Dr.Violeta Pîrvu

             Adaptogenii sunt o clasă de plante medicinale sau substanțe naturale care ajută organismul să facă față mai eficient stresului și să se adapteze la diverse condiții și situații dificile.
             Cordyceps sinensis este o ciupercă parazită care face parte parte din clasa  Ascomycetes fungus, foarte apropiată de clasa ciupercilor și parazitează, de obicei omida unui tip de molie Hepialis armoricanus, în interiorul căreia se dezvoltă, de aceea este numită și ciupercă entomofagă (care se hrănește cu insecte). Ciuperca Cordyceps  crește pe platoul muntos al  Himalayei, la o altitudine cuprinsă între 3500 și 5000 de metri.
             În Bhutan este cunoscută sub numele de Yartsa Gunbu, cuvinte care provin din limba tibetană, care înseamnă “Yartsa” – “iarbă în timpul verii” și “Gunbu” – “vierme în timpul iernii”.  În China poartă numele de „ Dong Chong Xia Cao “, iar în Japonia „ Tockukaso “, cuvinte care au aceeași semnificație.  În Medicina tradițională tibetană apare ca fiind folosită medicinal încă din secolul al XV – lea. Cu toate acestea, în scrierile vechi se menționează faptul că utilizarea ei în China datează încă din anul 620 d. Ch., literatura populară scrisă considerând-o drept o creatură magică care are capacitatea de a se transforma din animal în plantă.
             Ciuperca Cordyceps are o valoare terapeutică ridicată, fiind utilizată în medicina tradițională chineză de secole la tratarea diferirelor afecțiuni, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile pulmonare, cardiovasculare, renale și disfuncțiile sexuale.

Ce compuși fitochimici conține ciuperca Cordyceps?

2 nucleoside: cordycepin (nucleosid cunoscut ca fiind 3-deoxiadenozină), adenozină,
-6 nucleobaze (baze azotate purinice și pirimidinice care intră în structura acizilor nucleici): adenină, guanină, hipoxantină, citozină, timină, uracil,
3 nucleotide: UMP (uridin-5҆-monofosfat), AMP (adenosin-5҆–monofosfat) și GMP (guanosin-5 ҆- monofosfat),
polizaharide: heteropolizaharide numite EPSF (Exopolysaccharide fraction), acid polizaharidic numit APS, CPS-1 și CPS-2,
steroli: ergosterol, H1-A ș.a,
proteine: proteaze intra – și extracelulare,
polipeptide și aminoacizi: peptide (Cordymin), cordycedipeptid A, cordiceamidele A și B, aminoacizi (triptofan),
vitamine: E, K, B1, B2, B12,
oligoelemente: Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, Pi, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, K, Na, Ca,
alte componente: cordyglucani, acid cordycepic, monozaharidsaponine.

Cum acționează ciuperca Cordyceps:

  • Este antitumoral puternic, induce apoptoza celulelor tumorale, inhibând astfel creşterea tumorilor, prin: cordycepin, adenozină, EPSF, cordyglucani și monozaharidsaponine;
  • Actiunea anticancerigenă a Cordyceps se realizează prin: creșterea imunității nespecifice, inhibarea angiogenezei tumorale, inducerea apoptozei celulelor tumorale, inhibarea replicării celulelor tumorale, induce metilarea acizilor nucleici.
  • imunomodulator, stimulează secreţia de interferon-γ, interleukină-1, precum şi a factorului de necroză tumorală TNF-α, creşte numărul de celule natural killer, prin: cordycepin, EPSF, APS, H1-A,
  • antioxidant și anti-aging prin: EPSF, APS, CPS-1, acid cordycepic,
  • antiinflamator prin: cordycepin, adenozină,
  • fitoestrogenic prin isoflavone,
  • probiotic prin cordycepin,
  • antiinflamator prin polizaharide,
  • hipoglicemiant prin: cordymin.

INDICAȚII: tumori cu diverse localizări, deficiențe imunitare, oboseală cronică,  afecțiuni respiratorii (BPOC, SARS cov 2, bronșită, fibroza pulmonară) tulburări de coagulare (tromboză) osteoporoză, hepatită, ciroză hepatică, fibroză hepatică, boala celiacă, disbioză intestinală, obezitate, afecțiuni renale (insuficiență renală cronică, nicturie) aritmii cardiace, tulburări de memorie, diabet zaharat, tinitus, infertilitate, impotență, pentru creșterea longevității, creșterea rezistenței organismului și în caz de îmbătrânire precoce.

STUDII CLINICE:

  • Studiile clinice umane au demonstrat eficacitatea miceliei fermentate de C. sinensis în combaterea scăderii libidoului și virilității.
  • Într-un studiu clinic efectuat la pacienții vârstnici cu oboseală cronică, rezultatele au indicat că majoritatea subiecților tratați cu miceliu pur de Cordyceps sinensis au raportat o îmbunătățire clinică semnificativă, cu ameliorarea simptomelor de oboseală, intoleranță la frig, amețeli, nicturie frecventă, tinitus, hiposexualitate și amnezie.
  • Studiile efectuate pe animale și in vitro au demonstrat, de asemenea, că ciuperca are efecte anti-îmbătrânire, de stimulare a funcției sexuale și modulare a imunității.
  • Polizaharidele bioactive cu acțiune anticancerigenă au fost izolate din multe specii de Cordyceps. 
  • Alte polizaharide au o acțiune hipoglicemiantă (Jones, 1997; Itami and Yahagi, 1990; Kun 1998).
  • Studii farmacologice, chimice și toxicologice au fost rescrise pentru literatura engleză și chineză de Zhu et al. (1988 a,b). Aceste studii  au pus în evidență activitatea antioxidantă, de reducere a radicalilor liberi de oxigen din sânge. 
  • Acțiunea hipoglicemiantă în diabetul insulino – dependent, poate fi dată de CS F30, un polizaharid compus din glucoză, galactoză și manoză. 
  • Prin compoziția bogată în galactomanani are efect imunostimulator.
  • Prin compoziția în nucleozide Cordycepin (molecule organice care sunt convertite în ADN și ARN) este eficientă în tratamentul cancerului, în general.
  • Efectul anitumoral a fost studiat în diferite tipuri de cancer: cancer limfocitar (Jurkat) hepatom, cancer de prostată, cancer de colon, cancer de sân.
  • Extractul de cordyceps poate inhiba proliferarea cancerului de colon  (Huang H.)
  • Efectul antistres și antiastenic a fost studiat pe extractul apos de micelii de Cordyceps sinensis (Buletinul Farmacologie si Biologie- 2003).
  • Efectul de reducere a fibrozei hepatice și pulmonare a fost și el studiat de medicii chinezi, în special (Zhong Xi Yi Jie He Bao si Hua Xia Yi Yao).
  • Are rezultate bune în ameliorarea bolii celiace.
  • Cordyceps stimulează imunitatea naturală a corpului; are efect antifungic, antiviral, antibacterian.
  • Un studiu din 2019 relevă rolul Cordyceps în tratamentul BPOC și SARS cov 2 (Xuhua Yu).
  • Alte studii pun în evidență efectul său anticoagulant și antitrombotic (Hyuk- Woo Kwon)
  • Prin isoflavonele conținute, Cordyceps poate avea efect fitoestrogenic, fiind folosit în osteoporoza generată de deficit de estrogen.

Cum se administrează: 

Întreaga ciupercă poate fi utilizată în multe forme, fie crudă, fie uscată, sub formă de pulbere 2-5 g/zi sau extract (cu efect energetic mai mic). Se găsește și sub formă de extract din ciupercă (fracții de polizaharide extrase din ciupercă, de exemplu) sau micelii de ciupercă.

Contraindicații: femei însărcinate sau care alăptează,  scleroză multiplă, poliartrită reumatoidă, alergii la Cordyceps, alte afecțiuni autoimune.

Observații: recoltarea ciupercii trebuie să fie sigură și de calitate, pentru a asigura efectele terapeutice enumerate mai sus.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

Bibliografie:
Cordyceps Benefits for Anti-Aging, Sleep, Exercise Performance & More – Dr. Axe official website
6 Benefits of Cordyceps, All Backed by Science – Healthline official website
Farmacognozie, Fitochimie și Fitoterapie – Farm. Viorica Istudor

PRODUSE ASOCIATE
Citoplant- Detoxiplant forte- capsule și macerat glicerinat
Cordyceps – pulbere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *