Capsaicina este numele unei substanțe care se găsește în ardeiul iute (Chilli pepper) raspunzatoare de senzatia extrema de fierbinte pe care o genereaza la contactul cu mucoasa bucala, in cazul ingerarii.Desi efectele ei au fost observate din cele mai vechi timpuri, abia astazi cercetarile moderne ii ofera un loc binemeritat printre substantele cu mare potential de vindecare. Iata cateva din efectele de vindecare si ameliorare pe care aceasta substanta – extrasa din cunoscutul ardei iute – capsaicina, le are in organismul uman.
Analgezic natural
Cercetarile efectuate asupra capsaicinei si efectele sale in organism ne arata ca aceasta substanta este foarte folositoare in cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori rezultate in urma traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali), sau in cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice (Chapman,1997). Capsaicina ofera o noua cale de a trata durerea prin desensibilizarea receptorilor de durere, manifestata prin aparitia senzatiei de “amorteala” in aria nervilor senzitivi corespunzatori zonei afectate de durere, avand ca urmare scaderea durerii din acea zona (efect analgezic).
Studii facute la Universitatea Harvard indica folosirea capsaicinei pentru tratamentul durerii neuropatice din nevralgia postherpatica. Poate fi utilizata si pentru durerea atipica faciala (datorata iritatiei nervului trigemen care inerveaza zona fetei).
Scaderea in greutate
Institutul Medical din Anglia, a condus un studiu in 1986 asupra a 12 voluntari, care a aratat ca ingestia de condimente picante (ardei iute) creste rata metabolismului si prin aceasta determina scaderea in greutate. Se stie ca metabolismul omului este dependent de exercitiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonala si digestia normala. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicina duce la o veritabila “topire a caloriilor”, declansand un efect termodinamic de incalzire pentru aproximativ 5 ore de la ingestie, stimuland digestia si alte funcii ale organismului.
Stimularea sistemului imun
Un alt rol al capsaicinei este acela de stimulare a sistemului imun. Administrarea capsaicinei atrage, print-un fenomen deja cunoscut, celulele sistemului imun care ajuta la distrugerea bacteriilor si inactivarea substantelor toxice rezultate din distrugerea celulara si a reactiilor alergice.
Afectiuni respiratorii
Uzul capsaicinei in tratamentul racelilor comune are o istorie veche. In Cuba, Brazilia si Peru este folosit pentru aplicatii externe pe piept si gat ori sub forma de gargara cu macerat in caz de laringite, faringite ori amigdale inflamate. Se foloseste si pentru dureri de urechi, dar si in caz de tuse si pentru eliminarea mucozitatilor din tubul digestiv si respirator (efect mucolitic si expectorant). Sprayurile cu capsaicina au efect decongestionant, reduc durerea si actioneaza ca si antiseptic local, fiind folosite cu succes in cazul afectiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).
Scaderea colesterolului
Capsaicina are efecte de reducere a nivelelor de colesterol din sange. Studiile arata ca actiunea capsaicinei se realizeaza pe doua cai: creste activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grasimilor si scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Studiile au dovedit ca un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, creste HDL colesterolul (“colesterolul bun”) si scade LDL colesterolul(“colesterolul rau”) avand rezultate benefice si in cazul aterosclerozei (impiedica cresterea placii de aterom pe peretii vaselor sanguine). Un studiu realizat in India, arata ca dieta bogata in alimente picante si ardei chilli (cu continut crescut de capsaicina) si saraca in proteine, are rezultate bune in scaderea greutatii corporale si normalizarea trigliceridelor in organism. Capsaicina se leaga de proteinele din ficat (proteine ce au rol in transportarea grasimilor) ducand indirect la scaderea absorbtiei lor.
Stimuleaza circulatia
Prin efectul sau vasodilatator, capsaicina scade tensiunea arteriala si riscul de accidente vasculare ori infarct de miocard. Se poate folosi pentru stimularea circulatiei la membrele inferioare ori in alte zone afectate. Tot efectul vasodilatator este responsabil si de scaderea durerii in zonele in care se aplica crema cu capsaicina
Efecte benefice in diabet
Ambele calitati de cresterea a fluxului sanguin si efectele sale analgezice, lucreaza in conjunctie pentru a imbunatati calitatea vietii diabeticilor. Conform Dr. Rud Tandan aproximativ 25-33% din pacientii diabetici au dureri datorate neuropatiei diabetice. Studiile gasite la arhiva Centrulde Cercetari in Medicina Interna USA, arata ca 25 % din pacienti au o calmare a durerii completa dupa tratamentul cu capsaicina, 50% au o reducere semnificativa, iar 23% au sesizat ca nu mai au dureri ori cel putin durerea nu a mai crescut.
Cum putem folosi capsaicina
Datorita tuturor acestor efecte, se recomanda folosirea capsaicinei (din ardeiului iute) sub forma de geluri, creme ori sprayuri asupra zonelor afectate cat si intern in doze bine stabilite de medicul fitoterapeut, fara a ne teme de efectele secundare multiple pe care medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (folosite pentru durere) le au.
Concluzie
Tratamentul cu capsaicina este o metoda naturala, de a elimina durerea evitand efectele secundare multiple pe care le au medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene orale. Singurele efecte secundare ale capsaicinei sunt senzatia de incalzire locala, amorteala temporara si eventuala iritatie locala in cazul uzului indelungat. De asemenea se foloseste cu precautie de persoanele suferind de afectiuni gastro-intestinale (ulcer gastric, gastrita, hemoroizi).
Luat sub indrumarea unui medic, tratamentul cu capsaicina (din ardeiul iute) dovedeste rezultate certe, pe o perioada lunga de timp.
DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steaua-divina.ro, www.terapieholistica.ro
PRODUSE ASOCIATE