“Timp de şase zile hrăniţi-vă trupurile cu darurile Naturii dar în a şaptea zi sfinţiţi-vă trupurile pentru Tatăl vostru divin Ceresc . Şi în a şaptea zi nu mâncaţi mâncare pământească, ci trăiţi numai din cuvintele şi gândurile lui Dumnezeu… În timpul celei de-a şaptea zile, nu lăsaţi deloc mâncarea să tulbure munca îngerilor în trupul vostru ci beţi numai apă curată, iar Dumnezeu vă va da viaţă lungă şi fericită pe pământ şi veţi ajunge să aveţi viaţă lungă în Împărăţia Cerurilor.”
Evanghelia Păcii după Ioan
În societatea actuală când ne gândim la weekend ne gândim la repaos, distracţie şi mese bogate şi copioase . Puţini îşi planifică ieşiri la munte şi chiar şi mai puţini îşi planifică ore de sport sau de alergare în parc. Societatea modernă nu ne educă în aşa fel încât să ne vină idea că aşa cum avem nevoie de o zi pe săptămână de relaxare, fără muncă şi fără obligaţii tot aşa au nevoie de o pauză de o zi pe săptămână şi organele noastre interne. Postul de o zi doar cu apă este o metodă de întreţinere a stării de sănătate care este folosită pe teritoriul României de sute de ani. Această metodă şi-a dovedit eficienţa şi necesitatea din vremuri în care oamenii nu ştiau ce sunt băuturile carbogazoase sau semipreparatele. Oamenii ţineau post negru în condiţile unui stil de viaţă sănătos, cu program fix de somn şi de masă, cu apă pură şi hrană sănătoasă reuşind să-şi menţină astfel sănătatea şi vigoarea fizică până la vârste înaintate. Imaginaţi-vă cât de necesar este postul de o zi doar cu apă în condiţiile vieţii de astăzi când mâncăm cu telefonul în mână şi de foarte multe ori hrana pe care o consumăm se poate numi oricum numai sănătoasă nu, când trăim între antene parabolice, cu termene limită la locul de muncă şi într-un nivel de stres de neimaginat acum 50 de ani.
Acest stil anormal de viaţă modifică starea de inteligenţă naturală cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, ne alterează modul de a gândi şi de simţi, ne modifică percepţiile, emoţiile, sentimentele dar şi chimia şi fiziologia interioară. În astfel de condiţii ar putea părea firesc gândul că abţinerea de la hrană ne va creea cel puţin o stare de disconfort. Simptomele detoxifierii pot să ne apară ca probleme în sine şi ne pot sugera sau chiar determina să întrerupem o zi de post datorită disconfortului ce poate să apară.
Senzaţia de foame, de greaţă sau de slăbiciune, ameţeala, durerea de cap sunt simptome pasagere ce pot apare la începutul acestei pratici. Cu cât încărcarea cu toxine a organismului este mai mare cu atât eliminarea acestor toxine este mai “zgomotoasă”.
Orice organism face eforturi de a-şi menţine starea de echilibru. Chiar şi în condiţii de intoxicare există în organism o stare de echilibru, oricât de fragil ar fi acesta. Postul negru (la fel ca toate curele de detoxifiere) determină o perturbare a acestui echilibru. Până la eliminarea completă a toxinelor din corp şi la stabilirea unui nou echilibru, normal, organismul nostru trece printr-o perioadă de tranziţie care, dacă intoxicarea a fost severă, poate fi resimţită cu o cvasi “furtună”.
Toxinele sunt substanţe cu masă proprie, culoare, gust şi miros şi sunt vizibile în materiile reziduale ce se elimină din corp. Ele modifică culoarea, consistenţa şi aspectul urinei, al transpiraţiei şi al materiilor fecale. Ingestia unei cantităţi suficient de mari de apă este absolut necesară în zilele de post negru deoarece toxinele mobilizate din ţesuturile în care s-au depus au nevoie de mediu lichid pentru a fi eliminate. În absenţa apei aceste toxine, în loc să se elimine, se vor muta dintr-un ţesut în altul determinând apariţia de simptome noi (acnee, mâncărime cutanată, dureri de cap, furuncule etc) ce pot ridica semne de întrebare cu privire la eficacitatea acestei practici străvechi.
Eliminarea în mod natural a toxinelor în timpul postului negru se derulează fără simptome neplăcute. Dacă suntem atenţi vom observa că senzaţia de foame, foarte intensă la începutul practicii, este întrucâtva falsă, în realitate în zilele de post negru predominând senzaţia de uşurime în corp, limpezimea minţii şi pacea sufletească.
Pentru ca eliminarea toxinelor să se deruleze fără incidente şi stări neplăcute este bine să urmăm câteva recomandări generale:
-în seara de dinaintea zilei de post negru să luăm cina cu 2-3 ore înainte de culcare pentru a nu dormi cu stomacul plin şi de asemenea să urmărim ca la masa de seară să consumăm alimente uşor digerabile (fructe, legume).
-durata postului să fie de 24 de ore, în intervalul 0-24. Ideal ar fi să mâncăm abia dimineaţa următoare pentru a evita supraîncărcarea tubului digestive pe perioada nopţii
-pe peioada zilei de post să consumăm DOAR APĂ, de preferat apă de izvor sau apă plată fără alte adaosuri (ceai, cafea, sucuri de fructe).
-să bem minim 1,5 litri de apă.
-să evităm eforturile fizice mari sau bruşte precum şi expunerea la temperaturi extreme, prea cald sau prea frig.
-să urmărim ca în ziua de post să avem o atitudine stenică, optimistă şi să ne angrenăm în activităţi moderate ca dificultate, evitând însă să lenevim în faţa televizorului sau a calculatorului.
Ieşirea din post este foarte importantă ştiut fiind că intoxicarea cea mai facilă are loc după perioadele de detoxifiere. Dacă după o zi de post negru ne năpustim asupra unor alimente grele, savuroase pierdem toate beneficiile postului şi ne vom simţi mai rău decât înainte de ziua de post. Revenirea la modul obişnuit de a ne alimenta este indicat să se facă lent iar primele două mese să fie alcătuite din alimente uşoare evitând zahărul alb, margarina, cafeaua, alimentele ce conţin E-uri.
Postul de o zi ţinut regulat, de exemplu o dată pe săptămână, are beneficii nebănuite. Dacă ne gândim că într-un an vom ţine 52 de zile de post doar cu apă perspectiva acestui demers se schimbă. 52 de zile nu sunt puţine, iar efectele le vedem fiecare dintre noi: armonizarea corporală, reglarea greutăţii, dispariţia mirosurilor neplăcute ale corpului, ameliorarea calităţii somnului, un mai bun control mental şi emoţional, o gândire mai ordonată şi mai clară, creşterea încrederii în sine şi o relaţionare corectă şi frumoasă cu mediul nostru încomjurător.
Postul negru ţinut regulat are o certă valoare regeneratoare prin eliminarea regulată din corp a toxinelor crescând durata şi calitatea vieţii pentru că după cum ştim pentru a trăi mult este necesar “să mâncăm pe jumătate, să râdem de două ori mai mult şi să iubim infinit”
MIHAELA DICULESCU
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, acupunctură