Chlorella  este  denumirea generică a unei alge verzi unicelulare, microscopice, ce crește în apele dulci și conține cea mai mare cantitate de clorofilă, dintre plantele verzi cunoscute. Denumirea sa derivă din cuvintele grecești “chloros”, care înseamnă verde și “ella” care înseamnă mic, referindu-se la mărimea microscopică a acestei alge. Există aproximativ 8000 de specii de chlorella, dintre care cele mai cunoscute sunt Chlorella  vulgaris, Chlorella  pyrenoidosa, Chlorella  ellipsoidea, în compoziția chimică a cărora intră  unele elemente specifice, care dau speciei respective calități terapeutice deosebite. 

Ce conține alga chlorella?

În general chlorella este foarte bogată în minerale: calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fitonutrienți CGF, betacaroten, biotină, carotenoizi, clorofilă, acizi grași esențiali, acid folic, inositol, acid paraaminobenzoic (PABA), acid pantotenic, proteine, toți aminoacizii esențiali,  acizi nucleici ADN si ARN, vitamine : A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K. În formă uscată, proporția substanțelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrați, 20% grăsimi, 5% fibre  și 10% minerale și vitamine.

Care sunt acțiunile sale?

Stimulent imun, antitumoral, anticolitic, antiastmatic, antidiabetic,antiagregant plachetar, hipotensiv, antiulceros, echilibrant hormonal, previne infecțiile, protejează corpul împotriva radiațiilor nocive, efect antioxidant, chelator al substanțelor chimice nocive și a metalelor grele din organism (detoxifiant), hipocolesterolemiant, laxativ.

Studii, cercetări 

Crește activitatea sistemului imun

Chlorella stimulează sistemul imun  prin producerea de interferon, stimularea activității macrofagelor, a celulelor T și a factorului de necroză tumorală, ceea ce o face eficientă în tratamentul preventiv al cancerului, precum și a infecțiilor bacteriene sau virale. Într-un studiu al cercetătorilor japonezi de la Universitatea Kanazawa din Japonia și publicat în Special Edition of Health World Magazine 1989, se demonstrează efectul de creștere a imunității generale, asupra șoarecilor tratați cu chrolella, o anumită perioada de timp.

Protejează organismul împotriva cancerului

Prin conținutul său în carotenoide (substanțe puternic antioxidante), are rol preventiv împotriva cancerului, la om. Studii recente ale cercetătorilor sud -coreeni, relevă că violaxantina (prezenta în Chlorella ellipsoidea) și luteina prezentă în Chlorella vulgaris, au calități de inhibare a creșterii celulelor tumorale și de creștere a apoptozei celulelor canceroase – Journal of Agricultural and Food Chemistry, 26 noiembrie , 2008.

Crește longevitatea și reîntinerește organismul

Chrolella pyrenoidosa conține un factor antiîmbătrânire numit CGF (Chrolella Growth Factor) și care are un rol important în stimularea creșterii, dezvoltării și reînnoirii constante a celulelor organismului uman. Foarte valoros este și conținutul în acizi nucleici ARN si ADN, care o face eficientă în procesele de reparație celulară, crescând rata longevității.

Chelator al substanțelor chimice și a metalelor grele din organism

Prin conținutul său crescut în clorofilă, chlorella detoxifică organismul de substanțele chimice nocive (pesticide, medicamente, metale grele). Un studiu realizat în Japonia și publicat în Journal of Medicinal Food, în martie 2007, relevă că femeile care alăptează, aflate în terapie cu chlorella, au avut concentrații mult mai mici de substante toxice (dioxina) în laptele matern, comparativ cu femeile care nu au luat acest supliment alimentar, iar nivelele de IgA (imunoglobulină A) au fost semnificativ crescute la femeile din grupul consumator de chlorella, ceea ce a dus la scăderea infecțiilor nou născuților din acest grup. Alt studiu realizat pe șoareci de laborator, publicat în Food Chemistry Toxicology, în iulie 2008, a arătat că tratamentul cu chlorella reduce semnificativ nivelele de plumb din sânge și țesuturi.

Scade colesterolul din organism

Într-un articol publicat în Journal of Medicinal Food, în septembrie 2008, cercetătorii japonezi au demonstrat că nivelele crescute de colesterol sanguin, au revenit la normal la pacienții tratați timp de 16 săptămâni cu chlorella, comparativ cu grupul martor, iar nivelele fluctuante de glucoză din sânge, s-au echilibrat pe parcursul tratamentului.

Cum se administrează?

Chrolella se administrează sub formă uscată, ca pulbere 1 linguriță /zi, ori capsule sau tablete câte 1 capsulă/tabletă de 3 ori/zi. Fiind un bun supliment energetic, este foarte utilă consumarea ei ca și aliment bogat în proteine vegetale, în caz de subnutriție, anemie, obezitate.

Când nu se recomandă?

La femeile însărcinate sau care alaptează, la persoanele alergice la alga chlorella.

Interacțiuni medicamentoase:

Deoarece interferă cu medicația anticoagulantă, nu se recomandă la bolnavii aflați sub medicație anticoagulantă (reduce efectul acestor medicamente), și nici la bolnavii de gută (deoarece poate crește cantitatea acidului uric în sânge).

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Chlorella- pulbere

Citoplant forte Detoxiplant forte

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *