Fibromialgia este un sindrom neinflamator, caracterizat de dureri persistente si de lunga durata, in articulatii, muschi, tendoane si alte tesuturi moi, simptome associate deseori cu oboseala, probleme de somn, migrena, depresie si anxietate. Uneori simptomele se diminueaza de la sine, alteori durerea se poate inrautati si poate continua luni sau ani, in ciuda tratamentului abordat.

Un alt criteriu de diagnostic important este hiperalgezia (durere disproportionat de mare fata de stimulul dureros) si alodinia (durere declansta de atingerea chiar usoara a unei zone). Durerea se poate ameliora in timpul zilei si se poate agrava noaptea.

 

Cauzele bolii

Cauza bolii fibromialgie nu este cunoscuta. Posibile cauze asociate sau declansatoare ale bolii  ar fi:

-Traumele fizice sau psihoemotionale

-Problemele  de somn

-Infectii precum virusii, unele bacterii

-Boli inflamatorii preexistente ca: poliatrita reumatoida, lupus eritematos sistemic

-Sexul feminin este mai afectatde boala in intervalul de varsta 20-50 de ani

 

Cauzele ayurvedice ale bolii

Din prisma medicinii ayurveda, exista 2 factori majori implicati in durerea cronica din fibromialgie, iar acesti factori pot fi implicati diferit la fiecare individ in parte:

  1. Dezechilibrul in functionarea sistemului nervos- corelat cu dosha Vata (aer,eter- in ayurveda)
  2. Acumularea de toxine, numite Ama in ayurveda, care produc diferite blocaje in structura fizica si mentala a pacientului

 

Alti factori implicati in fibromialgie sunt:

  1. Pitta dosha (foc)- responsabila de digestie si metabolism. Digestia slaba si metabolismul incetinit duc la acumularea de toxine si impuritati care agraveaza dezechilibrul sistemului nervos, amplificand durerea.
  2. Kapha dosha (apa, pamant)- excesul de mucus din organism poate crea blocaje in circulatie si amplifica dezechilibrul deja existent
  3. Stilul de viata si dieta- atunci cand sunt nepotrivite tipului constitutional al fiecarui individ, creeaza radicali liberi in corp care impiedica organismul sa se detoxifieze si sa se vindece de la sine.
  4. Majja Dhatu- reprezinta tesutul nervos in ayurveda si este principalul factor care se destabilizeaza si devine hipersenzitiv la durere.
  5. Ojas- “puterea inerenta” a fiintei- in general fibromialgia se asociaza cu scaderea Ojas-ului care duce la oboseala, slabirea vitalitatii si susceptibilitate la infectii.

Prin restabilirea functiilor tuturor acestor factori implicati si prin indepartarea efectelor negative rezultate din dezechilibrul lor, tratamentul ayurvedic poate fi foarte eficient in aceasta boala.

 

Tratamentul ayurvedic al fibromialgiei

Plantele utilizate in medicina ayurveda in cazul fibromialgiei, sunt:

Dashamoola (amestecul de 10 radacini de plante) Turmeric, Guggul, Ashwagandha, Atmagupta, Lemnul dulce, Boswelia.

Se pot adauga la tratament si produsele  Antiinflamin – capsule pentru durerea existenta, precum si Sedacalm si Antistres-in cazul aparitiei depresiei si anxietatii.

Fibromialgia nu este o afectiune usor de tratat, insa suportul mediului familial si tratamentul ayurveda, alaturi de dieta adecvata, pot produce adevarate schimbari in bine pentru pacient.

 

DR.VIOLETA PIRVU

Medic specialist MF, apifitoterapie, ayurveda

Tel 072/6206397

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *