În medicina tradiţională chineză, plămânii (ca organ energetic) au, pe lângă rolul esenţial în respiraţie, şi alte funcţii importante, cum ar fi intrarea energiei în corp sau apărarea imună. Cauzele bolilor pulmonare pot fi, aşadar: influenţele excesive ale unor factori de mediu, alimente necorespunzătoare (prea grele, umede şi fierbinţi), emoţii prea puternice (de tip tristeţe, mâhnire, îngrijorare) sau regim de viaţă dezechilibrat. Plămânul este pus în corespondenţă cu elementul cel mai subtil dintre toate, Eterul (denumit aici Metal), iar factorii de mediu ce îl pot afecta sunt: uscăciunea, Vântul Frig şi Vântul Căldură. Cele 3 tipuri de energii exterioare perturbatoare (uscăciunea, vântul cald şi vântul rece), dacă le privim cu ochii practicianului ayurvedic, au în comun faptul că realizează blocaje la nivelul circulaţiei normale a elementului subtil Aer în căile respiratorii,
Deci, perspectivele medicinei tradiţionale indiene şi chineze concordă în a reprezenta Plămânul drept domeniul de acţiune al elementelor celor mai subtile, invizibile, care participă la desfăşurarea proceselor vitale: Aerul şi Eterul. Cele două tradiţii consideră că aerul respirat aduce cu el şi o formă de energie vitalizantă, Prana sau Qi, care însufleţeşte şi regenerează toate organele interne.
Ştiinţa reglării suflurilor respiratorii (denumită în Ayurveda, Pranayama – de la Prana – suflu şi yama – reţinere) devine, din această perspectivă, un element esenţial în asigurarea bunei funcţionări a plămânilor şi în prevenirea îmbolnăvirilor. Aşadar, un prim pas important pentru a menţine sănătatea plămânilor îl constituie învăţarea şi practicarea variantelor de respiraţie profundă, conştientă, controlată. Chiar şi 15 minute pe zi de respiraţie conştientă, controlată, vor creşte considerabil rezistenţa noastră la boli şi nivelul nostru energetic, ne vor reîncărca şi regenera.
Bineînţeles că, înainte de a aplica orice exerciţiu de control al respiraţiei, este absolut necesar să purificăm şi să detoxifiem plămânii şi căile respiratorii de orice factor toxic. O mare problemă în zilele noastre, la nivel de grup social, o reprezintă fumatul, gest inconştient şi profund nociv la care cei mai mulţi aderă pentru a fi “la fel cu alţii”. Deci, prima măsură ce trebuie luată este transformarea alimentaţiei, consumul de hrană “vie” – cu vegetale crude, bogată în enzime, cu adevărat nutritivă şi sănătoasă. Pentru renunţarea la fumat şi curăţare pulmonară ne pot fi de ajutor formulele din plante medicinale Tabacstop şi Tabacprotect. Ulterior, pentru detoxifiere, putem folosi capsule Detoxiplant sau Zeolit, în 3 doze zilnice..
Trebuie să facem o menţiune specială cu privire la precauţiile în consumul alimentelor formatoare de mucus, mai ales lactatele în exces. Dacă avem o structură robustă şi corpolentă, predispusă la acumulări de mucozităţi în nas şi gât, este bine să evităm complet consumul de lactate, în perioadele în care ne încearcă răceala sau usturimea în gât, şi să consumăm în loc condimente încălzitoare, precum ghimbirul, scorţişoara, cuişoarele sau hreanul.
Dacă deja am început să avem grijă de ceea ce mâncăm şi ce respirăm, este timpul să începem să introducem în alimentaţie produsele apicole, care conţin elemente nutritive superioare, uşor de asimilat şi care ne hrănesc cel mai bine toate celulele corpului. Polenul, mierea, lăptişorul de matcă şi propolisul acţionează sinergic în corpul nostru şi ne vor proteja din toate punctele de vedere. Specific pentru protecţia căilor respiratorii faţă de îmbolnăviri este propolisul, pe care îl putem administra sub formă de tinctură, 2-3 linguriţe zilnic, sau extract uleios, 1-2 capsule pe zi. De asemenea, se pot face inhalaţii cu miere şi uleiuri volatile, ce vor avea rol dezobstruant asupra căilor respiratorii.
Tot pentru protecţia şi buna funcţionare a plămânului este bine să folosim, măcar de 2-3 ori pe an, amestecurile de plante echilibrante pentru Meridianul Plămân (tinctură sau capsule). Ele conţin 12 extracte naturale din plante, uşor de asimilat, cu efecte purificatoare şi hrănitoare, precum pătlagina, plămânărica, limba-mielului, muştar, isop, ciuboţica-cucului. Tinctura sau capsulele vor fi luate de 2-3 ori pe zi, timp de minim o lună (dacă nu avem probleme respiratorii deosebite) sau mai mult, dacă deja răcim des. Pentru o bună imunostimulare în sezonul rece, putem adiministra suplimentar, zilnic, 2-3 linguriţe de sirop antitusiv, fie Sirop de pin sau brad, fie siropul mai complex Tusifit.
Terapiile specifice ayurvedice, precum metodele de purificare Pancha Karma, cuprind şi procedee speciale de curăţare a căilor respiratorii, procedee numite generic Vamana. Ele pot fi realizate în clinica noastră, sub atenta îndrumare a medicilor specialişti în terapii ayurvedice.
Chiar şi persoanele care suferă de boli respiratorii cronice pot beneficia de aceste metode de tratament alternativ, însă în cazul lor, toate procedeele şi administrările de suplimente trebuie făcute perseverent, pe o durată mai mare de timp, pentru a obţine rezultate vizibile. Este mult mai bine dacă la metodele alternative de purificare şi tonifiere a căilor respiratorii recurgem preventiv, de la primele semne de boală, fără a aştepta să ajungem prea bolnavi ca să mai putem face tratamentul. O zi bună începe totdeauna cu o respiraţie profundă şi sănătoasă!
Dr. Cristina Pavel
Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie