Ciuperca Agaricus, deși cunoscută din cele mai vechi timpuri în regiunile asiatice, a început să fie cultivată în Europa, relativ târziu, în Franța în sec al 17- lea, iar apoi în America de nord , începând din sec. al 19-lea. În prezent sunt cele mai populare și cultivate ciuperci în lume, dar mai ales în SUA. Ciupercile mature sunt albe, cele imature sunt brune și se folosesc cel mai comun pentru uzul alimentar, fiind cunoscute şi sub denumirea de Portabello mushroom şi Crimini. 

Descriere botanică: 

Ciuperca are o pălărie convexă, mare, cărnoasă, albă sau  maronie, cu margini 

încurbate spre interior. Lamelele ciupercii sunt la ciupercile tinere de culoare gri sau roz, trecând în brun- purpuriu la ciupercile bătrâne. Partea cărnoasă a ciupercii este de culoare albă iar mirosul este specific, plăcut. Toate speciile de ciuperci care au miros plăcut, sunt comestibile, chiar dacă după recoltare carnea ciupercii își poate schimba culoarea usor spre roz sau galben.

Atunci când nu este cultivată,  crește sălbatic după ploaie, pe câmpii și poienițe însorite sau pe reziduurile de bălegar (fiind numită și ciuperca de bălegar) de la sfârșitul primăverii până toamna târziu. 

Există specii de Agaricus (de exemplu Agaricus xanthodermus) care au potențial toxic, de aceea pentru recoltarea ciupercii Agaricus bisporus e necesar să cunoaștem foarte bine calitățile fizice ale ciupercii.

Constituenţi esențiali: 

Ciuperca conține substanțe care inhibă aromataza (estrogen sintetaza), fiind utilă în tratamentul afecțiunilor hormonale la femei,  de asemenea conține minerale: seleniu, cupru, mangan, fosfor, potasiu, zinc, magneziu, calciu şi fier, vitamine:  B2 (riboflavina),  B5 (acid pantotenic),  B3 (niacina) în canntități mari,  B1 (tiamina),  B6 (piridoxina),  B12 (cobalamina), vitamina D (ergocalciferol), proteine, fibre alimentare și acid folic. 

Cum se consumă: 

Cel mai des, ciuperca Agaricus se consumă în stare crudă, de obicei, în scop alimentar dar și terapeutic. De asemenea se consumă pulberea, bine râșnită, din ciuperca uscată.

100 g de ciupercă poate furniza chiar 10-15 % din cantitatea zilnică necesară de vit B3 (niacină) și fosfor. Aceste ciuperci sunt sărace în calorii, 100g ciupercă eliberează doar 19 kcal fiind foarte indicate celor care țin diete pentru slăbit. 

Acțiuni: antiestrogenică, hipoglicemiantă, antitumorală, antiobezitate, hipocolesterolemiantă, nutritivă. 

Indicaţii: cancer de colon – estrogen dependent, cancer de sân, cancer de endometru- estrogen dependent, boala Alzheimer, diabet insulino-dependent, uz alimentar. 

Studii, cercetări:  

– Numeroase studii au dovedit că ciupercile din genul Agaricus  consumate în stare crudă, sunt foarte valoroase, în special pentru femei, deoarece conțin substanțe care inhibă aromataza (enzima estrogen – sintetaza) și astfel reduc nivelul de estrogen crescut, care în cele mai multe situații declanșează și menține progresia cancerelor de sân și endometru, estrogen-dependente, dar și  unele forme de cancer de colon estrogen-dependente.

– În anul 2009 un studiu realizat  pe aproximativ 2000 de femei   a dovedit că femeile care au inclus în dieta lor ciuperci crude 10g pe zi, au redus semnificativ incidența cancerului de sân estrogen- dependent. Alt studiu coreean realizat pe 362 de femei, a demonstrat o legătură seminicativă între incidența scăzută a cancerului de sân la femei și consumul de ciuperci Agaricus.

– Un studiu de cercetare publicat în „Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry”- USA, sugerează faptul că, un consum regulat de  alimente bogate în niacină (vitamina B3) cum sunt ciupercile Agaricus, protejează împotriva bolii Alzheimer și a declinului cognitiv prezent la persoanele vârstei a treia. 

– Cercetările de la “Chicago Health and Aging Project” au fost făcute pe 3500 de persoane, cu vârsta  în jur de 65 ani, care au fost intervievate asupra dietei pe care o urmează, apoi au fost testate abilitățile lor cognitive de-a lungul a 6 ani. Toţi aceia care au luat niacina (vitamina B3),în cantitate de 22mg/zi, din alimente bogate în aceasta substanță- printre care și ciuperci le Agaricus, au avut o rată de dezvoltare a bolii Alzheimer cu 70% mai mică, decât cei din lotul martor, al căror consum a fost în jur de 13 mg pe zi de niacină. În cazul lor, declinul capacităților  cognitive a fost semnificativ redus.    

– În studiile prezentate în 2005 de American Chemical Society din Washington, D.C., 

se arată că ciupercile Agaricus, precum și alte ciuperci (shiitake, maitake) conţin L-ergothioneina, 

un foarte puternic antioxidant, mai puternic chiar decât antioxidanții din germenii de grâu. 

–  Un  lucru demn de punctat este şi acela ca L-ergothioneina nu este distrusă prin prepararea termică a ciupercilor.

– Conținutul substanțial de vitamină D (ergocalciferol) o face utilă sănătății noastre în general dar și celor ce suferă de deficit de vitamina D, în special.

Observații: La ciupercile Agaricus bisporus, ca de altfel la toate cipercile din genul Agaricus, s-au găsit mici doze de Agaritina, substanță care  are efecte antivirale foarte puternice, dovedite prin studii științifice. 

Notă: informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale, remedii naturale, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru tratamentele inclusiv naturiste și folosirea acestor informații în tratamentul  bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Agaricus pulbere

Citoplant forte – Detoxiplant forte

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *