Ce este colonul iritabil?
Colonul iritabil reprezintă un grup de simptome intestinale foarte supărătoare, ce se manifestă prin dureri abdominale difuze, crampe abdominale, discomfort abdominal, borborisme abdominale, meteorism abdominal (balonări), asociate cu diaree cronică sau/și constipație.
Sindromul de colon iritabil este o afecțiune funcțională a colonului (intestinul gros), care odată afectat, nu mai “lucrează” normal și generează o simptomatologie specifică. Boala apare în general la adolescenți și adulți, fiind foarte mult legat de dietele nesănătoase (alimentația de tip fast- food, excesul de sucuri carbogazoase, alimente procesate, prăjite, prea uleioase, prea sărate, prea iuți) la care se adaugă programul haotic de alimentație al adultului ( mese neregulate, mâncatul seara târziu sau noaptea, mâncatul compulsiv sau în fața computerului). Boala se manifestă în mod egal atât la bărbați cât și la femei, iar la femei se poate accentua simptomatologia în timpul ciclului menstrual.
Care sunt cauzele apariției bolii?
Deși sunt greu de precizat cauzele colonului iritabil, medicii specialiști sunt de acord că una din cauzele fundamentale este dieta necorespunzătoare, precum și stresul psihic crescut, la care acea persoană este vulnerabilă. Astfel, stările de îngrijorare excesivă, teamă și nesiguranță, teama de a nu face față competiției și schimbărilor, solicitările din ce în ce mai crescute ale mediului în care persoana respectivă trăiește, sunt factori care determină, întrețin și agravează această afecțiune. De aceea tratamentul colonului iritabil, va trebui să se adreseze și echilibrării aspectelor psihice și emoționale ale acelei persoane.
Cum este diagnosticat?
Apariția constantă a simptomatologiei menționate, face necesară consultarea medicului, care va decide dacă sunt necesare analize suplimentare pentru stabilirea diagosticului. În general durerea abdominală constantă, agravată în timpul sau după mese și care se diminuează dupa eliminarea scaunului, constipația sau diareea, ori combinația celor două, apariția de depozite mucoide albicioase în scaun, abdomen meteorizat (balonat), sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului de sindrom de colon iritabil.
Care este tratamentul colonului iritabil?
Tratamentul colonului iritabil este unul complex, care necesită schimbări ale dietei, administrarea de remedii naturale și tehnici de control al stresului. Este de menționat că această afecțiune răspunde foarte bine la tratamentul naturist, astfel că plantele medicinale cu efecte antispastice, reglatoare ale motilității intestinale, sedative, carminative, dau rezultate foarte bune în ameliorarea simptomatologiei și tratatrea bolii.
Dietoterapia
– Se vor consuma cantități mici de alimente proaspăt gătite, organizate în 4-5 mese pe zi, se vor evita mesele abundente cu mâncăruri greu digerabile.
– Se evită alimentele grase, prăjite în ulei, produsele lactate (brânzeturi grase, înghețată), alimentele ca: varza, fasolea uscată, ridichile, mazărea uscată, conopida, soia (produc gaze abdominale excesiv), ciocolata și produsele pe bază de cofeină (cacao, ceai verde, ceai negru, cafea), băuturile carbogazase și sucurile din comerț, alcoolul și tutunul.
În cazul în care predomină constipația, medicul va recomanda introducerea în alimentație a unei diete bogate în fibre vegetale naturale, iar în cazul predominenței diareei, se exclud alimentele care pot produce laxatie. Uneori fructele dulci ori glutenul din cereale, pot agrava simptomele. Toleranța alimentară a pacienților poate fi diferită de la om la om, de aceea discuția cu medicul este foarte importantă.
Fitoterapia
- Plantele medicinale cele mai utilizate sunt plantele carminative, astringente ori laxative, antispastice ale musculaturii colonului și sedative (calmante ale psihicului). Dintre acestea mentionăm: coriandru, feniul, cardamom, răchitan, stejar, turița mare, coada șoricelului, roiniță, salcâm, gălbenele, levanțică și dintre plantele indiene: bilva, ashvagandha, brahmi, pippali, în combinația și dozele recomandate de medicul naturist.
- Uleiurile esențiale naturale, recomandate de medicul naturist: ulei de anason, fenicul, coriandru, levantică- dau rezultate foarte bune.
- Extractele hidroalcoolice (tincturi din plante medicinale) ca: extractul din muguri de Smochin (Ficus Carica ), Extractul din muguri de Tei argintiu (Tilia tomentosa) şi Extractul din mlădiţe de Merişor (Vaccinum vitis ideea ), au efecte profunde şi de durată.
- Tincturi alcoolice din plante medicinale: coriandru, boz, nalbă, tătăneasă, pătlagină, stejar, rocoină, brusture- sunt de asemenea indicate.
Managementul stresului
Eliminarea stărilor de anxietate, neliniște, nesiguranță, prin tehnici de control al stresului: psihoterapia, meditația, terapia posturală, practicarea sporturilor de recreere ca: înnot, ciclism, alergat, asociate cu terapia naturistă sedativă și calmantă psihic, dau rezultate excelente.
Datorită faptului că tratamentul naturist dă rezultate foarte bune în tratarea sindromului de colon iritabil, medicul naturist recomandă remediile naturale, chiar ca prim pas în tratamentul bolii, cu rezultate excelente.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
Dr. VIOLETA PÎRVU
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
PRODUSE ASOCIATE
Meridian intestin gros- capsule