Vitaminele si mineralele sunt substante absolut necesare corpului nostru, deoarece in absenta lor nu se pot desfasura unele reactii metabolice in corp, deci viata nu e posibila. Unele vitamine, ca de exemplu vitamina D sau F, le putem sintetiza in corpul nostru, insa majoritatea vitaminelor si mineralelor trebuie sa le aducem prin consumul unor alimente sau suplimente nutritive, in functie de carente. Cand este vorba despre carente grave, care pun viata in pericol, se administreaza chiar tratamente sub forma de medicamente injectabile, care contin cantitati mari de vitamine. Este cazul anemiei prin deficit de vitamina B12 (care poate apare mai frecvent la vegetarieni, deoarece vitamina B12 este intalnita mai rar in alimentele vegetale), a hemoragiilor masive care impun administrare de vitamina K injectabila si a deficitului de vitamina D, fie in copilarie (cand trebuie sa se formeze corect oasele), fie dupa menopauza, pentru a preveni osteoporoza (pierderea masiva de masa osoasa). In afara acestor situatii mai speciale, vitaminele pot fi asigurate si printr-o alimentatie corecta si un aport periodic de suplimente indicate de medic.

Vitaminele A si E sunt vitamine uleioase, care se gasesc din abundenta in uleiurile vegetale (ulei de soia, rapita, palmier, cocos, germeni de grau, masline, floarea-soarelui, porumb), dar si in grasimi animale precum lactatele (unt, smantana, branza) si in galbenusul de ou. De asemenea, dintre produsele stupului, polenul si apilarnilul au un continut mai bogat in aceste vitamine. Alte surse vegetale importante de vitamina A (vitamina principala cu rol in vedere si in asigurarea sanatatii pielii) mai sunt si morcovii, patrunjelul, spanacul, telina, andivele, pepenii galbeni, catina, macesele, porumbul. In ce priveste vitamina E, antioxidant important, cu rol in fertilitate si prevenirea imbatranirii, o gasim din abundenta in familia leguminoaselor (soia, fasole, mazare), in legumele incoltite (gemeni de cereale sau legume), in fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic), precum si in fructele de padure (mure si zmeura – folosite si terapeutic pentru afectiunile genitale feminine; afine, coacaze negre si rosii). Dintre produsele Steaua Divina, amestecurile Vitalizant energizant si Antioxiplant cu miere reprezinta o sursa buna a acestor vitamine.

Complexul vitaminelor B cuprinde o familie de substante (aproximativ 17 la numar, avand diferite formule chimice), cu rol important in buna functionare a sistemului nervos. Dintre acestea, vitaminele B1, B2, B6 si B12 sunt cele mai cunoscute, dar la aceasta lista se mai adauga si vitamina B3 (sau nicotinamida, prezenta in majoritatea cerealelor, cu exceptia porumbului), B4 (adenina), B5 (acid pantotenic, cu rol in bunastarea parului si unghiilor), B7 (colina si inozitolul), B8 (biotina), B9 (acidul folic), B10 (acid para-aminobenzoic), B11 (implicata in buna digestie), B13 (acid orotic), B15 (acid pangamic); ultimele vitamine din acest grup sunt B14 (xantopterina) si B17 (amigdalozida) – ambele cu rol antitumoral. Ca surse alimentare importante de vitamine B, mentionam cerealele integrale si germenii de cereale, drojdia de bere, semintele de floarea-soarelui, algele marine (inclusiv Spirulina si Chlorella), dar si mierea, polenul si laptisorul de matca. Capsulele cu pulbere de Spirulina pot suplini necesarul de vitamine din complexul B, dar si o parte din necesarul de minerale al corpului (fier, magneziu, calciu, cupru, potasiu, seleniu, zinc). Spirulina contine, de asemenea, si vitaminele D, E, K. Alte plante medicinale bogate in vitamine din complexul B sunt: ginseng, gotu kola, anason, nalba, ovaz, paducel, rozmarin, boabe de cacao, urzica.

Vitamina C este cea mai des intalnita in alimentele pe care le consumam, de aceea, carenta ei este rara, intalnindu-se doar la cei care au regimuri foarte restrictive, din care lipsesc cruditatile. Multe tulpini vegetale, inclusiv ale verdeturilor pe care le adaugam in mancare pentru a o aromatiza, contin din abundenta aceasta vitamina. De asemenea, ea este prezenta in majoritatea fructelor si legumelor cu gust acrisor sau acru, si o vom regasi si in suplimente precum siropurile naturale din fructe preparate la rece, cu miere sau zahar invertit (daca siropurile se prepara prin fierbere, vitamina C se distruge). Dintre plantele medicinale cu un continut foarte bogat de vitamina C mentionam: amalaki, haritaki, caltunasi, macris, macese, menta, paducel, soc.

Vitamina D este o vitamina uleioasa, cu rol important in sanatatea oaselor, dar si in reglarea unor mecanisme imune. Se gaseste mai mult in alimente de origine animala (lactate, galbenus de ou), dar si in alimente vegetale precum ciuperci, soia, alge marine, drojdie de bere, polen.

Vitamina K este cea care intervine in coagularea normala a sangelui, oprind hemoragiile. Ea se gaseste in legume verzi (varza, patrunjel, spanac, broccoli), alge, galbenus de ou, ulei de rapita, germeni de lucerna, suc de orz verde. Din fericire, ea este prezenta si in unele plante medicinale cu prorietati hemostatice importante, precum urzica, turita mare, piperul-baltii sau urzica moarta. Multe din suplimentele cu rol reglator al menstruatiei (cum este, de exemplu, formula Menstrofit) contin plante bogate in vitamina K si ajuta, astfel, la reglarea fluxului menstrual.

Acestea sunt principalele vitamine, la care se mai adauga vitamina F (grupul acizilor grasi esentiali, prezenti in uleiuri vegetale si fructe uleioase), vitamina P (rutozida, cu rol in protectia vaselor de sange – se gaseste in citrice si polen) si coenzima Q10.

Astfel, respectand o dieta sanatoasa, diversa, din care nu lipsesc cruditatile si alimentele integrale, ne putem asigura vitaminele, fara a necesita aporturi suplimentare sub forma medicamentelor. Alimentele si suplimentele indicate ne ajuta sa avem o stare de energie si vitalitate, care sa ne permita desfasurarea cu succes a eforturilor fizice sau intelectuale si sa nu cadem prada stresului cotidian.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, api-fito-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *