Dr. Violeta Pîrvu
Cunoscută sub numele ei latin ca Hypericum perforatum, sunătoarea este o plantă perenă, având flori mici, galben-orange, cu 5 petale, care crește sălbatic din Asia până în America de Sud.
Florile zdrobite în mână, elimină un ulei esențial galben-roșiatic, foarte cunoscut pentru calitățile sale cicatrizante. Frunzele, așezate în lumină, dau impresia de mici perforații (de unde și denumirea de “perforatum”) care nu sunt altceva decât pungi fine care conțin ulei esențial și resine. După unii autori, în frunze sunt depozitați cei mai activi constituenți care îi conferă plantei calitățile sale medicinale deosebite, alături de uleiul esențial din flori.
Sunătoarea este cunoscută în lumea anglofonă și ca Iarba Sfântului Ioan (St John s Wort) iar de ea, se leagă numeroase legende. Maxima înflorire a sunătoarei este la sfârșitul lunii iunie, dată ce coincide cu nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, în calendarul ortodox.
Care sunt constituenții esențiali?
Planta conține derivați antracenici (hipericina, pseudo hipericina), ulei volatil, flavonoide, taninuri, acid cafeic și clorogenic, rutină, pectină, colină, sitosterol.
Prin hipericină și pseudohipericină, uleiul voaltil și tanin, planta are o acțiune atiseptică și cicatrizantă, conținul în flavonoide oferă calități vasodilatatoare și hipotensive, prin acizii cafeic și clorogenic planta este antiinflamatoare și colagogă. De asemenea, pseudohipericina și hipericina au dovedit efecte antivirale, inclusiv pe retrovirusuri.
Acțiuni importante ale florilor și frunzelor de sunătoare:
analgezic, antiseptic, antispastic, aromatic, colagog, digestiv, diuretic, expectorant, nervin, sedativ, stimulent, vermifug, antidepresiv, vulnerar.
Întrebuințări medicinale
În tradiția populară romanească, sunătoarea este folosită în special pentru gastrite, ulcer gastric, hepatită, colită, colecistită, dischinezie biliară, tratarea arsurilor și a rănilor. În ultimii ani însă, ca urmare a cercetărilor moderne, planta a început să fie folosită și la noi pentru tratarea depresiilor și anxietătii, datorită multor studii efectuate asupra sunătoarei, care atestă efectul ei antidepresiv. În Germania, planta este prescrisă de medici, ca primă opțiune în terapia depresiilor, fiind numită și “Prozac natural” (după numele medicamentului antidepresiv cel mai cunoscut).
Studii, cercetări
Există numeroase studii care atestă calitățile medicinale ale plantei. Astfel un studiu din 2006, realizat de Centrul de farmacognozie al Universității din Londra, arată că extractul de hypericum, are efecte benefice asupra fumătorilor ce doresc să renunțe la fumat, diminuând fenomenele de sevraj.
– Studiile realizate la Centrul Medical Clinic din Utah în 2006, precum și la Universitatea Natională din Australia- Centrul de cercetări ale bolilor mentale-2005, demonstrează efectele favorabile la pacienții cu depresie medie și ușoară, aflați sub tratament cu sunătoare, comparativ cu cei din grupa placebo sau cei cărora nu li s-a administrat sunătoare.
– Utilizarea ei sub formă de cremă în cazul dermatitei atopice, este confirmată de studiul realizat la Universitatea Freiburg -Germania, departamentul de dermatologie, care dovedește caracterul antiinflamator și antibacterian al hyperforinei (un constituent al sunătoarei), efectele pozitive în dermatita atopică, fiind mult superioare față de cremele conținând cortizon.
– Alte studii arată eficiența folosirii sale în cazul bolilor psihosomatice și ale tulburărilor de comportament (Volz 2002, Siepmann 2002).
Când nu se folosește
Planta nu se folosește la gravide, întrucât poate genera pierderea sarcinii. De asemenea, nu se folosește la pacienții aflați sub tratament cu medicamente antiastmatice, precum și la pacienții cu boli renale grave, la pacienții aflați sub tratament cu contraceptive, digoxina, cyclosporină și dinavir sau medicamente antidepresive (se pot produce interacțiuni medicamentoase negative). Printre efectele secundare datorate dozelor prea mari, se numară: greață, vomă, neliniște, fotosenzitivitate, rash cutanat, alergie. Datorită acestor posibile efecte secundare, planta va fi administrată la indicația medicului fitoterapeut, după o prealabilă consultație.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.clinicasteauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
Enciclopedia plantelor- Constantin Pârvu
PRODUSE ASOCIATE
Antistres- capsule
Migrenprotect – capsule
Litobil- ceai și capsule
Hiperpanaceus- tinctură
Bitter 32 plus 7 – tinctură
Bitter maximus- tinctură
Tamus- cremă