SHIRODHARA este probabil cea mai cunoscuta dintre terapiile ayurvedice adjuvante, fiind foarte mult folosita nu numai in clinicile ayurvedice dar si in spa-uri, pentru starea globala de relaxare pe care o induce. In cadrul terapiei, pacientul este intins cu fata in sus si pe zona fruntii curge in jet continuu ulei caldut procesat cu plante medicinale, timp de aproximativ 45 de minute. Departe de a fi doar o modalitate de relaxare, Shirodhara are in primul rand profunde efecte terapeutice, in special in insomnii, migrene, dureri de cap, tulburari de memorie si concentrare, iritabilitate, caderea parului, este o terapie adjuvanta in hipertensiune arteriala, anxietate, depresie, nevroze, vertij, epilepsie.
Shirodhara este o terapie de oleatie externa, daca nu ati facut macar o data, experimental, atunci v-o recomand. E o inventie geniala a sistemului medical traditional indian, Ayurveda. Pe cat de simpla este, pe atat de reconfortanta si regeneratoare pentru creier o veti simti, daca veti avea rabdarea si atentia potrivita.
Ce este Shiro-dhara, de fapt? Dirijarea unui flux fin, continuu, de ulei cald cu efecte terapeutice, amestecat cu plante, asupra centrului fruntii. Plantele folosite sunt special alese penru fiecare pacient, dar in general sunt tonice nervoase. Pacientul trebuie sa ramana pentru minim 30 de minute relaxat si intins pe spate, pentru a simti efectele. Este foarte important ca in jur sa fie liniste, o temperatura confortabila sau sa existe doar o muzica ambientala in surdina, care sa favorizeze desprinderea de realitatea obisnuita.
Ce se petrece de fapt in timpul terapiei? Daca nu suntem prea obositi ca sa riscam sa adormim, mintea se va linisti atat de mult, incat toate gandurile noastre obsesive si emotiile care ne asalteaza vor ramane undeva, departe. Actiunea asupra punctului situat in mijlocul fruntii va declansa unele efecte de reglare la nivelul glandelor endocrine situate la nivelul capului (hipofiza si epifiza), responsabile de coordonarea nivelului hormonal in restul corpului si de normalizarea ritmului somn-veghe.
Tot prin actiune reflexa asupra mijlocului fruntii, va fi influentat in sens benefic si hipotalamusul, o mica zona din creier unde se afla radacina unor comportamente automate si emotii primare; astfel ca avem sansa ca o mare parte din fricile noastre sa dispara treptat. Un studiu realizat pe mai multe persoane care au realizat Shirodhara a aratat ca in timpul tehnicii, scade foarte mult nivelul de noradrenalina din corp si creste cel de serotonina si starea de multumire si fericire.
Poate nu de la prima sedinta, dar dupa ce ne vom familiariza cu terapia si vom incepe sa fim atenti la starile pe care ea le produce, vom ajunge sa eliminam nelinistile, angoasele si sentimentele de izolare si separare. Prin reglarea nivelului general al hormonilor, vor ajunge sa fie echilibrate si controlate si functiile autonome ale corpului, precum respiratia, miscarile intestinale, functiile digestive si chiar bataile inimii, si va apare o stare de profunda relaxare. Astfel, pot fi ameliorate boli precum hipertensiunea arteriala, felurite nevroze sau stresul cronic, indus de o idee obsesiva sau de prezenta unei boli degenerative mai grave, care da simptome sacaitoare. In timp ce medicamentele recomandate de psihiatru ne fac sa nu ne mai gandim la problema pe care o avem (dar acea problema nu dispare si trebuie sa o infruntam cumva), o terapie precum Shirodhara ne face sa privim totul de pe un nivel mai profund al fiintei noastre si ne face sa apreciem lucrurile corect, sa le acceptam si sa descoperim solutii.
Ea se recomanda in majoritatea bolilor neurologice, inclusiv in caz de tremuraturi, migrene, dureri de cap de alte cauze, expuneri la frig sau curent, dar are efecte mult mai bune si profunde cand este aplicata omului sanatos, capabil sa ii perceapa totalitatea efectelor binefacatoare. In ceea ce priveste bolnavii psihiatrici, cel msi mult pot beneficia de pe urma ei cei care sufera de nevorza anxioasa. Se spune ca intotdeauna este mai bine sa previi, decat sa ajungi sa tratezi, iar din acest punct de vedere, terapia ne poate proteja de instalarea diferitelor tulburari psihice sau de agitatia mentala excesiva.
Spre deosebire de medicina alopata, care urmareste doar reglarea fiziologica a corpului, medicina Ayurveda se preocupa foarte mult de transformarea si rafinarea constiintei. Astfel incat, Shirodhara este destinata in egala masura si persoanelor care urmaresc sa isi focalizeze atentia, sa isi rafineze perceptiile senzoriale si sa poata trece ulterior dincolo de ele, in deplina pace netulburata a mintii.
Cine nu poate realiza Shirodhara? Persoanele cu boli febrile acute, arsuri sau rani la nivelul capului sau fruntii, greata, varsaturi, tumori maligne de dimensiuni mari, leziuni ale coloanei cervicale care nu lasa pacientul sa stea asezat pe spate.
Pentru mentinerea cat mai lunga a efectelor terapiei, se recomanda ca, o data ce ne hotaram sa facem Shirodhara, sa ne punem in ordine si programul zilnic, facand ordine, luand mese la ore regulate si transformandu-ne alimentatia in una sanatoasa. Terapia poate fi, totodata, punctul de plecare pentru alte modalitati de eliminare a dezechilibrelor dosha-elor perturbate, precum terapiile de emeza (voma terapeutica) sau purgatie.