Subiect mult dezbătut în ultima vreme detoxifierea este un proces pe cât de normal pe atât de complex. El se desfășoară în mod obișnuit în multe părți ale corpului nostru, permanent, fără ca noi să ne implicăm conștient în derularea sa. Oamenii de știință din ziua de astăzi cunosc căile prin care organismul nostru  elimină în exterior toxinele dar procesele profunde de detoxifiere celulară sunt încă foarte puțin cunoscute. 

   Înaintea epocii moderne și a dezvoltării tehnologice excesive care o caracterizează procesul de detoxifiere însemna eliminarea din corp a produșilor de metabolism ce rezultau în urma digestiei alimentelor. În societatea de astăzi datorită modificării în sens negativ a stilului nostrude viață în organismul nostru se acumulează permanent substanțe toxice. Pentru a înțelege ce este detoxifierea și cum putem ajuta la desfășurarea corectă a acestui proces complex este necesar să înțelegem mai întâi ce sunt toxinele.

   Toxinele sunt substanțe naturale sau chimice care nu pot fi degradate complet și care se depun în organism perturbând activitatea normală a acestuia.

   Substanțele chimice toxice sunt scrise (sau nu) pe ambalajele alimenteleor pe care le cumpărăm. Celebrele ”E”-uri  despre care am auzit cu toții sunt toate substanțe toxice, unele mai periculoase decât celelalte.  Unele dintre ele sunt periculoase dacă depășesc o anumită doză, altele sunt periculoase chiar și în cantități foarte mici.

   Un organism sănătos face față unei anumite cantități de astfel de toxine reușind prin mecanismele de detoxifiere (hepatice, pulmonare, renale etc.) să le elimine pe măsură ce ele ajung în organism. Dacă însă aportul de toxine depășește capacitatea organismului de a le elimina organismul începe și le stochează în vederea eliminării ulterioare a acestora.

   În momentul în care procesele de eliminare fiziologică sunt depășite de cantitatea foarte mare de toxine din organism toate procesele fiziologice încep să fie perturbate: în corp apare starea de inflamație cronică, circulația sângelui și a limfei se încetinește, tranzitul intestinal se derulează cu dificultate etc.

   Substațele naturale devin toxine atunci când ele nu sunt corect și complet metabolizate de organism. 

   Alimentele ingerate, pentru a putea fi digerate corect trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fie compatibile cu tipul nostru constituțional, să fie compatibile între ele, cu sezonul și momentul din zi în care le consumăm etc.

   De exemplu persoanele cu o constituție firavă, slabe, friguroase ar trebui să aibe un regim alimentar alcătuit din alimente preparate termic, cade, ocntuoase și grele  pentru a compensa tendința către uscăciune și rece pe care o au în mod nativ. La fel persoanele cu exces ponderal, ten gras, care au tendința de a forma mucus în exces ar trebui să consume peponderebt alimente crude, ușoare, nepreparate au puțin preparate termic pentru a-și menține corpul într-o stare excelentă.

   Nerespectarea unei igiene alimentare corecte (evitarea alimentelor prea reci sau fierbinți, ronțăitul între mese, servirea cinei la ore târzii din noapte) face ca procesul digestiei să fie îngreunat iar alimentele ingerate să fie descompuse doar parțial până la așa numiții produși intemediari de metabolism care sunt de fapt toxine. Nefiind produși finali ai procesului de digestie aceste substanțe au o structură prea complexă care nu le permite să fie folosiți ca sursă de energie și organismul, neștiind ce să facă cu ele le depozitează în interiorul celulelor și în spațiul intercelular urmând ca aceste toxine să constituie ulterior materia primă a procesului de detoxifiere.

   Toate procesele metabolice care au ca finalitate eliminarea toxinelor din corp funcționează cu un anumit randament, randament care poate scădea atunci cînd capacitatea mecanismelor de detoxifiere este depășită de cantitatea de toxine ce trebuie eliminate. 

   De aici putem trage concluzia că pentru a facilita procesele de detoxifiere primul pas este eliminarea toxinelor din viața noastră. Spun din viața noastră pentru că toxinele nu intră în organismul nostru doar prin alimentație. Există mai multe tipuri de toxine: toxine mentale, emoționale și fizice.

   Toxinele mentale sunt reprezentate atât de informațiile false cât și de tabuuuri și prejudecăți cu privire la alimentație și nu numai. În această categorie pot intra infornațiile greșite sau incomplete de pe ambalajele alimentelor pe care le consumăm, informații care ne pot induce în eroare și ne pot face să credem că acele alimente sunt bune pentru noi când de fapt nu sunt. Tot aici întră si ideile pe care părinții ni le-au sădit în minte din copilărie cu privire la alimentație (”carnea e bună”, ”bea lapte ca să ai oase puternice” etc). Aceste toxine emoționale ne fac să consumăm alimente care nu sunt neapărat toxice prin compoziția lor cât mai ales prin neadecvarea lor la necesitățile reale ale corpului nostru.

   Situațiile cu stres emoțional crescut ne perturbă metabolismul direct, determinând modificarea modului în care se derulează procesele metabolice (inclusiv procesele de detoxifiere) și indirect prin modificarea comportamentului nostru alimentar. Această ”sincronizare” între ingerarea de alimente incompatibile cu organismul nostru și capacitatea metabolică scăzută datorită stresului facilitează și mai mult producerea de toxine.

   Toxinele emoționale sunt acele emoții negative care ne fac să mâncăm compulsiv. Stresul emoțional diminuează sau anihililează temporar discernământul alimentar făcându-ne să mâncăm  alimente care ne fac rău fizic deși au un anumit efect de compensare emoțională (dulciurile cu zahăr alb consumate în situații stresante, în condiții de anxietate etc.) .

   Acești produși metabolici toxici, indiferent de categoria din care provin, se depun și în interiorul și în exteriorul celulelor în spațiul extracelular împiedicând fluxul de substanțe între interiorul și exteriorul celulei îngreunându-l până la blocare, făcând ca substanțele care trebuie să intre în celule (substanțe nutritive, apă, microelemente, vitamine, hormoni etc.) să rămână în exterior iar substanțele care în mod normal ar trebui să fie eliminate din celulă (produși de metabolism) să rămână în interiorul acestora.

   Procesul de intoxicare lentă a organismului este unul dintre pricipalii factori care duc la îmbătrânirea și deteriorarea organismului conducându-ne lent dar sigur spre boală și moarte.

 

MIHAELA DICULESCU

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, acupunctură

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *