Kilogramele în plus au început să ne supere, celulita ne face probleme, ne simțim mai mereu obosiți, iar digestia alimentelor a început să fie mai lentă. Mulți dintre noi ne orientăm să aflăm despre alimentația sănătoasă doar în momentul în care organismul nostru ne atenționează că este momentul pentru a produce o schimbare în modul nostru de a ne alimenta. Uneori reechilibrarea organismului este un lucru dificil de urmat, necesită timp, energie și disciplină pentru o perioadă mai lungă de timp.
Putem însă evita această situație încercând mai mereu să ținem cont de anumite reguli simple de alimentație sănătoasă, care ne pot păstra starea de armonie, echilibru și sănătate. E necesar să ne aducem aminte mereu, că sursa cea mai frecventă a bolilor și neajunsurilor noastre legate de aspectul corpului nostru, o reprezintă alimentația necorespunzătoare.
Iată câteva principii de bază ce pot fi urmate de oricine își dorește să trăiască în mod sănătos:

Programul regulat al meselor

– Cu toate că acest lucru a devenit aproape un lux în societatea modernă (datorită cel mai des faptului că programul de la serviciu de cele mai multe ori, nu permite acest lucru) este important să aveți cel puțin 2-3 mese pe zi la intervale regulate de timp, astfel încât organismul să poată oferi în schimbul hranei, maximum de energie de care aveți nevoie.
– După fiecare masă faceți o pauză de 10 minute înainte de a începe activitățile cotidiene.

Cantitatea
– Masa de prânz să fie cea mai consistentă, întrucât puterea digestivă are un maxim de activitate în jurul orelor 12 – 15 .
– Nu mâncați seara înainte de culcare și în nici un caz nu vă culcați cu stomacul plin, imediat după masă. Este necesar să așteptați aproximativ 3 ore după masa de seară, pentru ca alimentele să se digere corespunzător.

Hidratarea
– Consumul regulat de lichide, aproximativ 2 litri pe zi, ne asigură buna hidratare a organismului și ne oferă posibilitatea de a elimina reziduurile toxice acumulate în urma digestiei și a metabolismului celular.
– Este interzis să se consume lichide reci în timpul meselor, pentru că acest lucru poate îngreuna digestia.

Calitatea actului de a manca
– Vom mânca în liniște, fără a fi distrași de alte surse exterioare gen: televizor, telefon, calculator, conversația cu prietenii etc.
– Vom mesteca foarte bine alimentele astfel încât “ să bem alimentele solide și să mestecăm alimentele lichide”.
– Nu vom mânca niciodată până ce masa anterioară nu a fost digerată.

Calitatea alimentelor
– Se evită consumul de alimente ca: zahărul alb și dulciurile rafinate cu zahăr alb sau înlocuitori artificiali, pâinea albă și produsele cu făină albă (produse de patiserie, spaghete etc.).
– Diminuarea cantităţii de sare în alimentaţie; vom căuta surse de sare naturală fără adaos de iod.
– Se evită alimentele ce conțin aditivi sintetici (E-uri) coloranți, conservanți, amelioratori de gust. Se evită de asemenea consumul băuturilor și a sucurilor carbogazoase.
– Se va exclude pe cât posibil carnea din alimentație, în special carnea grasă și procesată (mezeluri, carne tocată etc).
– Se vor consuma alimente hrănitoare ca: fructe proaspete, sucuri și salate din legume și fructe, cereale integrale, leguminoase, semințe oleaginoase, miere naturală, produse lactate, ouă.
– Cerealele integrale precum şi alimentele ce conțin fibre vegetale (varză, conopidă, praz) vor fi consumate regulat, astfel încât zilnic, organismul unui adult sau al unui copil mare să primească minimum 50 g fibre alimentare şi celuloză, necesare pentru un tranzit intestinal normal.
– Alimentatia lacto-ovo-vegetariană este mult mai indicată pentru a ne păstra sănătatea în parametri optimi.

Proporții adecvate
-Se va avea în vedere că proporția alimentelor ingerate să fie: glucide 60-70%, sub formă de zaharuri naturale (zahăr brun, melasă. miere de albine fructe dulci); lipidele să nu depașească 20-30% din totalul de calorii și să predomine cele de origine vegetală (uleiuri vegetale presate la rece) sau animală (lapte și produse lactate naturale) iar proteinele să fie 10-15% din totalul de calorii (în special proteine de origine vegetală sau animală din produse lactate, ouă, carne slabă).

Plante medicinale cu efect asupra digestiei
– Este foarte importantă folosirea plantelor medicinale pentru stimularea digestiei, a arderilor metabolice în corp și pentru stimularea eliminărilor produșilor reziduali rezultați ai digestiei
– Astfel putem folosi plante medicinale ca: fenicul, anason, ghimbir, coriandru, cardamom, oregano, busuioc, atât adăugate în alimentația noastră obișnuită, ca și condimente cât și sub formă de amestecuri din pulberi de plante, luate de 2- 3 ori pe zi, după mesele imporante ale zilei.

Urmând mai mereu aceste sfaturi veți fi mai mereu plini de energie și bună dispoziție și cel mai important lucru: păstrați departe de voi bolile și neplăcerile legate de o alimentație necorespunzătoare.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

DR. VIOLETA PÎRVU
medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma
Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steaua-divina.ro, www.terapieholistica.ro

PRODUSE ASOCIATE

Gastroprotect – capsule
Detoxicarb- capsule
Siluetactiv- capsule
Antibalobal – capsule
Silueta- tinctură
Silueta – capsule

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *