ateroscleroza, cataracta, diabetul, petele pigmentare datorate vârstei.

Pe lângă consumul de fructe şi legume proaspete (morcov, ţelină, pătrunjel, sfeclă roşie, varză, mere, citrice etc.) sau sucuri fresh, bogate în aceste vitamine, putem administra şi suplimente alimentare cu efect antioxidant, cum ar fi amestecul Antioxiplant în miere (2-3 liguriţe zilnic) sau capsulele Antioxiplant (3-6 capsule zilnic, înainte de mese). Se recomandă, de asemenea, înlocuirea grăsimilor nesănătoase, saturate, de origine animală (untură, margarină, slănină, unt, smântână), cu grăsimi nesaturate vegetale, bogate în acizi graşi de tip omega-3 şi omega-6 (ulei de in, sâmburi de struguri, cânepă).

La vârsta a treia este bine ca dieta să fie mai uşoară, cu mai multe proteine de origine vegetală (pe are le găsim în leguminoase şi cereale integrale) şi lichide (ceaiuri, compoturi, supe) şi cu reducerea cantităţii de proteine animale.

Un lucru important care poate ajuta la remedierea funcţiilor articulare este utilizarea unui amestec de plante medicinale personalizat, prescris de medic. Acest amestec va conţine mai multe plante cu acţiuni antiinflamatoare, remineralizante, antialgice, regeneratoare articulare, precum şi alte plante, în funcţie de bolile asociate. De exemplu, una din plantele renumite pentru efectul lor antiinflamator este Harpagophytum („gheara-diavolului”, de la care se foloseşte rădăcina), care se recomandă atât intern (pulbere sau capsule, în doze de 2-8 grame zilnic, în funcţie de situaţie), cât şi extern, sub formă de creme sau unguente. Tot în uz intern se recomandă şi Boswellia (3-6 capsule zilnic), de asemenea cu prorietăţi antiinflamatoare.

În ce priveşte tratamentul extern, putem recurge la băi cu plante, băi cu sare, unguente sau cataplasme (cu varză, argilă, cu nămol, cu bitter, untul-pământului etc.). Unul dintre remediile cele mai uşor de folosit şi care vă va surprinde prin efieienţa sa rapidă este crema Tamus, care conţine extract de untul-pământului şi arnică, în excipienţi naturali (ceară, răşină, ulei). Ea are în principal acţiune antiinflamatoare. Dacă suferim însă de frig, putem aplica şi crema cu ardei iute.

În cazul în care cremele nu acţionează decât pe moment şi nu îşi mai fac efectul în profunzime, putem recurge la unul din remediile cele mai vechi şi mai eficiente: veninul de albine. Un asemenea tratament se face de obicei sub supraveghere medicală, datorită riscului de alergie. Există multe preparate care conţin venin de albine. În magazine găsim de obicei unguente care conţin venin, alături de unii excipienţi sau plante cu efect antiinflamator, dar există actualmente şi produse cosmetice care conţin venin de albine. În cabinetele medicale, veninul se poate folosi atât sub formă de proceduri de fizioterapie (utilizând creme sau soluţii care pătrund mai în profunzime), cât şi sub formă de înţepătură directă sau micro-înţepătură, având un puternic efect antiinflamator, analgezic şi de stimulare a circulaţiei sângelui. De obicei, există la început un mic disconfort legat de durerea de moment (pentru care se pot folosi anestezice, deşi această durere este de scurtă durată), dar după aceea, apare încălzirea, relaxarea şi dispariţia durerii, iar efectele se menţin şi sunt cumulative de la o şedinţă la alta.

După cum vedeţi, şi medicina naturistă are o mulţime de soluţii pentru durerile articulare cronice, iar în unele situaţii, acolo unde există posibilitatea, poate ajuta la regenerarea articulaţiilor. Un element important este realizarea zilnică a unor mişcări, gimnastica de orice fel, kineto-terapia etc., deoarece se cunoaşte faptul că „funcţia creează organul”, iar în acest caz, mişcarea menţine articulaţiile sănătoase.

 

Dr. Cristina Pavel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *