La începutul lunii octombrie 2016 s-a desfăşurat, la Rin Grand Hotel Bucureşti, ediţia a IX-a a Congresului Naţional de Apiterapie cu participare internaţională. Ca şi în anii anteriori, ne-au onorat cu prezenţa, medici specialişti, farmacişti, biologi, cercetători, ingineri chimişti, precum şi apicultori pasionaţi şi dornici să îşi împărtăşească experienţele lor cu privire la tratarea unor boli cu ajutorul produselor stupului.
În deschiderea congresului, după cuvintele doamnei Prof. Dr. Farm. Viorica Istudor (preşedinte de onoare al Societăţii Române de Apiterapie şi coordonator naţional al programului de atestare în apiterapie-fitoterapie-aromaterapie) şi ale domnilor Cristian Constantinescu (preşedintele Fundaţiei Apimondia şi vicepreşedinte Apislavia) şi Ştefan Stângaciu (preşedintele Societăţii Române de Apiterapie), a fost omagiată personalitatea profesorului Viaceslav Harnaj, fondatorul apiculturii moderne româneşti şi internaţionale (Dna Farm. Gabriela Vlăsceanu).
A urmat apoi o masă rotundă având ca temă „Falsificarea mierii de albine – cauze, evaluare, soluţii”, în care s-a dezbătut amploarea fenomenului şi modalităţi practice de eliminare a lui. La masa rotundă ne-am bucurat şi de prezenţa, alături de alţi apicultori şi cercetători, a domnului Dr. Ing. Adrian Siceanu, director ştiinţific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură. S-a atras atenţia, în cadrul discuţiilor, că ceea ce se vinde adesea pe marginea drumului drept miere, este, de cele mai multe ori, glucoză industrială sau sirop de porumb. S-a menţionat din nou despre utilitatea analizelor de laborator şi a metodei cristalizării sensibile în aprecierea şi certificarea calităţii produselor apicole.
Au urmat, apoi, mai multe lucrări care au evidenţiat efectele superioare ale unui produs apicol complex, faţă de ingredientele apicole luate separat (Dr. Cristina Cîmpean), cercetări legate de standardizarea propolisului (Prof. Mauricio Sforcin, Brazilia), principii active api-şi fitoterapeutice utile în tratarea durerii (Prof. Viorica Istudor), comparaţii între tinctura de propolis şi gemoderivate în tratarea unor afecţiuni respiratorii (Dr. Mihaela Orodan), comparaţie între efectele veninului de albine şi veninului de şarpe (Dr. Claudiu Mihăescu). Dr. Mihaela Orodan a observat că tratarea unor infecţii recidivante cu doze repetate de antibiotice poate duce, în timp, la apariţia unor boli autoimune, de aceea a recomandat, pentru a preveni acest lucru, ca antibioticele să fie administrate împreună cu propolis. Dr. Claudiu Mihăescu a menţionat un studiu multicentric din Malaiezia, care a evidenţiat efectul benefic al veninului de albine asupra longevităţii.
Lucrările clinice care au urmat au abordat teme variate din patologie, precum tratarea colpo-vaginitelor (Dr. Daniela Vasile), tratarea arsurilor şi plăgilor cu produse cu propolis (Arsutrat-Plagotrat) sau miere medicinală (Mesitran) (Dr. Andrei Zbuchea), sindromul de oboseală cronică (Dr. Steluţa Georgescu Măriuţan), afecţiunile circulatorii şi sindomul vertiginos (Dr. Cristina Pavel), utilizarea aerului de stup, a mierii şi propolisului în afecţiuni respiratorii, digestive şi cutanate (Dr. Doina Cojocaru), ADHD (Alina Alexandru), boala Lyme (Dr. Iulia Vlad), experienţe clinice în utilizarea veninului de albine (Dr. Mariana Stan). De menţionat că produsele din gama Mesitran sunt pansamente cu miere terapeutică, pătrunse de curând în România, şi se adresează cu precădere medicilor din specialităţile chirurgicale. Alături de noi s-a aflat şi Dr. Dorin Mândrescu, medic ortoped şi apiterapeut, care a intervenit de mai multe ori în discuţiile post-prezentări, cu completări din experienţa sa practică.
Prof. Muhsin Dogaroglu, prieten de multă vreme al apiterapeuţilor români, a prezentat câteva lucruri despre apicultura şi apiterapia din Turcia, iar doamna Neli Pfeiffer ne-a încântat cu câteva cazuri de acnee tratate cu succes în cabinetul cosmetic. Ne-am regăsit alături de mai mulţi colegi, care participă an de an la evenimentul nostru, şi cu care sperăm să dezvoltăm şi pe viitor apiterapia românească.
În urma concursului cu tematică apicolă au fost premiate cele mai bune fotografii apicole şi cele mai bune sortimente de miere şi polen. Mierea şi polenul au fost supuse atât analizei senzoriale, cât şi celei de cristalizare sensibilă. Câştigătorii au fost publicaţi şi pe site-ul Societăţii Române de Apiterapie, asociaţie care urmăreşte să fie un garant şi un promotor al produselor apicole de calitate, pentru nutriţie şi apiterapie.
În ziua de 3 octombrie s-a desfăşurat atelierul post-congres, unde participanţii au putut experimenta „pe viu”, preparate cu ingrediente apicole şi uleiuri volatile (Dr. Daniela Vasile), cum se face o terapie cu venin de albine (Dr. Cristina Pavel) sau cu aer de stup (Dr. Doina Cojocaru, Ing. Ionel Togan), cum se face un masaj cu miere (Diana Teodorescu), cum se prepară săpunurile din ingrediente apicole (Farm. Germy El Geziry), analiza senzorială a propolisului (Prof. Mauricio Sforcin). În ziua de după atelierul practic s-a realizat o vizită de lucru la centrele de apiterapie de la Mereni şi Stăneşti-Dâmboviţa.
Congresul de anul următor se va desfăşura în luna octombrie la Sibiu, la scurt timp după Congresul mondial APIMONDIA de la Istanbul.
Dr. Cristina Pavel
specialist medicină de familie, api-fito-aromaterapie, acupunctură, homeopatie
vicepreşedinte al Societăţii Române de Apiterapie