Ciuperca  Coriolus versicolor, crește pe trunchiul și ramurile  copacilor bătrâni de fag, mesteacăn, plop, salcie, stejar dar și măr sau cireș, având forma unor lamele suprapuse, de unde și denumirea sa de “coadă de curcan”. Ea descompune lemnul putrezit de care s-a atașat,  reciclând astfel substanțele organice și sărurile  minerale prezente în lemn. Este o specie de ciupercă, foarte comună, necomestibilă, dar cu efecte medicinale.   

 

Descriere botanică: 

Pălăria ciupercii are un diametru de 1-4 cm, este foarte subțire, scorțoasă și elastică, având forma unui evantai  sau a unei scoici cu marginea ondulată și crestată de unde și denumirea de “coada curcanului”. Culoarea pălăriei variază în funcție de zona în care ciuperca a crescut. Poate fi marone, verzuie, portocalie sau chiar neagră. Poate fi găsită de la câmpie la munte, în orice anotimp al anului, fiind foarte răspândită, insă ciuperca crește doar un sezon într-un anumit loc, dispărând după ce toată masa lemnoasă a fost reciclată.

 

Alte denumiri: Ciuperca mai este numită și Kawaratake în japoneză și  Yun zhi în chineză. Extractul în apă caldă al ciupercii, a fost utilizat de mult timp în medicina tradițională chineză, pentru o gamă largă de afecțiuni în special pentru întărirea sistemului imunitar. (Ying et al., 1987). În denumirile populare mai este cunoscută ca și: coada curcanului, fusta țigăncii, iască de cioată,  scorțar.

 

Constituenți esențiali: 

PSK (polizaharida legată de proteine) numită și “Krestin”, PSP (polizaharidopepdida), Beta-glucan-proteina (antitumorală, antivirală, immunomodulatoare) Ergosterol (provitamin D2). Prin conținutul de acid oleic, alcaloizi, glicoproteine și polizaharide este analgezică și hepatoprotectivă.

 

Acțiuni: 

Antitumoral (citostatic și citotoxic) antiviral, imunomodulator, inhibă HIV (imunodeficiență) și HPV (infecția cu papiloma virus) hepatotrofic, antiinflamator, antibacterian, antibiotic, antiviral, antioxidant, stimulează producția de interferon natural în corp, reglează nivelul transaminazelor în hepatita B și C, anticirotic, stimulează regenerarea celulară.

 

Indicații: 

Cancer (hepatic, gastric, esofagian,  colorectal, cancer de sân, cancer pulmonar, cancer de piele, cancer de prostată) adjuvant în radioterapie și chimioterapie, HIV (imunodeficiență) bronșită cronică, hepatită virală, HPV (infecția cu papiloma virus).

De asemenea este utilă în reumatism, infecții virale (herpes, gripă), infecții ale tractului respirator și digestiv ( Helicobacter pylori), infecții urinare (Esherichia coli). Este foarte bună detoxifiantă prin reducerea mucusului din corp, fiind utilă și în stări de oboseală cronică și devitalizare. 

Această ciupercă medicinală a fost subiectul celor mai multe cercetări științifice în lume (cel puțin 300 de studii din 1970 până în prezent) acționând ca un compus care modifică răspunsul biologic al corpului și este cultivată în condiții aseptice, fiind procesată sub formă de pulbere sau tablete și distribuită atât global cât și în România. 

 

Mod de administrare: 3- 6 g/zi din pulberea de ciupercă uscată sau 1 capsulă de 4 ori/zi sau la indicația medicului. Este foarte important ca persoanele care suferă de anumite afecțiuni să ceară sfatul medicului specialist înainte de administrarea ciupercii.

 

Studii, cercetări: 

  • Din Coriouls Versicolor s-au extras polizaharidele Krestin – PSK în Japonia, în anul 1965 și polizaharidele peptide – PSP în anul 1984 în China, cu proprietăți imunostimulatoare excepționale. 
  • Din 1977 autoritățile japoneze au inclus ciuperca  Coriolus versicolor în lista oficială de produse pentru tratamentul tumorilor maligne.
  • PSK sau “Krestin”  a demonstrat că are o acțiune antitumorală asupra celulelor canceroase (efect citostatic and citotoxic) cât și indirect prin creșterea imunității (Tsukagoshi, 1984). 
  • De asemenea, PSK are activitate antivirală prin stimularea producției de interferon. 
  • Polizaharidul PSP este un puternic imunostimulent și agent anticangerigen (Yang, 1993, Ng,1998).
  • Polizaharidele au activitate chemopreventivă, in vitro (Kun et al., 1999). Asocierea ciupercii Coriolus în radioterapie și chimioterapie în caz de cancer, crește longevitatea pacienţilor. 
  • O polizaharopeptidă izolată din aceasta ciupercă s-a dovedit că are proprietăți inhibitorii asupra HIV-1 (Collins and Ng, 1997).
  • Prin Beta-glucan- este antitumorală, antivirală, imunomodulatoare.
  • Crește rata supraviețuirii la pacienții cu cancer, ce au fost tratați  cu ciuperca Coriolus (Eliza WL, Chung LP, Fai CK). 
  • Suplimentarea cu ciuperca Coriolus pentru 1 an la pacientele care suferă de HPV (infecție cu Papiloma virus) crește substanțial regresia leziunilor generate de HPV (dr Silva- European Congress of Obstetrics and Gynecology- 2008).
  • Unele studii ne spun că ciuperca ar frâna evoluția metastazelor în corp, în cazul diferitelor tipuri de cancer.
  • Prin consumul său constant, ciuperca reduce riscul bolilor cardio-vasculare  prin efectul antiateromatos și hiportensiv.
  • Are efecte de tonifiere si reglare a activității splinei, precum si de reglare a activității plămânilor, fiind eficientă în caz de tuse, dispnee, inclusiv pentru reducerea simptomelor generate de fumat.

Contraindicații:  

Coriolus este contraindicat la pacienții care au suferit o operație de transplant renal, hepatic sau de măduvă osoasă și primesc medicație imunosupresoare, precum și la pacienții aflați sub medicație anticoagulantă.  De asemenea nu se administrează ciuperca Coriolus versicolor la femeile însărcinate sau care alăptează și nici la copii sub 7 ani.

 

Notă: informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale, remedii naturale, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru tratamentele inclusiv naturiste și folosirea acestor informații în tratamentul  bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Coriolus pulbere

Citoplant forte – Detoxiplant forte

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *