Coada calului este diuretica, hemostatica, remineralizanta.

Coada calului (Equisetum arvense) este o planta erbacee, din flora spontana, se considera a fi descendenta uneia dintre cele mai vechi familii de plante (un anumit gen de ferigi) de pe Pamant. Prezinta un rizom orizontal articulat, cu tuberculi bogati in substante nutritive de rezerva si radacini adventive. Anual, din rizom cresc doua tipuri de tulpini. Prima, este tulpina fertila de primavara care apare in lunile aprilie-mai, are 10-15 cm inaltime, neramificata, brun-rosiatica, de forma cilindrica, in jurul careia se insera frunze inguste care se unesc intr-o teaca cu marginea zimtata. In varful acestei tulpini se afla spicul sporifer. Dupa diseminarea sporilor, tulpinile fertile se usuca. Tulpina sterila numita si tulpina de vara se formeaza dupa disparitia celei fertile si are rolul de a produce substante de rezerva care se depoziteaza in tuberculi si vor hrani viitoarea tulpina fertila. Are 20-50 cm inaltime, culoare verde, este articulata, de la noduri pornesc ramuri ca acele de pin, care ii dau aspectul unei cozi de cal. Ramurile au 3-4 muchii si sunt pline la interior – caracteristica dupa care planta poate fi recunoscuta si deosebita de soiurile toxice.

Planta prefera locuri umede: lunci, marginea apelor, locuri argiloase, de la campie pana in regiunea montana. Este raspandita in Europa, Asia si America de Nord.
Pentru uz terapeutic se culeg numai tulpinile sterile, din luna iunie pana in septembrie. Se usuca rapid pentru a nu se brunifica, la umbra, in strat subtire, in locuri bine ventilate.
Denumirea stiintifica de Equisetum este derivata din doi termeni latini care fac referire tot la forma sa: Equus – insemnand cal si seta –par. Arvense inseamna din lunca, campie, pasuni, indicand locul unde aceasta creste natural.

Desi, este foarte toxica daca este consumata de animale, in special bovine, aceasta planta are importante beneficii terapeutice pentru om, precum si utilizari cosmetice.
Medicul roman Galen folosea planta ca remediu pentru hemoragii, afectiuni renale si tuberculoza. Dioscoride – medic al Greciei antice utiliza aceasta planta pentru proprietatile ei hemostatice. In medicina traditionala chineza Coada calului a fost intrebuintata pentru tratarea febrei, gripei, diareei, hemoroizilor si a tulburarilor oculare (conjunctivita).
Coada calului este un indicator biologic pentru aur, concentrand cantitati semnificative in planta, in zonele cu solurile bogate in acest metal nobil, se pot acumula pana la 4,5 uncii de aur pe tona de material vegetal proaspat. De aceea, in trecut planta era folosita si pentru tratarea poliartritei reumatoide. Din pacate , planta acumuleaza totodata si metale grele aflate in minereurile din zona.

Compozitie chimica: flavonoide, saponozide, alcaloizi (nicotina, equisetina), carotenoide (alfa si beta-caroten), acizi fenolici (acid clorogenic, acid cafeic, acid cicoric), acizi organici (acid ascorbic, salicilic, ferulic, peptic, galic), aminoacizi (niacina – vit. B3), steroli (beta sitosterol, campestrol), taninuri, ulei volatil, minerale: dioxid de siliciu (66%), saruri de potasiu, magneziu, mangan si aluminiu, oligoelemente precum: seleniu, fier, calciu, fosfor, crom, zinc, cobalt.

Proprietati terapeutice:
-diuretica (prin flavonoide si saruri de potasiu), dezinfectant urinar- fiind de ajutor in edeme renale, edeme postraumatice, infectii urinare, oligurie (micsorarea cantitatii de urina eliminata), retentie urinara, incontinenta urinara, utilizata traditional in inflamatia sau marirea benigna a prostatei;
-scade hiperazotemia si hiperuricemia (prin flavonoide si saruri de potasiu), ajuta la eliminarea ureei si acidului uric in exces – cu utilitate in tratarea fitoterapeutica a gutei, a insuficientei renale acute;
-antihipertensiva – prin efectul diuretic se contracareaza efectul de retinere a apei si sodiului in organism, marind doza de eliminare a urinei si scazand volemia sangvina, va scadea tensiunea arteriala. Prin aportul de siliciu din planta, se stimuleaza absorbtia si utilizarea calciului in organism si se protejaza arterele de depunerile placilor ateromatoase (grasimi) calcificate.
-tratarea enurezisului la copii;
-remineralizant (prin minerale). Rol antianemic in anemiile secundare posthemoragice, in anemiile hipocrome;
-de sinteza a colagenului si de cosolidare a tesutului conjunctiv. Compusii cu siliciu au efect stimulant asupra fibroblastilor care sunt celule ale pielii responsabile pentru secreţia fibrelor de elastină şi colagen, ajutand astfel la regenerarea si mentinerea integritatii fibrelor de colagen – astfel, ajutand in prevenirea si atenuarea vergeturilor, a ridurilor, intarirea unghiilor casante, elasticizarea fibrelor de par friabile si deteriorate;
-in afectiuni musculo scheletale: prin continutul de siliciu intervine in metabolismul fosfo-calcic, ajutand la fixarea calciului in oase si dinti, la intarirea oaselor, vindecarea fracturilor, osteoporozei, osteoartritei;
-antiinflamatoare si antimicrobiana;
-la nivelul aparatului respirator are actiune expectoranta si bronhodilatatoare cu utilitate in bronsite, pneumonii, emfizem si tuberculoza;
-la nivelul aparatului digestiv: reduce aciditatea gastrica – adjuvant in ulcerele gastrice si gastrite hiperacide.
-hemostatic (prin taninuri, flavonoide, acid peptic si acid galic) – fiind adjuvant in sangerari gingivale, epistaxis, metroragii (sangerare uterina care apare la intervale neregulate, intre menstruatii), menoragii (cresterea abundentei cantitative si a duratei menstruatiei), hematurie (sange in urina);
-antidiareic (prin taninuri astringente);
-antisudorific- de folos in tratarea transpiratiilor abundente la picioare;
-tratarea obezitatii insotita de retentie de lichide;

Administrare interna:
Pulberea din planta uscata se rasneste fin cu rasnita electrica, iar din pulberea rezultata se ia cate o lingurita rasa (1g) de 4 ori/ zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute inainte de mese, se tine sublingual 15-20 minute si apoi se inghite cu apa plata. Cantitatea de pulbere nu se rasneste pentru mai mult de 5-7 zile, deoarece se oxideaza si se altereaza proprietatile.
Maceratul la rece: se pun 2 linguri de planta rasnita fin la un litru de apa plata, se tine la temperatura camerei, peste noapte – aproximativ 7 ore iarna si 3-4 ore vara, apoi se strecoara. Lichidul rezultat se bea peste zi intre mese.
Tinctura de coada calului: 20 de picături la un pahar mare cu apă, după mese, de 3 ori pe zi in 100 ml apa plata. Tinctura se poate prepara din 20g frunze si 100 ml alcool de 60-70 grade, lasate la macerat 10 zile, dupa care se strecoara.

Administrare externa:
Cataplasma din pulbere de coada calului: se combina 2-3 linguri de pulbere de planta cu apa calduta, amestecand pana se formeaza o pasta, care va fi intinsa pe locul afectat si va fi tinuta 1-3 ore. Are efect cicatrizant in rani deschise, ulcere varicoase, furuncule.
In epistaxis se introduce intranazal in nara afectata un tampon cu vata imbibat cu macerat.
In hemoroizi se fac spalaturi sau se aplica comprese cu macerat de planta.
Baile partiale cu macerat la rece pentru maini si pentru picioare : se pun 4 linguri de planta macinata fin la 2 litri de apa plata, se tine la temperatura camerei, peste noapte – aproximativ 7 ore iarna si 3-4 ore vara, apoi se strecoara. Se realizeaza in caz de degeraturi sau transpiratii abundente ale picioarelor.

Precautii. Contraindicatii.
Nu se administreaza la femeile gravide deoarece prin alcaloizii continuti poate avea efect oxitocinic – avortiv.
Nu se administreaza la femeile care alapteaza.
Nu se recomanda la copii mici pana in 2 ani deoarece contine nicotina (in cantitati mici) si siliciu (in cantitate mare).
Prin continutul de tanin si sarurile de siliciu in cantitate mare, poate provoca iritarea tubului digestiv, mai ales in cazurile in care se administreaza concomitent si antiinflamatoare nesteroidiene, de aceea este recomandat ca administrarea sa se faca in cure.
Interactioneaza cu medicamentele diuretice marindu-le potenta.
Datorita continutului de nicotina se poate produce o hiperstimulare a sistemului nervos la persoanele care concomitent cu tratamentul cu aceasta planta, fumeaza, beau cafea sau utilizeaza plante care contin cafeina (guarana, ceai verde, negru, mate).
Contine o enzima thiaminaza care in tratamentul pe termen lung si supradozare poate duce la distrugerea tiaminei- vit. B1.
Exista specii toxice: Equisetum telmateia, Equisetum palustre cu care Coada calului (Equisetum arverse) poate fi confundata.

Dr. Florea Elena Tena
competenta apifitoterapie si aromoterapie

One Thought on “Coada calului”

  • Este foarte interesant cum Coada calului este folosita atat in medicina traditionala antica, cat si moderna, si o recomand cu incredere. Aceste proprietati terapeutice sunt importante pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *