Depresia este  o stare de tristețe patologică, care poate să fie sau să nu fie conectată cu anumite evenimente negative din viața unei persoane, evenimente care au un profund impact negativ asupra stării sale psihice.

Există o foarte mare diferență între depresie și tristețe.Tristetea este un sentiment ce se declanșează ca reacție naturală și normală la un eveniment dureros din viața unei persoane, și face parte din viața noastră ca ființe umane, fiind experimentat mai mult sau mai puțin, de fiecare dintre noi, la un moment dat. această tristețe dispare după ce evenimentul dureros a dispărut. 

Depresia este o afecțiune psihică ce are multe simptome în afara tristeții, dar specific acesteia este că, la bolnavul depresiv tristețea, aparent nu are o legatură directă cu evenimente negative din viața lui. Cu alte cuvinte, persoana simte o stare de tristețe, aparent fără motiv, care poate dura săptamâni, luni sau ani de zile, chiar dacă în viața sa, aparent totul pare să fie bine. 

Depresia nu se întalnește numai la adulți ci și la copii, la aceștia din urmă,  numărul de cazuri de depresie a crescut mult în ultimii ani. 

In tratatele de  psihiatrie se descriu mai multe tipuri de depresie:

  • depresia majoră- este ceea ce se înțelege în mod obișnuit când vorbim despre boala depresivă;
  • tulburările distimice- simptomele sunt similare depresiei majore, dar de intensitate mai redusă;
  • tulburarea bipolară- alteranața de stări de tip maniac cu stări de tip depresiv;
  • depresia postpartum- depresie aparută la femei, după nașterea copilului;
  • dezordinile afective sezoniere- apărute în perioadele din an care sunt mai puțin însorite;
  • depresia premenstruală- simptome depresive ce apar la unele femei, înaintea declanșării menstruației;
  • depresia atipică- formă des întâlnită a depresiei în care perioadele depresive se intercalează temporar cu stări bune ca reacție la schimbările pozive din viața persoanei. 

 

Care este simptomatologia depresiei:

Sentimentul de tristețe apăsătoare ori stare de gol, asociate cu crize de plâns frecvente, creșterea excesivă în greutate (datorită mâncatului excesiv) sau dimpotrivă scăderea în greutate (lipsa poftei de mâncare) insomnie sau somn excesiv, stare de agitație, neliniște, oboseală excesivă, vitalitate scazută, sentimentul de lipsă a speranței, lipsa plăcerii de a trăi și de a se bucura de viață, izolare socială, scăderea capacității de concentrare, a atenției și abilitaății de a lua decizii și apariția de gânduri suicidare asociate cu dorința de a muri, sunt doar unele din simptomele depresiei.

Diagnosticul de depresie este pus de către medicul psihiatru în cazul în care simptomele de mai sus se mențin pe o perioadă de cel putin două săptamâni. 

Persoana afectată de depresie are mare nevoie de sfatul unui medic  specialist psihiatru sau psiholog, precum și de tratament. În cazul copiilor și adolescenților, simptomele depresiei pot fi mai greu de depistat, de aceea aceștia necesită o atenție specială.

 

Cauzele depresiei: 

  • evenimentele negative stresante care au un impact foarte mare asupra psihicului acelei persoane (decesul unei persoane dragi, divorțul, pierderea locului de muncă, pensionarea);
  • probleme medicale cronice, afecțiuni incurabile (cancer), durerea cronică;
  • unele medicamente luate constant și pe termen lung: steroizi, narcotice, analgezice puternice (calmante ale durerii), droguri;
  • tulburări hormonale: dezechilibrul hormonilor tiroidieni, suprarenalieni, hipofizari;
  • sărăcia, lipsa condițiilor de subzistență;
  • la femei: sindromul premenstrual, nașterea unui copil, menopauza ;
  • exigențele și presiunile crescute din partea societății, oboseala excesivă, extenuarea fizică sau psihică;
  • pierderea idealurilor în viață, dezamăgirile profunde, sentimentul de inutilitate, lipsa libertății de exprimare, pierderea contactului cu propriile emoții și sentimente, pierderea credinței religioase de care persoana aparține.

 

Atitudinea terapeutică în cazul depresiei

Dacă pacientul este suspect de tentativă de sinucidere ori tendințe de autovătămare a lui sau de agresiune împotriva altor persoane, supravegherea medicală atentă și  internarea în spital, devin o cerință obligatorie.

 

Metode alternative de tratament: 

Tratamentul depresiei este un tratament holistic ce se adresează deopotrivă minții, emoțiilor și sufletului.

 

Psihoterapia: Căutarea cauzelor profunde ale bolii, care sunt uneori profund ascunse în subconștientul bolnavului, este una din etapele fundamentale ale terapiei. Astfel, discuția sinceră  și deschisă cu terapeutul, este o cerință de bază a terapiei.

 

Dietoterapia: Alimentația profund vitalizantă, lacto- vegetariană, bogată în legume și fructe proaspete, sucuri naturale, salate, uleiuri vegetale naturale, semințe oleaginoase, lapte proaspăt, miere naturală de albine.

Există studii care atestă că alimentația lacto-vegetariană, bogată în  alimente viu colorate, proaspăt culese, plăcute la gust, naturale și hrănitoare, este antidepresivă.

 

Cromoterapia: Culorile calde: roșu, portcaliu, galben, verde deschis, au impact pozitiv asupra stării psihice, îmbunătațesc tonusul psihic și mental, creează o stare de bună dispoziție și deschidere afectivă. În cromoterapie se evită culorile reci: albastru, indigo, negru, cenușiu. 

Cromoterapia se poate realiza cu:  becuri colorate, haine colorate, lenjerie colorată, veselă colorată, apă de băut păstrată în sticle colorate. 

Yoga, medtația, rugăciunea, exercitiile de relaxare, exercițiile respiratorii:

Practica regulată a acestor procedee ajută persoana bolnavă să-și conștientizeze profund emoțiile și sentimentele și să se debaraseze mai ușor de emoțiile negative neexprimate.

 

Ayurveda si fitoterapia:

Plantele medicinale au efecte puternice de vindecare, mai ales atunci când sunt alese cu grijă de către un medic, în funcție de constituția și nevoile a pacientului. 

În acest sens se pot folosi: valeriană, roiniță, salcâm, păducel, talpa gâștei, hamei, levantică, sunătoare, rosmarin, anason, fenicul, cardamom ori plante medicinale din medicina ayurveda: ashwagandha, jatamansi, jiotishmati, brahmi, vacha, gotu kola. Tratamentul este de durată și va fi ținut sub supravegherea medicului.

 

Alte recomandări utile în cazul depresiei:

  • gândirea pozitivă: înlocuirea gândurilor negative cu gănduri pozitive, este o etapă esențială în tratament. Conștientizarea faptului că suntem singurii responsabili de felul nostru de a gândi și simți, este un pas important în vindecare și ne face responsabili de vindecarea noastră ;
  • somnul odihnitor: 7-8 ore de somn în camere liniștite, ferite de zgomot; 
  • rugăciunea: practica zilnică a rugăciunii are efecte benefice profunde și crește credința în vindecare;
  • practica zilnică a unui sport: alergat, înnot;
  • contactul prelungit cu natura: vacanțele în regiunile montane;
  • suport social și moral din partea familiei.
  • interzicerea consumului de alcool, băuturi cofeinizate, tutun, droguri.

 

Concluzie: Deși depresia poate fi o boală gravă, încă din etapele de început ale bolii, putem recurge la tratamentul alternativ natural, care poate să aducă beneficii uriașe în timp. Întotdeauna bolnavul depresiv va fi sub supravegherea unui medic, pentru a putea beneficia de cea mai bună terapie și suport.

Notă: Acest articol are doar caracter informativ. Informațiile despre terapiile alternative, plante medicinale sau remedii naturale din acest articol, care pot veni în sprijinul pacientului, nu exclud consultația la medicul specialist. Pentru medicația inclusiv naturistă și folosirea acestor informații în tratamentul bolilor, este indicată consultația la medicul specialist.

 

Bibliografie:

Farm. Viorica Istudor-  Farmacognozie , Fitochimie și Fitoterapie – Editura Medicală -București 

Duke- Handbook of medicinal herbs

Enciclopedia plantelor- Constantin Parvu

 

Medic specialist medicină de familie, competență ayurveda, apifitoterapie, terapii Panchakarma Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină- București – tel 021/2331950, mobil 072/6206397 www.steauadivina.ro, www.terapieholistica.ro

 

PRODUSE ASOCIATE

Meridian Stapanul Inimii

Antistres Capsule

Relaxol cu activator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *