Dr. Violeta Pârvu- medic specialist
medicină de familie, competență
apifitoterapie

Ce este clorofila?

Clorofila (termen ce provine din limba greaca, în care “cloros” înseamnă verde) este un pigment verde care se găsește în absolut toate plantele vii, și care are un rol fundamental și anume acela
de a transforma lumina soarelui în energie necesară creșterii plantelor, prin procesul numit fotosinteză. Datorită faptului că are la bază o structură chimică similară cu a hemoglobinei din
sângele uman (inelul porfirinic), clorofila mai e cunoscută popular și sub denumirea de “sângele verde”.

Unul din primii cercetători care au stabilit funcțiile clorofilei este chimistul german dr. Richard Willaster, a cărui descoperire privind legătura dintre lumina soarelui și apariția vieții pe
pământ, a revoluționat lumea științifică de atunci. Cercetările ulterioare au putut identifica structura chimică a clorofilei care diferă de hemoglobina din sângele uman doar printr-un element (fier în cazul hemoglobinei și magneziu în cazul clorofilei). Această descoperire a dat startul studierii și aplicării în practica medicală a potențialului vindecător al clorofilei.

Astfel Emile Burgi, un cercetător elvetian, a evidențiat efectele benefice ale clorofilei în
cazuri de anemie, probleme cardiace, hipertensiune arterială și îmbunătățirea stării generale de
sănătate.

Cum se obține clorofila?

Clorofila se obține prin presarea manuală sau mecanică a plantelor cu frunze verzi, ori prin macerarea acestora în apă plată 8 ore, la temperatura camerei. Pentru aceasta avem nevoie de un storcător electric sau de unul mecanic, în care vom pune frunzele verzi de plantă și vom obține astfel sucul bogat în clorofilă. Se pot folosi frunze de: pătrunjel, țelină, ceapă, usturoi, păpădie, spanac, urzică ori mladițe tinere de grâu, ovăz, orz. Cura cu clorofilă va dura cel putin 10 zile, consumându-se cantități crescânde, de la 50 ml până la 250 ml de suc verde obținut din plantă, prima doza dimineața pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de masă.

Care sunt indicațiile curei cu clorofilă?

Pe lânga efectul profund de dezintoxicare al organismului și de inhibare a creșterii microbiene, există o mulțime de indicații frecvente ale curei cu clorofilă:
– hepatită și alte afecțiuni hepatice
– anemie
– hipocalcemie
– astm și rinite alergice
– varice
– hemoroizi
– constipație
– ulcer gastric și duodenal

– ulcerații ale pielii
– hiperglicemie (diabet) sau hipoglicemie
– hipertensiune arterială
– afecțiuni cardiace și renale (în general)

Cine beneficiază de cura cu clorofilă?

1.Femeile pot suplimenta pierderea de calciu datorată menstruației prin consumul crescut de clorofilă obtinuta din plantele verzi. Conform cărții publicate de Bernard Jensen “Puterea
vindecătoare a clorofilei”, consumul plantelor verzi și a clorofilei ajută la controlul nivelului calciului în organism. De asemenea clorofila este foarte bogată și în vitamina K.
2. Bolnavii de ulcer gastric sau duodenal pot beneficia de efectul cicatrizant al clorofilei bând de exemplu, zilnic, dimineața pe stomacul gol, un pahar cu suc ce conține clorofilă.
3. În cazul inflamațiilor la nivelul gâtului și amigdalelor se poate face gargară cu suc de clorofilă, care nu va fi însotită și de înghițirea acestui suc.
4. În cazul rinitelor alergice și a acneei, se vor face cure de clorofilă, de cel putin 10 zile cu pauză, la indicația medicului fitoterapeut.
5. In caz de diabet zaharat, hipertensiune arterială, curele de 10 zile de clorofilă ajută la vindecarea bolii.
Clorofila nu se administrează în cazul persoanelor suferind de diaree, colon iritabil ori alte afecțiuni ale colonului (colită, colită de fermentație). De asemenea persoanelor cu probleme
de coagulare a sângelui (tromboze etc.) le este recomandat consumul doar la indicația medicului fitoterapeut.

Concluzie
Clorofila este un produs natural cu efecte vindecătoare multiple asupra organismului și care nu trebuie să lipsească din dieta niciunui pacient ori persoană sănătoasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *