Dr. Violeta Pîrvu
Metalele grele reprezintă un grup de elemente care se găsesc în mod natural în pământ, cele mai cunoscute fiind: mercurul, plumbul și arsenicul. Datorită proprietăților lor specifice, se folosesc pe scară largă atât în agricultură, cât și în medicină și industrie. Folosirea lor excesivă în aceste domenii, poate duce la acumularea în cantitate mare în apă, sol, aer, dar și în alimentele vegetale sau în sângele și țesuturile animalelor și implicit ale omului.
Prin expunerea excesivă la poluarea cu metale grele, ființa umană va suferi un grad mai mare sau mai mic de intoxicare și va avea simptome specifice firecărui tip de intoxicare.

Intoxicația cu mercur
Mercurul este un metal greu cu un potențial foarte toxic pentru oameni, iar in funcție de gradul de intoxicare mai mic sau mai mare, pot apărea simptome minore sau majore, ori chiar moartea ființei umane, dacă aceasta a fost expusă la cantități mari de mercur o perioadă mare de timp.

Cum apare intoxicația cu mercur?
Intoxicația cu mercur (Hg), apare în primul rând prin consumul alimentelor sau a produselor animale contaminate cu mercurul eliberat ca produs secundar al proceselor industriale, în pământ, aer, apa de băut, apa de ploaie ori apa mării. Expunerea la mercur a persoanelor care lucrează în mină sau topitorii industriale, contactul cu mercurul dintr-un termometru spart, administrarea unor vaccinuri ce conțin mercur, expunerea la unele vopseluri vechi ce conțin mercur, sunt doar unele dintre cauzele intoxicației cu mercur.
Cantitatea de mercur din alimentele produse în România este scăzută (0,02 mg/kg) (Banu, C., 1982), astfel că:
Fructele proaspete pot conţine maximum 0,5 mg/kg As, 0,5 mg/kg Pb, 0,05 mg/kg Hg.
Legumele de frunze pot conţine până la 0,5 mg/kg Pb, 0,03 mg/kg Hg.
Legumele proaspete (exceptând cele frunzoase) conţin până la 0,5 mg/kg Pb, 0,5 mg/kg As, 0,05 mg/kg Hg.
Legumele conservate în apă și sare nu depăşesc 0,5 mg/kg Pb, 0,5 mg/kg As.
Legumele conservate în ulei, oţet, bulion, pot conţine maximum 0,5 mg/kg As sau Pb.
Compoturile, nectarurile, sucurile pasteurizate de fructe conţin cel mult 0,5 mg/kg As și Pb, 0,05 mg/kg Hg (Gherghi, A., 2001).

Se consideră că un nivel normal de mercur în sânge și urină trebuie să fie < 1 μg/L. În cazul expunerii profesionale, limita biologică tolerabilă este de 10 μg/L. Nivelul toxic de mercur în sânge este >150 μg/L, iar nivelul letal este > 800 μg/L.

Care sunt simptomele intoxicării cu mercur?
Dintre simptomele intoxicării amintim: tulburări de memorie, stări de anxietate, apariția unor tremurături la nivelul mâinilor, senzația de amorțeală la nivelul extremităților sau pe anumite zone ale trupului, stări de depresie, iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție.
Dacă gradul de expunere este mai mare și intoxicarea este mai avansată pot apărea: slăbiciune musculară, gust metalic în gură, tulburări de coordonare, mers dificil.

Pe termen lung, dacă expunerea la mercur nu a fost întreruptă pot apărea: reflexe neurologice lente, paralizie, amorțeala mâinilor și picioarelor, scăderea fertilității, malformații fetale și chiar deces.

Ce este de făcut în cazul intoxicației cu mercur
Evitarea expunerii la mercur este esențială pentru tratament. Evitarea consumului de pește de mare sau pește oceanic, crustacee, înlocuirea plombelor de amalgam (care conțin 50 % mercur), schimbarea mediului sau a locului de muncă la fel ca și folosirea remediilor naturale chelatoare și detoxifiante, sunt măsuri foarte importante pentru revenirea la starea de bine.

Intoxicația cu plumb

Cum apare intoxicația cu plumb?
Intoxicația cu plumb (Pb) apare prin ingerarea apei sau a alimentelor contaminate cu plumb dar și prin inhalarea vaporilor de plumb de către cei care lucrează în industria plumbului. Plantele comestibile ca varza, ţelina, sfecla, porumbul, piersicul colectează mult plumb dacă sunt expuse emisiilor de gaze de eșapament (Beceanu, D., 2002).
Consumatorii de alcool produs în gospodării individuale, în cazane ce conțin plumb, precum și persoanele ce locuiesc în clădiri vechi care au țevi de alimentare a apei din plumb, sunt cei mai afectați de efectele nocive ale acestui tip de metal greu. Sunt expuse de asemenea și persoanele care inhalează vapori de plumb de la vopselele pe bază de plumb sau din benzina ce conține plumb. Copiii sunt cei mai vulnerabili la intoxicația cu plumb, în cazul lor expunerea de lungă durată, putând duce la afectări neurologice și cognitive, ireversibile.
La adulti, o concentrație de plumb de 10 µg/dL este considerată nesigură.
La copiii sub 5 ani, limita admisă este < 3.5 µg/dL, iar la copiii peste 6 ani este < 5 µg/dL. La adulți, simptomele gastrointestinale sunt de obicei observate la concentrații > 45 μg/dL.
La adulții cu expunere la locul de muncă, limita biologică tolerabilă este < 40 μg/dL

. Care sunt simptomele intoxicării cu plumb?
Simptomele generale implică dureri abdominale severe, vărsături, gust metalic în gură, diaree cu scaun negru, letargie, oboseală accentuată. Există așa numita colică saturniană în care manifestările digestive devin cronice, uneori se acutizează și evoluează apoi în forme de hepatită cronică toxică, steatoză hepatică, ulcer peptic.
Intoxicația cronică cu plumb se manifestă mult mai grav: comportament agresiv, surditate, insuficiență renală, retard mental.
Ce este de făcut în cazul intoxicației cu plumb?
Evitarea surselor de contaminare cu plumb, este pasul esențial pentru tratarea intoxicației cu plumb. Schimbarea mediului, renunțarea la alcool, schimbarea locului de muncă dacă este necesar, sunt măsuri foarte utile la fel ca și folosirea remediilor naturale detoxifiante și chelatoare.

Intoxicația cu arsenic

Cum apare intoxicația cu arsenic?
Arsenicul (As) este un metal rar care se găsește atât în apele subterane, cât și în sol și aer. În unele alimente cum ar fi orezul brun sau unele tipuri de pește sau în carnea de pui crescuți în crescătorii industriale, concentrația de arsenic poate atinge niveluri mari, care pot duce la intoxicație. De asemenea consumul apelor subterane contaminate este o sursă majoră de intoxicare cu arsenic.
Persoanele care lucrează în industria sticlei, a prelucrării lemnului sau în topitorii, sunt frecvent expuse intoxicării cu arsenic.
Care sunt simptomele intoxicării cu arsenic?
Voma, greața, diareea sunt cele mai comune semne ale intoxicației cu arsenic. De asemenea pot apărea căderea părului, afectarea auzului și înroșirea pielii. Unele tipuri de cancer (cum este cel de piele, leucemia) pot fi legate de intoxicația cu arsenic.
În cazul expunerii cronice la arsenic sau în cazul otrăvirilor cu arsenic, simptomele se amplifică și apar: salivație excesivă, transpirație excesivă, diaree, diabet zaharat, convulsii, cancer, deces.
Ce este de făcut în cazul intoxicației cu arsenic
Îndepărtarea surselor de intoxicare cu arsenic, este un pas esențial în tratamentul intoxicației: folosirea filtrelor de apă, evitarea alimentelor ce pot fi contaminate, schimbarea locului de muncă sau chiar a mediului, sunt pași esențiali în terapie. De asemenea folosirea remediilor naturale chelatoare și detoxifiante ale organismului sunt foarte importante.
Aproape toate organele sunt implicate în toxicitatea prin metalele grele :
sistemul nervos central (mercur, arsenic)
sistemul nervos periferic (mercur, arsenic)
sistemul gastrointestinal (mercur, arsenic, plumb)
hematopoetic (mercur, arsenic)
aparatul renal (mercur, arsenic, plumb)
aparatul cardiovascular (plumb)
sistemul musculo-scheletal (mercur, arsenic)
aparatul reproducător (plumb)

Cum evaluăm nivelul de metale grele din organism?

Severitatea simptomelor intoxicării cu metale grele, variază mult în funcție de gradul de intoxicare, durata de timp mai mare sau mai mică a expunerii dar și de vârsta pacientului respectiv și starea lui de sănătate anterioară expunerii.
Testele toxicologice din sânge și urină depistează nivelul de metale grele (mercur, plumb, arsenic) acumulat în corpul uman. De asemenea analiza firului de păr și a unghiilor, poate aduce informații exacte despre gradul de acumulare al acestor metale grele în trupul nostru.

Remedii naturale în cazul intoxicației cu metale grele
Există agenți chelatori chimici specifici (de exemplu, glutationul) care pot lega moleculele de mercur, plumb sau arsenic din sânge și le pot elimina natural prin urină, însă această terapie nu este lipsită de efecte secundare nedorite.
Remedii naturale care pot ajuta în cazul intoxicației cu metale grele sunt: algele marine, clorella, spirulina, orzul verde, ceaiul verde, plantele medicinale depurative ale sângelui și limfei: trei frați pătați, urzica, păpădia, brusture, sânziene, soc, frasin, mesteacăn, codițe de cireș, mătase de porumb, coriandru- frunze, menta, busuiocul, rosmarinul, cimbrul, ghimbirul și scorțișoara. De asemenea se mai pot folosi remediile naturale ca: argilă, zeolith, shilajeet, cărbune medicinal, precum și vitaminele din grupul B, în special B6, B1 și vitamina C.
Există plante medicinale cu potențial fitochelator care au efecte remarcabile în eliminarea metalelor grele din trup. Dintre acestea enumerăm: usturoiul, ceapa, armurariul, ginkgo biloba, turmericul, triphala (amalaki, bibitaki, haritaki).
În aceeași categorie (fitochelatoare) intră și alimentele crucifere cum sunt: conopida, broccoli, varza albă, varza roșie, kale, varza de Brussel, ridichile și guliile, care prin conținutul de substanțe organosulfuroase, contribuie la eliminarea metalelor grele ca: plumbul, arsenicul și mercurul.

Dieta recomandată în cazul intoxicației cu metale grele

Fructele și legumele bogate în fibre, au un rol important în detoxifierea trupului de metalele grele.
În special fructele bogate în pectină (mere, pere, mure, zmeură, prune, struguri, gutui, afine, coacăze), leagă cel mai eficient metalele grele și le elimină din organism.
Altă categorie importantă sunt alimentele cu frunze verzi, care sunt cele mai indicate pentru detoxifierea metalelor grele. Astfel varza, spanacul, frunzele de țelină, frunzele de sfeclă, mărarul pătrunjelul, ștevia, dar și roșiile ecologice, reduc inflamația din corp și au efect antioxidant și de eliminare a metalelor grele. De asemenea, fructele și legumele cu conținut mare de vitamina C (citricele, acerola, amalaki, măceșe, cătină) au un rol detoxifiant și antioxidant de excepție, în cazul intoxicării cu metale grele.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Banu, C. şi colab., 1982 – Produsele alimentare şi inocuitatea lor, Edit. Tehnică, Bucureşti; 2. Beceanu, D., 2002 – Tehnologia produselor horticole, Vol. I, Edit. PIM, Iaşi;
https://my.clevelandclinic.org
https://www.reginamaria.ro
https://www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com
https://www.researchgate.net

PRODUSE ASOCIATE
Detox limfatic- capsule
Stem plus – capsule
Silicium BIO – pulbere
Shilajit- capsule
Siluetactiv- capsule
Detoxicarb- capsule
Citoplant, Detoxiplant Forte- capsule si macerat glicerinat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *