La Congresul internaţional Apimondia din 2013, desfăşurat la Kiev, doi medici ucrainieni, Dimitri şi Pavel Senihin, au prezentat o lucrare despre utilizarea produselor apicole în tratarea osteoporozei. Această boală poate afecta un mare procent al persoanelor vârstnice, în special femeile după instalarea menopauzei, dar şi 15% din bărbaţii de peste 50 de ani.. Osteoporoza este o afecţiune care creşte foarte mult riscul de apariţie al fracturilor, iar oasele se refac cu atât mai greu, cu cât fractura survine la vârste mai înaintate. Deoarece rezultatele clinice obţinute de cei doi medici sunt foarte încurajatoare, merită cu prisosinţă luate în considerare alternativele tratamentului alopat folosit astăzi în mod cronic. Demineralizarea osoasă avansată este una din problemele pentru care medicul endocrinolog îţi va spune frecvent „trebuie să iei medicamente tot restul vieţii”, aşa că, dacă te afli în această situaţie, merită să cauţi şi ajutoare complementare care să crească speranţa de vindecare.

Tratamentul convenţional pentru osteoporoză cuprinde tratamente de substituţie hormonală, săruri de calciu şi vitamina D, bifosfonaţi şi compuşi cu stronţiu – toate medicamentele având efecte secundare la administrare îndelungată. Revista Journal of Osteoporosis and Physical Activity precizează într-un articol despre tratamentele alternative în osteoporoză că se foloseşte acupunctura şi tratamentele cu extracte de trifoi roşu, soia şi black cohosh (plante care au acţiune fitoestrogenică blândă şi se recomandă şi pentru tratarea dezechilibrelor hormonale feminine sau a tulburărilor de menopauză). Mai puţine lucruri se cunosc, însă, despre folosirea mierii şi a celorlalte produse ale stupului în aceste situaţii.

De exemplu, veninul de albine realizează atât imunostimulare, cât şi îmbunătăţirea circulaţiei locale şi a conducerii nervoase şi se consideră că poate duce astfel la creşterea numărului de celule stem, iar prin aceasta, la refacere osoasă. Polenul, păstura, apilarnilul şi lăptişorul de matcă trebuie şi ele adăugate în alimentaţie, deoarece sunt o sursă bogată de vitamine, enzime şi precursori hormonali. Cei doi cercetători şi medici ucrainieni mai adaugă la protocolul terapeutic şi extracte de albine moarte şi de larve de molia-cerii, cu efecte de încetinite a îmbătrânirii şi refacere a celuleor osoase. De asemenea, pacienţii aflaţi în studiu au consumat miere de 3 ori pe zi şi apă cu extract de propolis şi li s-a făcut zilnic masaj cu miere. Lotul de pacienţi a fost format din 80 de femei şi 22 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani, care aveau un diagnostic confirmat de osteoporoză, cu investigaţiile de rigoare. La 90% din cei 102 pacienţi s-a ameliorat mobilitatea şi au scăzut durerile, iar testele repetate după doi ani au arătat creşterea densităţii osoase.

Tot în 2013, un cercetător rus, Oleg Surkov, a prezentat efectele administrării unui extract apos de propolis, împreună cu plante medicinale (afin, măceş, rhodiola, cruşin etc.), timp de doi ani, la un grup de 200 persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 86 ani (s-au exclus persoanele care aveau diabet, cancer sau accidente vasculare cerebrale, deoarece s-a urmărit impactul propolisului asupra îmbătrânirii fiziologice). Dozele de extract de propolis au variat între 10-50 ml zilnic şi pe parcursul studiului s-au făcut periodic analize de sânge, măsurători antropometrice, ECG, măsurători ale tensiunii arteriale, control stomatologic etc. Rezultatele au arătat o încetinire considerabilă a îmbătrânirii la lotul care a consumat propolis şi plante medicinale faţă de lotul martor.

Cele 5 mari acţiuni prin care produsele apicole ne protejează de îmbătrânire sunt: efectul antioxidant, efectul de reglare a circulaţiei, stimularea imunităţii, reglarea nivelului hormonal şi asigurarea întregului necesar de vitamine, minerale şi enzime. Recomand adăugarea la produsele apicole a unor plante precum: ginseng, ashwagandha, cătină, usturoi, păducel, măceşe, coada-calului, păpădie, muguri de plop, ginkgo biloba. Persoanele care au probleme cu osteoporoza pot consuma zilnic sucuri proaspăt preparate din fructe şi legume, în special de: portocale, grepfrut, mere, sfeclă roşie, morcov, struguri, fructe de pădure, în cantităţi de 300-500 ml.

Toate aceste rezultate converg spre ideea că produsele apicole, împreună cu extractele din plante medicinale, se pot dovedi de mare ajutor în prelungirea vieţii şi menţinerea sănătăţii osoase la persoanele vârstnice.

Dr. Cristina Pavel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *