Anul care tocmai s-a încheiat ne-a lăsat pe toţi cu un gust amar şi majoritatea oamenilor se gândesc la viitor dacă nu cu teamă cel puţin cu îngrijrorare. Oare ce ne aşteaptă din punct de vedere al sănătăţii în 2021 şi mai departe? Pentru cei care nu s-au lăsat cuprinşi de panică virusul care ne-a dat târcoale a generat însă un val de trezire şi a făcut să crească numărul celor care s-au hotărât să-şi asume responsabilitatea propriei sănătăţi.
Pandemia despre care se vorbeşte pe toate canalele media (care din păcate vehiculează foarte multe informaţii greşite şi în loc să educe oamenii şi să calmeze spiritele mai rău „toarnă gaz pe foc”) i-a făcut pe mulţi români să-şi pună întrebarea „ce este necesar să fac pentru a nu mă îmbolnăvi de COVID?”.
Cei care şi-au pus această întrebare merită felicitaţi şi cu siguranţă vor găsi şi răspuns la această întrebare pentru că, nu-i aşa „cine caută, găseşte”.
Din primăvara anului trecut şi până acum aproape toată populaţia adultă a aflat că infecţiile respiratorii, şi nu numai, se vindecă mai uşor dacă în afară de medicamente se administrează şi stimulente imunitare şi suplimente de vitamine şi minerale iar cei care sunt obişnuiţi cu tratamentele naturiste ştiu că infecţiile, fie ele virale, bacteriene sau fungice, se pot vindeca doar cu remedii naturiste.
Starea de sănătate necesită o grijă permanentă iar administrarea de plante medicinale e bine să fie continuă chiar dacă noi suntem sănătoşi. Menţinerea unui nivel sangvin optim al mineralelor, vitaminelor şi oligoelementelor are rolul de a preveni apariţia bolilor în general şi face ca tratamentul să fie mult mai eficient în cazul în care totuşi ne îmbolnăvim.
Vom vorbi în cadrul acestui articol şi despre vitamine şi minerale dar vreau să mă refer mai întâi la remediile antivirale propriu-zise.
Principiul activ din plante care are cel mai puternic efect antiviral este uleiul volatil al plantei. Plantele sintetizează uleiurile volatile special pentru a se proteja de atacul agenţilor patogeni iar acestea au în organismul uman acelaşi rol pe care îl au şi în organismele vegetale în care sunt sintetizate: rolul de protecţie împotriva agenţilor patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci).
Uleiurile esenţiale sunt folosite de sute de ani pentru proprietăţile lor antiinfecţioase. Cercetările recente făcute în acest domeniu au demonstrat eficacitatea uleiurilor volatile în tratarea infecţiilor virale în contextul rezistenţei tot mai mari pe care microorganismele patogene o dezvoltă la antibioticele şi antiviralele de sinteză.
Uleiurile volatile, administrate ca remediu unic, nu au eficienţă toate asupra tuturor virusurilor. Unele uleiuri sunt eficiente în combaterea unor virusuri, alte uleiuri în combaterea altor virusuri. De aceea combinaţiile de uleiuri volatile au un spectru larg de acţiune fiind eficiente în tratarea multor viroze.
Pentru a beneficia la maxim de efectul antiviral al uleiurilor volatile acestea este necesar să fie administrate regulat, ca orice alt remediu. Este de asemenea necesar să cerem sfatul unui medic cu competenţă în apifitoterapie care ştie ce uleiuri ne sunt necesare şi care este modul corect de administrare al acestora pentru a obţine efectul dorit, vindecarea, în cel mai scurt timp posibil.
Steaua Divină produce combinaţii de uleiuri volatile numite generic Sinergii. O parte din aceste Sinergii sunt destinate uzului intern iar altele uzului extern. Mă voi referi la trei dintre aceste Sinergii şi anume Febrilin, Febrilin cu Activator şi Imunisan.
FEBRILIN
Febrilin simplu, fără activator, conţine ulei esenţial de chiparos (Cupressus sempervirens), ulei esenţial de niaouli (Melaleuca viridiflora), ulei esenţial de camfor (Cinnamomum camphora), ulei esenţial de eucalipt (Eucalytus radiata), ulei esenţial de lavandă (Lavandula angustifolia) şi ulei esenţial de mirt (Myrthus communis). Această sinergie este destinată uzului extern şi se aplică pe partea superioară a spatelui după ce a fost diluat într-un ulei vegetal presat la rece.
Sinergia Febrilin are efect răcoritor, antiseptic, antimicrobian, antiviral, purificator, are rol de oxigenare a ţesuturilor, este antioxidant, antiinflamator, decongestionant limfatic şi are efect de stimulare a circulaţiei sangvine în zonele pe care se fac aplicaţiile. Este un ulei cu efect reconfortant, indicat în febră de diferite cauze (bacteriană, virală) şi în stări infecţioase.
Uleiul de chiparos este un excelent tonifiant al sistemului circulator, drenant, decongestionant venos şi limfatic fiind foarte eficient în afecţiuni circulatorii. Are efect antispastic şi efect de echilibrare a sistemului nervos, este regenerator celular, antiseptic, decontractant muscular, antalgic şi sedativ.
Uleiul de niaouli este foarte apreciat pentru acţiunea sa antivirală şi bactericidă forte. Uleiul de niaouli fortifică sistemul imunitar, este decongestionant, antibacterian puternic, antiinfecţios, antiviral, antifungic, expectorant, anticataral, energizant şi este util în rinită, bronşită şi alte probleme respiratorii,.
Uleiul de camfor are efect stimulent, antispastic, antimicrobian, antiviral, antiinfecțios, antiseptic, decongestiv, sudorific, antifebril, calmant, analgezic, antiinflamator, expectorant, stimulent imunitar, decontractant muscular, stimulează activitatea sistemului cardiovascular şi este indicat în spasme ale musculaturii căilor respiratorii, în congestia pulmonară, viroze respiratorii, gripă, boli infecțioase, bronșită, tuse, răceală, febră, oboseală, reface apetitul.
Uleiul de eucalipt conţine principii active importante (1,8 cineol, pinen, camfen, felandren) şi are efect de răcorire a corpului şi de scădere a febrei.
Uleiul de lavandă. Uleiul esenţial obţinut din inflorescenţele de lavandă (Lavandula angustifolia) are virtuţi terapeutice deosebite în bronşită, astm bronşic, sinuzită, rinită, insomnie, stres, depresie. Acest ulei este bun antispastic, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, expectorant, calmant, sedativ, antialgic, hipotensiv, emenagog, cicatrizant, stomahic, carminativ, regenerator cutanat şi insecticid.
Uleiul de mirt este un bun antiinfectios, expectorant, respirator, decongestionant venos, tonic, cutanat şi capilar, astringent şi este recomandat în bronşită, sinuzită, probleme respiratorii în general.
FEBRILIN CU ACTIVATOR
Febrilin cu Activator este o combinaţie de uleiuri esenţiale de lămâie, camfor, eucalipt, ghimbir, mentă, niaouli şi tea-tree care se administrează împreună cu un Activator.
Activatorul este o combinaţie de miere, ulei de măsline, glicerină naturală şi alcool etilic alimentar ce are un foarte bun efect de solubilizare şi dispersare în medii apoase a uleiurilor esenţiale şi totodată îmbunătăţeşte absorbţia la nivel intestinal a acestora. Produsul are si efecte tonice, vitaminizante, antioxidante.
Uleiul de lămâie are multiple proprietăţi ce îl recomandă în afecţiunile febrile: este stimulent imunitar, depurativ, scade aciditatea din organsim, este bun cicatrizant, stimulează formarea de globule albe (despre care se ştie că intervin în apărarea antiinfecţioasă a organismului), este antiseptic general, antitoxic, febrifug, fluidifiant sangvin, stimulează circulația limfatică şi are efect bactericid.
Uleiul de ghimbir are efect antiinflamator, antialgic şi tonifiant.
Uleiul de mentă conţine numeroase principii active printre care mentol, mentonă, mentofuran, izomentona, cu rol antispastic, antiinfecțios, antiinflamator, decongestionant, expectorant, analgezic. Este un ulei cu efect răcoritor pregnant, foarte eficient în afecţiuni febrile.
Uleiul de tea-tree. Tea Tree este originar din zona Australiei si din zona Papua Noua Guinee. Era folosit în scopuri medicinale de către unele triburi aborigene încă dinaintea venirii coloniştilor albi. Are propritetăţi antimicrobiene, antiseptice, antivirale, bactericide, cicatrizante, expectorante, fungicide, insecticide, sudorifice şi imunostimulente. Aplicaţiile cele mai importante ale uleiului de Tea Tree se datorează remarcabilelor sale proprietăţi dezinfectante şi antivirale, fiind astfel un aliat preţios al sistemului imunitar în lupta cu infecţiile virale.
Este indicat pentru tratarea răcelilor; a afecţiunilor respiratorii în general. Are şi proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antiseptice.
IMUNISAN
Această sinergie este o combinaţie de uleiuri volatile de camfor, eucalipt, cimbru-de-câmp, niaouli, lămâie, chiparos, lavandă, pin, tea-tree, dafin şi grapefruit. Se administrează împreună cu Activatorul în a cărui a cărui compoziţie regăsim glicerină vegetală naturală, ulei de cocos, alcool etilic alimentar, suc de lămâie, miere şi ulei de măsline presat la rece.
Imunisan susţine imunitatea organismului având efect antiviral, antibacterian, antioxidant şi antiinflamator. Această sinergie menţine starea de sănătate a sistemului respirator, îmbunătăţeşte microcirculaţia în capilarele profunde şi amplifică oxigenarea ţesuturilor, sprijină şi echilibrează răspunsul natural al organismului la stres, elimină senzaţia de rece (frig) din organism.
Uleiurile volatile din compoziţia Imunisan au proprietăţi terapeutice specifice, prin însumarea lor rezultând un remediu cu proprietăţi antivirale cu spectru larg.
Uleiul de cimbru de câmp are o compoziţie variată, este bogat în special în carvacrol, timol (60%), linalol, alfa-pinen, citral, tuianol ursolic, acid cafeic şi altele. Toate aceste componente conferă uleiului de cimbru de câmp o acţiune antitusivă, acest ulei fiind recomandat în tratamentul astmului bronşic şi în tusea spastică. Are de asemenea proprietăţi antiseptice, antibiotice, antifungice, antivirale, bactericide (eficient impotriva stafilococului şi a streptococului), antihelmintice, astringente, stomahice, antidiareice, antihemoragice, carminative, coleretice, expectorante, antireumatice, antinevralgice, diuretice, vermifuge.
Uleiul de pin conține pinen, limonen, silvestren şi este util în stări de slăbiciune și oboseală, ușurează respirația și elimină disconfortul respirator. Uleiul de pin este folosit pentru a împrospăta aerul încăperilor, atunci când este folosit în difuzoare de aromaterapie.
Uleiul de dafin este bogat în compuşi antiseptici şi antiinflamatorii, este nutritiv, cicatrizant, antibacterian, antifungic şi antiparazitar. astringent şi antioxidant.
Uleiul esenţial de grapefruit este decongestionant şi astringent. Este folosit pentru purificarea şi împrospătarea aerului din încăperi.
Aceste trei sinergii Febrilin, Febrilin cu Activator şi Imunisan s-au dovedit foarte eficiente în contextul infecţiei cu virusurile SARS-Covid 19 prin efectele lor antivirale, febrifuge, expectorante, antitusive determinând dispariţia simptomelor şi vindecarea virozelor.
DR. MIHAELA DICULESCU
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, acupunctură
Centrul Naturist de Sănătate STEAUA DIVINĂ – București – tel 021/2331950, mobil 0733/014160 www.steaua-divina.ro