Ştiaţi că veninul de albine se poate dovedi un remediu util în foarte multe boli? Majoritatea indicaţiilor derivă din cele mai importante proprietăţi ale sale, pe care le detaliem mai jos.

  1. Este un puternic stimulent al circulaţiei sângelui.

Sunt mai multe mecanisme prin care veninul poate realiza aceasta. Tratamentele repetate cu venin de albine pot ajuta la formarea unor noi vase capilare. Aceste proprietăţi sunt de mare ajutor pacienţilor cu probleme circulatorii (în special arterite aterosclerotice). Unii din aceşti pacienţi, cu arterite avansate, propuşi pentru amputare, au reuşit să evite apariţia gangrenei şi să îşi păstreze segmentele ce trebuiau amputate. Bineînţeles că tratamentul este mult mai eficient dacă se aplică din stadiile incipiente de boală, când şi afectarea vaselor de sânge este reversibilă în grad mai mare.

  1. Este un antiinflamator foarte eficient

În medicină, antiinflamatoarele se folosesc în foarte multe boli, mai ales în cele articulare. Bolnavii reumatici, artrozici, foarte sensibili la frig, vor beneficia foarte mult de pe urma unor şedinţe repetate de tratament, deoarece nu vor mai fi nevoiţi să ia medicamente antiinflamatoare. Şi în bolile articulare cu componentă autoimună, precum spondilita ankilopoietică sau poliartrita reumatoidă, veninul de albine poate ajuta la îndepărtarea durerii, reducerea edemului şi recăpătarea funcţiei articulare, depinzând, desigur, de momentul în care se începe tratamentul.

  1. Este un foarte bun analgezic

Cu toate că lumea nu prea a auzit de acest efect al veninului, el scade foarte mult pragul de sensibilitate la durere. Aplicaţiile repetate de venin de albine pe aceleaşi zone pot duce la diminuarea senzaţiei de durere. În acelaşi timp însă, el poate ajuta şi în cazul tulburărilor de sensibilitate din bolile neurologice. (în care pacientul poate avea lipsă de sensibilitate pe unele zone corporale, sau senzaţii ciudate, de furnicătură, amorţeală, incapacitate de a simţi cald sau rece etc.) De asemenea, în afecţiunile neurologice severe, în care apare aşa-numita durere neuropată (durere foarte intensă, la atingerea uşoară a pielii), acolo unde pacientul nu răspunde la nici un analgezic, merită încercată şi terapia cu venin de albine, care se poate dovedi de mare ajutor. La fel, pacienţii cu nevralgii rebele la tratament, pot fi ajutaţi de veninul de albine aplicat în punctele de acupunctură.

  1. Ajută la refacerea ţesuturilor sclerozate sau fibrozate şi la eliminarea cicaticilor inestetice

S-a constatat că veninul poate ajuta la dispariţia cicatricilor cheloide şi la refacerea aspectului normal al ţesutului conjunctiv şi al pielii. În acest scop, el se poate asocia în terapie cu un anestezic sau cu unele uleiuri volatile. Veninul de albine stimulează producerea mucopolizaharidelor din structura ţesutului conjunctiv. De asemenea, el conţine hialuronidază, enzimă ce îl ajută să pătrundă mai uşor în ţesuturile profunde. Astfel, ajută pielea să îşi recapete elasticitatea şi supleţea.

  1. Are un efect antispastic şi de relaxare musculară

Veninul se foloseşte în creme de masaj sau cosmetice, cu efecte de relaxare şi anti-aging. În doze mici sau foarte mici, el poate ajuta în cazul durerilor abdominale colicative (crampele intestinale, colonul iritabil) sau în spasmele ce apar în unele boli  neurologice, precum scleroza multiplă. Atenţie însă, la doze prea mari poate agrava spasticitatea.

  1. Creşte forţa musculară

Cu toate că se aplică superficial, el are un efect general de stimulare, de creştere a energiei Yang. Acest efect poate fi de ajutor sportivilor care doresc să aibă performanţe mai bune în competiţii. Veninul de albine este un foarte bun stimulent al suprarenalelor, determinând producerea de cortizol, dar şi de adrenalină, care ne face mai combativi. Avem, deci, şanse mai mari să câştigăm competiţiile sportive, care presupun un efort muscular intens, dacă ne ajutăm de doze mici de venin.

  1. Are un efect foarte bun antiinfecţios

S-a constatat că veninul are un efect antiinfecţios multiplu: antibacterian (acţiune pe stafilococ auriu, streptococ piogen, Escherichia coli, Salmonella typhi ş.a.), antifungic, antiparazitar şi antivral (anti-HIV). Studii in vitro au arătat că el ar putea neutraliza virusul HIV. Pe ansamblu, ajută la creşterea rezistenţei generale la infecţii (stimulează imunitatea nespecifică).

  1. Este anticoagulant

În prezent, sunt mulţi pacienţi nevoiţi să ia anticoagulante permanent, datorită faptului că au avut infarct, accident vascular cerebral, tromboză, sindrom antifosfolipidic sau alte situaţii ce cresc predispoziţia la coagularea sângelui. De asemenea, purtătorii de proteze cardiace, bolnavii cu fibrilaţie atrială etc. sunt şi ei “abonaţi” la anticoagulante. În aceste situaţii, veninul de albine, administrat cu prudenţă şi în doze mici (datorită severităţii patologiei), se poate dovedi foarte util în recuperare sau în prevenirea recidivelor.

  1. Reglează ritmul cardiac

Veninul de albine ajută la dilatarea vaselor coronare, îndepărtarea tulburărilor de ritm cardiac şi la creşterea forţei inimii. În acelaşi timp, el ajută la scăderea tensiunii arteriale, deoarece dilată vasele de sânge. Este important să se folosească în doze cât mai mici, în aceste situaţii, şi să testăm alergiile sau sensibilitatea individuală.

  1. Este un agent natural de reîntinerire

Ştim cu toţii că unul din secretele sănătăţii este buna circulaţie a sângelui în tot corpul. Cum veninul face exact asta, pe cale naturală, el ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea. Datorită efectului benefic asupra pielii, el a fost supranumit şi “noul botox” şi a început să fie folosit ca ingredient în produse cosmetice antirid.

De asemenea, el ne ajută să facem faţă mai bine stresului cotidian, dar ne ajută şi să ne relaxăm şi chiar să dormim mai bine, dacă am acumulat deja multă oboseală. Pentru toate aceste motive, veninul de albine este un foarte bun ajutor în creşterea speranţei de viaţă, unul din motivele pentru care apicultorii sunt printre cele mai longevive persoane.

Un ultim aspect: toate aceste efecte minunate pot fi resimţite de persoanele care nu sunt alergice şi care recurg la tratamente repetate, cu cantităţi mici, adaptate după necesităţi. Datorită riscului de alergie, tratamentele se fac întotdeauna având la îndemână trusa de urgenţă cu antihistaminice, adrenalină şi cortizon.

 

Dr. Cristina Pavel

Specialist medicină de familie, apiterapie-fitoterapie-aromaterapie, acupunctură, homeopatie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *