Prostata este o glanda a sistemului reproducator masculin, situata imediat sub vezica urinara si care are un rol esential in optimizarea fertilitatii masculine. Prostata incepe sa se dezvolte inca din perioada intrauterina a fatului, creste rapid dupa pubertate fiind alimentata de hormonii sexuali masculini (hormoni androgeni) iar la adult ajunge sa creasca foarte incet, atat cat exista influenta hormonilor masculini.
In mod normal dimensiunea si volumul prostatei la adult raman constante, insa din anumite motive (varsta, rasa, stil de viata, factori genetici), unii barbati pot dezvolta afectiuni ale prostatei dintre care cele mai comune sunt hiperplazia benigna a prostatei (adenomul de prostata) si cancerul de prostata.
Cand suspectam o afectiune prostatica?
Primul simptom care ne atrage atentia in afectiunile prostatice este urinarea frecventa (polakiuria) si nicturia (urinari repetate si pe timpul noptii), la care se adauga scaderea presiunii jetului urinar si dureri in zona pelvina. In functie de gravitatea bolii in cancer prostatic de exemplu, poate apare sange in urina (hematurie), retentia urinii in vezica, incapacitatea de a urina, impotenta sau ejaculari dureroase.
Ce investigatii sunt necesare?
– Examinarea urinii – pune in evidenta eventualele infectii urinare, perzenta sangelui in rina, sau prezenta glucozei (in caz diabet)
– Analiza sangelui poate determina nivelul ureei, a creatininei si acidului uric care sunt relevante pentru functia renala.
– Una din analizele cele mai relevante asupra functiei prostatei este nivelul PSA (antigenul prostatic specific). Nivelul normal al PSA poate ajunge pana la 4nmol/ ml. Analiza este foarte importanta in cancerul de prostata cand nivelul poate creste la 15nmol/ml in cancerul de prostat localizat si trece peste 30nmol/ml in cancerul metastatic. In hiperplazia de prostata nivelul PSA se incadreaza intre 4-10nmol/ml.
Perspectiva ayurvedica asupra afectiunilor prostatei
Din punct de vedere ayurvedic hiperplazia benigna de prostata este o afectiune corelata cu Mutragranthi (in termeni comuni insemnand obstacole in eliminarea urinii), generata de cresterea peste normal a doshei Kapha (pamant si apa) in organism.
Cancerul de prostata pe de alta parte face parte din categoria bolilor Arbudha (sau boala maligna) in ayurveda, fiind un stadiu avansat al dezechilibrului tuturor celor 3 doshe (Vata, Pitta, Kapha) in organism, precum si a dhatus-urilor (Sukra dhatu sau tesutul reproducator masculin in acest caz).
De asemenea, prostata este situata in zona din corp guvernata de Apana vayu (suflul subtil descendent) si orice factor care agraveaza Apana vayu in zona pelvina (de exemplu constipatia cronica sau statul excesiv in pozitia sezanda) determina presiune asupra prostatei cu intreruperea curgerii normale a energiei si blocarea fluxului nutrientilor in zona respectiva.
Din alt punct de vedere, conform cu sistemul ayurveda, cauza tuturor bolilor este prezenta si acumularea in corp a toxinelor (Ama) ce genereaza ca si consecinta scaderea focului digestiv Agni.
De aceea in tratamentul ayurvedic se va urmari atat eliberarea corpului de toxinele Ama cat si cresterea focului digestiv Agni, pe langa echilibrarea doshelor in organism (Vata, Pitta, Kapha).
Recomandari generale ayurvedice in cazul afectiunilor prostatice:
– Evitarea statului excesiv in pozitia sezanda. Este necesar ca de fiecare data cand se poate, sa ne ridicam in picioare si sa facem cativa pasi pentru a putea restabili circulatia normala a sangelui si a energiei in zona pelvina.
– Pentru a echlibra Apana vayu este necesar sa se evite constipatia. Pentru aceasta o dieta bogata in fibre alimentare si hidratarea suficienta este de mare ajutor.
– De asemenea pentru echlibrarea doshei Vata(aer) in organism, dieta hranitoare, calda, proaspata, lichida este de mare ajutor pe langa un regim de viata regulat in ce priveste somnul sau alte activitati.
– Eliminarea naturala si la timp a urinii, este un factor important in sanatatea aparatului urinar si a prostatei.
– Evitarea exceselor sexuale, cu ejaculari repetate ajuta la mentinerea sanatatii prostatei (este indicat la barbati sa practice continenta sexuala).
– Realizarea periodica a tehnicilor de Panchakarma este o metoda prin care putem elimina toxinele Ama din corp periodic si sa evitam acumularea lor in organism.
– Dieta specifica tipului constitutional ayurvedic este indicata atat pentru preventia bolilor prostatice cat si pentru corectarea dezechilibrelor aparute in urma bolii.
Ayurveda este un sistem holistic de medicina care ne spune ca mintea si emotiile negative pe care le traim predominant pot afecta negativ corpul si pot duce la aparitia diferitelor tipuri de boli. De aceea o atitudine pozitiva de viata, evitarea stresului, a stimularii senzoriale excesive, evitarea emotiilor negative de tipul ingrijorarilor excesive, a tristetii, a nemultumirii, sunt esentiale in prevenirea bolilor cat si in tratarea lor.
Se pot folosi in acest sens tehnici de vizualizare creatoare, muzicoterapia, cromoterapia, meditatia, introspectia, rugaciunea, yoga.
Picurarea uleiului caldut la nivelul fruntii (Shirodhara) este o tehnica ayurveda foarte importanata pentru a restabili echilibru intre corp, emotii si minte. Realizarea 20 – 30 de minute zilnic sau de 3- 4 ori/saptamana a tehnicii Shirodhara poate fi de un imens ajutor inclusiv in tratarea afectiunilor proststice cu o componenta psihoemotionala puternica.
Plantele cel mai des folosite in ayurveda pentru afectiunile prostatice sunt: Gokru, Punarnava, Vidanga, Chandana, Khadira, Shatavari, Turmeric.
De asemenea produsul Prostataprotect tip Steaua Divina da rezulttae foarte bune, atunci cand este luat la recomandarea specifica a unui medic pe o perioada de timp.
Sa nu uitam ca un consult ayurveda la cabinet va stabili intotdeauana tipul de tratament personalizat care este cel mai indicat pentru fiecare pacient cu afectiuni de prostata si de aceea o consultatie ayurveda este necesara.
Dr. Violeta Pîrvu
Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro