Dr.Violeta Pârvu
Frunzele de măslin, cunoscute și folosite în medicina orientală de cel puțin 3000 de ani, sunt unele din cele mai puternice remedii antioxidante, lucru puțin știut în prezent. Deși rar folosite în medicina occidentală în prezent, frunzele de măslin sunt mai puternic antioxidante decât ceaiul verde (foarte cunoscut pentru puterea sa antioxidantă) efectele lor terapeutice fiind remarcabile.
Ce efecte medicinale au frunzele de măslin?
antioxidant, protejează împotriva radicalilor liberi prezenți în corp;
efect detoxifiant asupra metalelor grele și a substanțelor chimice nocive acumulate în organism;
stimulator al sistemului imunitar;
efect de scăderea a tensiunii arteriale;
reduce nivelul de colesterol din organism;
efecte antibacteriene, antifungice și antivirale;
stimulează repararea ADN-ului celular;
inhibă dezvoltarea și multiplicarea celulelor canceroase;
efect energizant asupra creierului, similar cu al cofeinei.
Cum acționează frunzele de măslin în organism?
Inhibă infecțiile virale
Prin conținutul lor în oleuropeină, cresc activitatea sistemului imun, având efecte inhibitorii asupra virusurilor Herpex simplex 1 și 2, precum și asupra Herpes zoster. Prin aceasta, frunzele de măslin sunt indicate ca adjuvant în infecțiile herpetice orale și genitale dar și în zona zoster și varicelă.
Previn răceala și gripa
Prin substanțele antibiotice și antivirale naturale pe care le conține, consumul de extract de frunze de măslin, îndepărtează pericolul contactării răcelii și gripei. De asemenea, are efecte foarte bune în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii cronice.
Scade cantitatea colesterolului “rău”
S-a demonstrat că administrarea constantă a frunzelor de măslin, are efecte foarte bune de reducere a colesterolului “ rău” LDL și previne formarea plăcii de aterom pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru duce la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare ischemice și a infarctului de miocard, fiind evident la populația mediteraneană, mare consumatoare de ulei de măsline și produse obținute din măsline.
Reglează tensiunea arterială
Studiile au dovedit că oleuropeina- substanța extrasă din frunzele de măslin- are efecte antiaritmice asupra activității inimii, este vasodilatatoare și hipotensivă. Folosirea frunzelor de măslin în terapie, duce la scăderea hipertensiunii arteriale și reglarea ritmului cardiac.
Efecte pozitive în oboseală cronică
În SUA, administrarea frunzelor de măslin este foarte des recomandată de medicii naturiști pentru sindromul oboselii cronice. Consumul lor regulat, aduce un plus de energie, similar administrării cafeinei, dar fără a avea efectele negative ale acesteia din urmă.
Ajută și stimulează digestia
Extractul apos ori alcoolic din frunze de măslin, are efecte detoxifiante foarte bune, crește apetitul alimentar și stimulează funcțiile digestive. Este recomandat în boala de colon iritabil, sindroame dispeptice biliare și gastrice, cu efecte remarcabile. De asemenea acțiunea sa antiparazitară, face să fie folosit cu succes în caz de paraziți intestinali.
Actiune antioxidantă
Studiile au arătat că frunzele de măslin conțin una din cele mai puternice substanțe antioxidante, oleuropeine, luptând cu succes împotriva radicalilor liberi din organism. Puterea lor antioxidantă este mai mare chiar decât cea a vitaminei C, a ceaiului verde ori a semințelor de struguri negri.
Concluzie
Frunzele de măslin, folosite pe o perioadă suficientă de timp, sub formă de pulberi, capsule, extracte apoase sau alcoolice (tincturi) au efecte remarcabile asupra organismului. Recomandate de către un medic cu comptență în fitoterapie, sunt remediul excelent pentru numeroase afecțiuni și dezechilibre ale corpului.
Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro
Bibliografie:
Farm. Viorica Istudor- Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București
Duke- Handbook of medicinal herbs
PRODUSE ASOCIATE
Imunoplant- tinctura
Tinctura din frunze de maslin
Citoplant- Detoxiplant forte
Bitter 32+7