Podoaba capilară este una din cele mai importante pentru aspectul fizic, atât la bărbați cât mai ales, la femei. Un păr lung, viguros, bine îngrijit, cu aspect mătăsos și strălucitor, ne evocă starea bună de sănătate și nutriția adecvată a persoanei care îl poartă.

Deși părul nu este esential pentru viață, totuși părul provoacă o puternică anxietate de îndată ce începe să se subțieze sau să cadă. Simpla vedere a unei perii încărcate cu păr, în urma periajului capului, creează adevărate furtuni emoționale, în special la femei, iar rarefierea părului în special în zona frontală, creează neliniște oricărui bărbat, știind că aceștia sunt mult mai predispuși la a face alopecie (“chelire”).

Cum se formează firul de păr

Firul de păr este format în celule speciale situate la baza foliculului pilos (care este locul de inserție al părului pe pielea capului) celule care au capacitatea de a transforma unii aminoacizi în keratină, un tip de proteine care intră în compoziția firului de păr. Ritmul de creștere al părului este de 1-1,5 cm pe lună, crescând mai repede la femeile între 15 -30 ani și mai lent după această vârstă.

Când trebuie să ne îngrijorăm că ne cade părul

În mod normal atât bărbații cât și femeile, pierd aproximativ 80-100 fire de păr pe zi, rezultat al înlocuirii permamanente al firelor de păr. Peste această cantitate, căderea părului constituie o problemă, la fel ca și ruperea ușoara și subțierea lui.

Cauzele căderii părului

– Cea mai importantă cauză a căderii părului,  este nutriția inadecvată. Deficientele nutrive ca: lipsa vitaminei B6, B12, deficiența de acid folic, deficitul de zinc, fier, lipsa de proteine și acizi grași esențiali din dietă, pot duce la subțierea sau căderea părului.

– Afecțiuni ca: hipotiroidia, bolile consumptive, sifilisul, anemia, ciroza hepatică, dezechilibrele hormonale (excesul hormonilor androgeni la bărbați sau scăderea drastică a estrogenului la femeile aflate la menopauză) sunt doar câteva din cele mai comune probleme ce determină căderea părului.

– Căderea părului are loc și ca efect secundar al consumului de medicamente: chimioterapia, tratamentul cu anticoncepționale, tratamentul cu bromocriptină, amfetaminele.

– Alte cauze sunt: stressul, îngrijorarea excesiva, anxietatea, ereditatea, lipsa de curățenie a părului.

Recomandari generale în cazul căderii excesive a părului:

Dieta 

Condiția pentru a avea un păr sanatos este aceea de a avea în dieta noastră zilnică, o alimentație bogată în nutrienți esențiali. 

O dietă bogată în nuci, semințe, cereale integrale, legume, leguminoase și fructe va asigura cantitățile necesare de substanțe nutritive,vitmine și minerale. Laptele, produsele lactate naturale, ouăle, alimentele bogate proteic, naturale, uleiurile vegetale nerafinate, mierea, ciupercile, germenii de grâu, sunt de un real folos celor care se confruntă cu această problemă. 

Masajul

Masajul viguros al pielii capului cu degetele, înainte sau după spălatul părului, este una din cele mai eficiente metode de tratament al căderii părului. Scapul trebuie sa fie masat pâna ce apare senzația de căldură la nivelul pielii capului. Acest lucru activează glandele sebacee și  circulația sângelui făcând posibilă creșterea sănătoasă a firului de păr.

În cadrul masajului se poate folosi un macerat dintr-un amestec de plante medicinale: frunze de nuc, stejar, brusture, urzică, cu care ne vom clăti părul după fiecare spălare a sa. 

De asemenea masajul cu tinctură de ardei iute este foarte eficient pentru întărirea rădăcinii firului de păr.

Remedii naturale adjuvante:

  • Uleiul de ricin– folosirea sa regulată, sub formă de masaj la rădăcina părului, duce la formarea unui fir de păr sănătos și viguros.
  • Petrolul brut nerafinat poate fi un remediu adjuvant în cazul căderii părului.
  • De asemenea șampoanele pe bază de sulf, ajută la creșterea normală a părului și întărirea rădăcinii firului de păr.
  • Plantele medicinale mineralizante, stimulente ale estrogenilor naturali la femei sau reglatoare hormonal la bărbați, sunt de un real folos în acest caz: brânca ursului, cătină, mărar, țelină, anason, fenicul, zmeur, verbină, coada calului, lichen de piatră, brusture, troscot.
  • Suplimentele nutritive cu Ca, Zn, Mg ajută și ele la regenerarea rapidă a firului de păr.

Concluzie

Căderea excesiva a părului arată întotdeauna prezența unei probleme de sănătate sub forma unei boli sau carențe nutritive. Este important să cereți sfatul medicului când vă confruntați cu probleme de cădere a părului, întrucat tratamentul trebuie să fie corelat cu acele cauze ce au generat căderea părului. 

O consultație la medic va putea trata și afecțiunile asociate care pot determina căderea părului și vă va da detalii despre eventualele carențe nutritive din alimentația dumneavostră.

 

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclușiv naturistă și foloșirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

PRODUSE ASOCIATE

Emulsia pentru păr

Testosterol capsule

Strong and long capsule

Estrol capsule

Puteti gasi aceste produse la magazinul nostru.

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *