Litiaza biliara reprezinta depunerea de cristale (cel mai des din colesterol) in vezica biliara cu formarea de calculi biliari unici sau multipli. Afectiunea este foarte frecventa in Occident atat datorita dietei supraproteice si hiperlipidice cat si datorita stilului de viata nesanatos, femeile fiind de 4 ori mai mult afectate decat barbatii.

 

Ficatul si vezica biliara in Ayurveda

Din punct de vedere ayurvedic, ficatul este un organ Pitta (foc) si este sediul Ranjaka Pitta (cea care da culoare) fiind semnificativ faptul  ca in ayurveda Pitta este asociata cu bila (lichidul secretat de ficat si stocat in vezica biliara si care are culoare verde sau galben auriu). Pitta (foc) este una din cele 3 dosha in ayurveda (alaturi de Vata-aer si eter, Kapha- pamant si apa).

 

Cum se dezvolta ” pietrele biliare “

Cand lichidul biliar (bila) se stocheaza pentru un timp mai indelungat in vezica biliara el devine mai vascos si uleios (calitati Kapha) iar prin pierderea apei, bila (Pitta viciata in acest caz) va forma litiaza sau “pietrele” biliare  in vezicula biliara.

 

 

Ce dieta recomanda Ayurveda

  • Dieta echilibrata: grasimi din uleiuri vegetale: ulei de masline, floarea soareluib presatlarece, cocos si ulei de in (fiind excluse grasimile din carne si reduse grasimile din lactate).
  • Se recomanda consumul suficient de lichide (apa), cel putin 2 litri/zi, distribuiti pe toata durata zilei.
  • Dieta bogata in fructe (in special citrice, mere, pere) care au rolul de a usura dezintegrarea calculilor biliari si de a preveni formarea altor calculi.
  • Legumele proaspete: morcovi, sfecla, anghinare, telina, pastarnac, dovlecel, dovleac, legume cu frunze verzi, prin continutul crescut de pectina ajuta la detoxifierea corpului de toxine.
  • Se evita carnea rosie, alcool, smantana, lactate acre (iaurt, kefir), oua in exces, frisca, ciocolata, cafea, nuci, seminte grase, prajeli, rantasuri.
  • Se evita mancarea rafinata si procesata industrial, se evita zaharul alb si produsele cu zahar alb.
  • Se folosesc din abundenta condimente alimentare: turmeric, ghimbir, usturoi, fenicul, anason, cardamom, coriandru, hingu, chimen darseevitacondimenetele fierbinti (piper, ardei iute) care agraveaza dosha Pitta (foc).
  • Este importanta pastrarea regularitatii meselor (mic dejun, pranzul si cina) pentru a pastra echilibrul normal al digestiei.
  • Se mentine greutatea normala a corpului, stiut fiind ca obezitatea favorizeaza aparitia litiazei biliare, dar se evita si curele drastice de slabit, intrucat si ele la randul lor, dezechlibreaza sistemul dosha in organism ducand la aparitia litiazei biliare.

 

 

Detoxifiere periodica

Detoxifierea este parte importanta a tratamentului litiazei biliare. Curele periodice cu suc de mere si ulei de masline amestecat cu suc de lamaie (care au proprietatea de a dizolva calculii biliari) urmate de eliminarea calculilor prin purgatie, sunt binecunoscute si pot da rezultate in anumite tipuri de calculi.

De asemenea procedeele ayurvedice de purificare Panchakarma realizate periodic dau rezulttae foarte bune. Panchakarma este un procedeu ayurvedic ce se realizeaza in 5 etape si care are rolul de a purifica corpul de toxine, echilibrand doshele in organism si  rejuvenand corpul.

In cazul litiazei biliare procedura de Panchakarma numita Virechana (purgatia ayurvedica utilizand remedii din plante) este de electie. Aceasta elimina dosha Pitta (foc) viciata, detoxifiaza sangele de toxinele acumulate in ficat si vezica biliara si curata tractul gastrointestinal in totalitate.

 

 

Plante si remedii ayurvedice utile in litiaza biliara

Ayurveda recomanda o serie de plante pentru tratarea litiazei biliare:

Turmeric (Curcuma longa), Neem (Azadirachta indica), Bhumiamalaki (Phyllanthus niruri) , Bringaraj (Eclipta alba), Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), Haritachi (Terminalia chebula), Gokru (Tribulus terestris), Panchaved- stimuleaza vezica biliara si ajuta ficatul si vezica biliara in eliminarea bilei stagnante.

Fitoterapia traditionala romaneasca recomanda de asemenea plante medicinale pentru tratarea acestei afectiuni: Coada soricelului (Achillea millefolium), Papadie (Taraxacum officinale), Cicoare (Cicorium intybus), Anghinare (Cynara scolimus),  Salcam (Robinia pseudacacia), Roinita (Melissa officinalis), Fenicul (Foeniculum vulgare), Anason (Pimpinella anisum), Coriandru (Coriandrum sativum) pot fi folosite in diferite combinatii pentru un rezultat eficient.

De asemenea, produsele Meridian Vezica biliara si Meridian Ficat, tip SteauaDivina, alaturi de produsul Litobil, pot fi folosite cu succes in acest tip de afectiune.

Tratamentul ayurvedic si fitoterapic se realizeaza sub indrumarea medicului fitoterapeut, intrucat pot aparea complicatii grave uneori prin eliminarea brusca a unor calculi in canalul coledoc (canalul prin care lichidul biliar se elimina in intestin).

 

Dr. Violeta Parvu

Medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie, ayurveda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *